MENU

Безгосподарське використання земель

346 1

Пропоную встановити, що безгосподарське використання земель, якщо це спричинило тривале зниження або втрату їх родючості, виведення земель з сільськогосподарського обороту, змивання гумусного шару, порушення структури ґрунту, - караються штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до десяти років. На сьогоднішній день відповідна стаття в Кримінальному Кодексі передбачає значно м’якше покарання.

Вважаю, що деградація грунтів через безгосподарське ставлення до землі представниками окремих агрофірм набуло ознак національної проблеми. Порушення екологічних норм, сівозміни, гонитва багатьох представників агробізнесу за прибутками призводить до того, що в середньостроковій перспективі Україна може втратити основне своє багатство – родючі ґрунти. За оцінками науковців, тільки внаслідок ерозії Україна щороку втрачає 500 млн. тонн ґрунту, з них до 24 млн. тонн гумусу. Основний фактор деградації – це діяльність людини в сільському господарстві.

Переконаний, що Україна не зможе перетворитися в потужну аграрну державу світового рівня, якщо не буде встановлена жорстка санкція за порушення законодавства в цій сфері. Сьогодні Кримінальним Кодексом за безгосподарське використання земель передбачений штраф в розмірі до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це всього лишень 4250 гривень. Така санкція не зупинить порушників, які отримують незрівнянно більші доходи. Тому я пропоную збільшити штрафи в двадцять разів і запровадити більш жорстку санкцію по обмеженню волі.

Якщо ми за допомогою встановлення жорсткої відповідальності зменшимо обсяги деградації ґрунтів, то ми збільшимо врожайність і зупинимо негативні явища в сільському господарстві.

І наостанок декілька цифр.

20% в Україні – грунти з незадовільними властивостями.

На 20-60% на еродованих грунтах зменшується врожайність.

Втрати України – 12 млн. тон зернових на рік.

В Європі за псування землі порушник заплатить більше 100 тисяч євро або за свої гроші відновить її. В Україні штраф – 230 євро. Відновлювати ніхто нікого не зобов’язує.

З 1990 року площі під соняшником, який виснажує землю, виросли в 3 рази і будуть зростати.

Вважаю, що цей законопроект потрібно приймати якнайшвидше. Особливо із врахуванням лібералізації законодавства щодо дотримання виробниками правил сівозміни, яке анонсоване профільним міністерством.

Геннадій БОБОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини