MENU

Неможливо робити вибір під дулом пістолета біля скронь

294 2

Проте в неділю кримчани будуть змушені зробити неможливий вибір – проголосувати за те, аби стати територією, підпорядкованому Росії, або проголосувати за незалежність. Утім, немає жодних гарантій, що Росія почне поважати суверенітет незалежного Криму більше, ніж вона поважала територіальну цілісність незалежної України.

Звичайно, зараз перевага на боці Росії, що нагадує гру з монеткою: «орел» – виграє Росія, «решка» – програє Крим.

Немає жодного сумніву, що якими б не виявилися результати голосування, вони будуть незаконним і неконституційним. Положення Конституції України є однозначними: голосування може бути проведено тільки на вимогу не менше як трьох мільйонів громадян. Референдум повинен мати всеукраїнський характер і може бути оголошений лише Верховною Радою. Жодну з цих умов не було виконано.

Голосування буде нелегітимним. Чи може бюлетень в тіні озброєних російських військовослужбовців у регіоні, що перебуває під військовою окупацією, бути чимось іншим?

Ці запитання мають вирішуватися за умов проведення вільного й прозорого референдуму. Наприклад, як це буде в Шотландії наприкінці цього року. Але недільний референдум в Криму не буде ані вільними, ані прозорим.

За останні два десятиліття ми робили все можливе, аби забути атмосферу напруги й недовіри часів Холодної війни; ми прагнули визнати той потужний і позитивний внесок, який Росія робить заради міжнародного співтовариства – заради благополуччя всіх наших народів.

Для того, щоб уникнути повторення гірких протистоянь минулого і щоб мирно владнати всі спори, було створено цілий комплекс міжнародних договорів та інституцій. Такі організації, як ОБСЄ та Рада Європи, до яких входить Росія, існують для того, щоб допомогти державам вирішувати питання, пов’язані з правом народів на самовизначення, та щоб захищати права національних меншин.

Але Організація з безпеки і співробітництва в Європі вже оголосила, що референдум буде незаконним і що вона не направить спостерігачів на виборчі дільниці.

Для Росії ще не пізно використати ці інституції та розв’язати всі питання дипломатичним і мирним шляхом.

Ми закликаємо Президента Путіна використати свій вплив заради блага Криму, України, Європи та Росії і покласти край цій кризі.

Першим важливим кроком для Москви буде відмова визнати результати цього інсценованого референдуму в неділю. Адже, врешті-решт, він не матиме жодних правових наслідків. У нього не буде жодної моральної сили. І його результати не будуть визнані міжнародним співтовариством. Референдум не повинен відбутись.

Саймон СМІТ, Посол Великої Британії в Україні


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини