MENU

Яценюк доручив готуватися до припинення поставок газу з РФ

3002 9

Арсеній Яценюк: Росія намагається захопити Україну через газово-економічну агресію/

Прем'єр-міністр заявив, що Україна не має наміру купувати в Росії газ за 485 доларів і готова купувати його за ціною 268 доларів за тисячу кубометрів.

Прем'єр Арсеній Яценюк доручив підготуватися до двох варіантів розвитку подій у зв'язку з газовим тиском Росії, в тому числі і припинення поставок газу до України.

"Ми повинні готуватися до двох варіантів, зокрема такого, коли Росія припинить або закриє поставки газу", - повідомив Яценюк.

З його слів, Україна усвідомлює, що Росія може в такий спосіб вдатися не тільки до політичної, а й "газово-економічної" агресії стосовно України.

"Ризик того, що Росія перестане поставляти газ - дуже великий", - заявив міністр енергетики Юрій Продан. За його словами, Україна не розглядає навіть думки про можливий відбір газу, призначеного для європейських споживачів, у випадку, якщо Російська Федерація скоротить поставки палива.

У той же час, глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Росія втратила $ 11,4 млрд. через знижку на газ для України.

Неприйнятний тиск

Прем’єр Арсеній Яценюк під час засідання уряду заявив, що вважає підвищення ціни Росією політичним кроком.

"Керівник "Нафтогазу" був на перемовинах у Москві. Вчора ми чітко й офіційно заявили нашу позицію — Україна готова далі купувати природній газ за ціною, яка існувала починаючи з початку поточного року, — це 268 доларів. Це є прийнятна збалансована і ринкова ціна", - зазначив Яценюк.

"І ми очікуємо офіційної відповіді від російської компанії "Газпром", - сказав прем'єр.

Він підкреслив, що "жодних економічних підстав для росту цін на природній газ не існує, основний енергетичний продукт — нафта — знизився в ціні до 99 доларів, а саме до цього показника прив'язується в цілому вартість енергетичних продуктів у світі".

"Тому політичний тиск є неприйнятним, і ціну в 500 доларів ми не приймаємо", - підкреслив глава уряду.

Він також додав, що Україна готова здійснити всі розрахунки за раніше поставлений з РФ газ.

Пан Яценюк бачить вихід у диверсифікації поставок газу.

За його словами, в разі реалізації проектів з реверсними поставками газу до України з Європи через Словаччину, Польщу, Угорщину, Україна щорічно зможе отримувати до 20 млрд. кубометрів газу, які будуть на 100-150 доларів дешевше російського.

При цьому прем'єр-міністр також доручив міністру енергетики й вугільної промисловості Юрію Продану готуватися до візиту в Брюссель (Бельгія) 8 квітня для переговорів з диверсифікації поставок газу.

"Жодного долара"

У той же час в інтерв'ю телеканалу НТВ глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що сумнівається, що Україна буде здатна вчасно розраховуватися за російський газ.

За його словами, Росія не отримала жодного долара за поставки газу до України в березні.

"Росія оцінює в 11,4 млрд доларів недоотримані бюджетом доходи на газ через знижку для України, яка була передбачена "харківськими угодами", - повідомив Олексій Міллер.

Нещодавно Росія оголосила про підвищення ціни на газ для України з 1 квітня з 268,5 долара за тисячу кубометрів до 385,5 доларів.

Після цього Росія денонсувала так звані "Харківські угоди" і голова уряду РФ Дмитро Медведєв оголосив про скасування ще однієї знижки на газ у 100 доларів.

nazavzhdy


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини