MENU

Вчені відновили червоний колір із картини Ренуара

467 0

Вчені з Інституту мистецтв Чикаго виявили справжній червоний колір на картині Огюста Ренуара "Портрет мадам Клапіссон".

Як повідомляє "Бі-Бі-Сі", реставратор Франческа Касадіо та хімік Річард Ван Дюйн провели молекулярний аналіз фарб з полотна та з'ясували, що раніше воно було значно яскравішим.

Декілька дослідників на чолі з Касадіо виявили, що полотно раніше виглядало інакше, коли зняли з нього раму і виявили, що по краях воно пофарбоване в інтенсивний червоний колір. Вони припустили, що картина, фон якої сьогодні виглядає як синюватий із вкрапленнями фіолетового та пурпурового, колись була інтенсивного бордового кольору.

За допомогою спеціального раманівського спектроскопа (прилад, що дозволяє визначити хімічний склад поверхні з точністю майже до молекули), вчені визначили, які саме фарби використовував художник при написанні картини.

З'ясувалося, що фон картини та деякі деталі були написані яскраво-червоною фарбою на основі карміну — барвника, який одержують із кислоти самок комах під назвою кошеніль. Фарби з кошенілі часто сильно вицвітають під впливом повітря і прямих сонячних променів. 

"У ХІХ столітті у брошурах-керівництвах митців попереджали, що не варто використовувати фарби з цим "пігментом-втікачом", проте вони все одно активно з ними працювали", — розповіла Касадіо.

Фахівці презентували повнорозмірну цифрову копію картини з відновленим червоним тлом. Найближчим часом в Чикагському інституті мистецтв відкриється виставка, присвячена цьому дослідженню.

Портрет Валентини Клапіссон, дружини біржового маклера з Парижа Леона Клапіссона, Ренуар написав у 1883 році. Спочатку художник зобразив жінку на фоні рожевого саду, проте за бажанням моделі та її чоловіка фон був пізніше змінений. В даний час полотно знаходиться у власності Чиказького Інституту мистецтв. 

Рhilologist


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини