MENU

Україна у щоденному прес-брифінгу Білого Дому

680 0

ПИТАННЯ:  Бен, є щось нове стосовно військ, які зібралися на російському кордоні з Україною? Будь-які нові перестороги є? Президент, здавалося, говорив пару разів, що він має певну надію, що, можливо, росіяни переглядають, ввівши ці нові розрахунки – що-небудь відчутно з цього приводу? А потім, чи планує Президент знову говорити з Президентом Путіним у будь-який час у найближчому майбутньому? Чи слід очікувати, що щось подібне станеться?

Пан РОДС: Нічого нового стосовно військ на кордоні. Ми, звичайно, як і раніше, дуже стурбовані російським розгортанням на кордоні, яке виходить далеко за межі будь-якого військового навчання, яке вони повинні були б проводити в рамках своєї стандартної практики. Так що це те, за чим ми пильно стежимо. Але ми не бачимо будь-якого розвитку стосовно цих військ.

Стосовно бесіди з Президентом Путіним, я, звичайно, не виключаю її. Справа в тому, що як сказав Президент, ми хочемо тримати двері відкритими для дипломатії як способу  де-ескалації, навіть, як після того як ми згуртувалися з міжнародним співтовариством, з точки зору підтримки України і тиску на росіян. Але ми будемо тримати вас в курсі.

ПИТАННЯ: Джей, я можу - Джей? Бен. Сьогодні останній день поїздки Президента. Чи можете ви проаналізувати  або говорити про будь-який з моментів, які Президент вважає особливо важливими в ці останні кілька днів цієї поїздки? Я маю на увазі, всієї поїздки - тепер, коли є її останній день.

Пан Родс: З точки зору - я б сказав пару речей. Стосовно України, я думаю, що нас дуже надихнуло те, щоб ми побачили, як європейські лідери вступилися за принцип, що суверенітет України потребує захисту. І ви бачили деякі конкретні прояви на цьому тижні: G7 призупинило членство Росії, сигналізуючи про готовність застосувати дуже жорсткі санкції; МВФ готує пакет від   14 до 18 млрд. дол.. допомоги, яка також буде розблокує додаткову європейську та американську допомогу, що надійде українському урядуі; сили НАТО збираються разом, щоб розглянути способи розгортання в Східній Європі, щоб заспокоїти союзників. Так що було багато поступу в останні декілька днів, які дозволяють зрозуміти, що Європа була підштовхнута до дії у зв'язку з подіями в Україні, і я думаю, що президент відчув ступінь єдності під час зустрічі G7, сесії ЄС в НАТО, а потім з окремими лідерами, з якими він зустрічався.

З точки зору – на додаток, я б просто сказати про пару інших речей. Очевидно, що зустріч з Папою Римським стала однією з  ключових подій для Президента. Не тільки те, що Папа Франціск є людиною, до якої він ставиться з величезною повагою,  але їх спілкування, я думаю – як прокоментував  Президент, – нагадало йому часи, коли він працював для католицької організації на півдні Чикаго, і ті відчуття, коли він намагався допомогти принести надію у безнадійні місця, - я думаю, це було те, що Президент знайшов дуже зворушливим у бесіді з Папою Римським. І це так очевидно, що це стало подією для нього.

А також, прем'єр-міністр Рензі, я думаю, ясно продемонстрував, що він дуже перспективний і енергійний молодий лідер. І я думаю, що Президент був вражений його планами реформування в Італії і його відданістю Європі та трансатлантичному альянсу.

ПИТАННЯ: Бен, в бесідах з Рензі, ви можете описати те, що вони обговорювали відносно експорту сланцевого газу?

Пан РОДС: Те, що вони обговорювали, в основному вибудовувалося на підставі розмови в ЄС, яка була щодо того, що у нас буде з міністрами енергетики Європи дискусія про те, як вони можуть диверсифікувати свої джерела енергії. І ми вже готові рухатися в напрямку додаткових ліцензій на експорт природного газу. Ми будемо продовжувати шукати шляхи, як ми могли б додатково сприяти через американський експорт енергетичній безпеці Європи.

Але тоді вони також обговорили кроки, які Європа може зробити з точки зору виробництва. Так що я думаю, що буде широке обговорення питань  енергетики, яке планується продовжувати нарощувати, через нашу спільну зацікавленість у забезпеченні енергетичної безпеки, і очевидно, тому що ситуація в Україні робить його більш гострим. І я думаю, європейські лідери поділяють розуміння, що є багато причин - політичних, безпеки та економічних - щоб мати бесіду з нами та іншими країнами про те, як урізноманітнити своє енергопостачання.

ПИТАННЯ: Чи можна повернутися до Папи Римського на хвилину? Президент трохи говорив про те, що вони говорили про конфлікт, імовірно в Сирії і, можливо, мирний процес на Близькому Сході. Чи є щось, що сказав Папа або ви можете трохи конкретизувати, про що була розмова про і про те, що може бути на думці президента, оскільки він прямує до Саудівської Аравії?

ПАН РОДС: Ну, я просто скажу декілька речей. Я маю на увазі, по-перше, Церква і Папа підтримують зусилля щодо сприяння миру на Близькому Сході. І тому вони по суті, говорили про важливість підтримки миру на Близькому Сході і Папа висловив підтримку цих зусиль.

Що стосується Сирії, я думаю, що однією з турбот, яка була обговорена і яку ми поділяємо, це тяжке становище меншин, у тому числі християн, всередині Сирії, яких є незначна меншість в країні, що ставить їх перед більшим ризиком. І так само, по всьому Близькому Сходу, ми бачили різні християнські громади, які опинилися під тиском у зонах конфлікту - це було так само у випадку з Іраком, наприклад. Так що я думаю, що вони обговорювали, на додаток до загальної конфлікту і його сектантського характеру, також необхідність спробувати знайти способи підтримки меншин, в тому числі, християн.

ukrainian.ukraine.usembassy.gov


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини