MENU

Українців продовжать напівтаємно призивати до Внутрішніх військ. ОНОВЛЕНО

3202 0

12 лютого 2014 року Володимир Ар’єв на своїй сторінці у Facebook повідомив, що у Дарницькому районі Києва молодим хлопцям призовного віку почали приходити повістки з військоматів. Нардеп висловив здивування щодо цього факту адже відомо, що ще у 2013 році Янукович начебто відмінив призов:

«Якщо в Україні скасовано військовий призов, то що ЦЕ таке? Кажуть, в межах лише того ЖЕКу Деснянського району прийшло близько ста таких повісток. Зроблю звернення».

Останній призов до ЗСУ України, що розпочався 1 жовтня 2013 року, став однією з важливих соціально-політичних подій минулої осені. Відміна призову була одним з нагальних питань, що стояли перед українською владою за всіх президентів. Було це і темою маніпулювання і у часи передвиборчих кампаній.

У свою чергу обіцянка відміни призову була і у президентській програмі Януковича у 2009 - 2010 році. Однак виконання її постійно відкладалося, при цьому саме зараз, коли вже можна нахвалятися прийнятим важливим рішенням, піарщики президента не стали акцентувати на ньому увагу. Чому?

Згідно із указом президента Януковича від №772, від 29 грудня 2012 року (текст) вступає в силу рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2012 року «Про Концепцію реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року» (текст). Це рішення у свою чергу скасовує подібне від 10 січня 2010 року (текст), що призупиняло скорочення ЗС та введення їх комплектації на контрактній основі.

Але, через всі ці документи проходить чітке формулювання Збройні Сили України. Саме до них і завершується призов. Адже призов до Внутрішніх військ, які згідно указу президента Ющенко 2007 року повністю підпорядковані МВС, буде продовжений.

Фактом залишається те, що при скороченні загальної чисельності ЗС України, чисельність Внутрішніх військ буде залишатися такою ж (за останніми даними 30000 службовців). Це при тому, що у цьому році до ВВ МВС буде призвано 4800 чоловік. При цьому підстав для зменшення цієї кількості немає, адже не будуть призиватися щорічні 5000 (на 2013 рік) до Збройних Сил та 1000 до Державної спеціальної служби транспорту.

Саме тому використання теми відміни призову не стало активним з боку тієї ж Адміністрації президента. Рівень маніпуляції інформаційним полем стане цілком зрозумілим тоді, коли чергові призовники (хоч і у меншій кількості) отримають повістки під час наступного (весною 2014 року) призову.

З огляду на це справляється враження, що для українського керівництва наразі не є пріоритетним завдання ЗС направлене на захист державних кордонів, та безпеки України, важливішим є саме виконання функції Внутрішніх Військ на підтримку порядку всередині країни. На тлі чисельного послаблення ЗС, з підпорядкованими ВВ МВС стане найбільшою та найпотужнішою силовою структурою в Україні, яка у, свою чергу, підконтрольна президенту Януковичу.

Особливо небезпечно це виглядає з огляду на ініціативи, що регулярно виникають у української влади, щодо перетворення ВВ на Державну службу правопорядку, чи подібну приватну армію для президента.

P.S. Сам указ №702 дивним чином зник з офіційного сайту президента.

Олександр ДЕМЧЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини