MENU

Цілісність України має бути відновлена без жодних попередніх умов - Тимошенко

1329 4

Відкрите звернення Юлії Тимошенко до учасників міжнародної зустрічі представників України, ЄС, США та РФ у Женеві 17 квітня 2014 року 

Сьогодні у Женеві відбудеться перша зустріч представників України, Європейського Союзу, США та РФ з метою обговорення ситуації, що склалася внаслідок агресії і порушення Росією державного суверенітету та територіальної цілісності Української держави. 

Мільйони українців з тривогою та, водночас, надією слідкуватимуть за перебігом цієї зустрічі. Ми готові розглянути всі конструктивні пропозиції. Але за жодних обставин переговори у Женеві не повинні стати кроком до легітимізації анексії Автономної Республіки Крим Російською Федерацією. 

Позиція України з цього приводу є і завжди залишатиметься чіткою – Крим має бути звільнений. Територіальна цілісність України має бути відновлена без жодних попередніх умов. Росія повинна довести практичними діями свою відмову від загарбницької політики, порушення основоположних норм міжнародного права, фундаментальних прав та свобод людини. Це має стати принциповою вимогою з боку світового співтовариства на адресу російського керівництва, обов’язковою передумовою для скасування санкцій проти осіб, відповідальних за агресію. 

Всі українські громадяни очікують від Женевської зустрічі досягнення твердих міжнародних домовленостей щодо припинення Росією військового та економічного тиску на Україну, припинення неоголошеної війни нового типу проти нашої держави, зокрема, в південно-східних регіонах. 

Якщо не буде знайдено рішення, своє слово скаже український народ. Українці готові зі зброєю в руках захищати свою землю. Але Україна не хоче війни – слід докласти всіх необхідних зусиль заради її припинення. 

Водночас, є кілька принципових моментів, які за жодних обставин не можуть бути предметом міжнародних переговорів. Насамперед, на їх порядку денному не можуть бути питання конституційного ладу та адміністративно-територіального устрою України – українці самостійно вирішуватимуть ці та інші питання свого внутрішнього розвитку демократичним і прозорим шляхом з урахуванням думок місцевих громад всіх регіонів України. 

Так само не підлягає обговоренню проведення в Україні президентських виборів, запланованих на 25 травня – ці вибори мають стати потужним чинником стабілізації внутрішньополітичної ситуації в нашій державі, сприятимуть зміцненню національної єдності та порозуміння. Нарешті, не може бути предметом міжнародних домовленостей зовнішньополітичний курс України – його самостійне визначення належить до найважливіших прерогатив українського народу. 

На порядку денному вашої зустрічі стоїть не лише доля України. На кону – доля всієї світової архітектури безпеки і миру, яка існувала після завершення Другої світової війни. 

Якщо вам не вдасться діяти заради збереження порядку, який запобігав війні, якщо ви піддастесь спокусі купити мир, відклавши причини агресії та окупації на завтра, ви ризикуєте перетворити назву міста Женева на таке ж сумнозвісне місце в історії світової дипломатії, як Мюнхен і Ялта. Єдність Європи та європейський мир є занадто цінними, щоб вимінювати їх на щось. 

Якщо дозволити розчленування України і не дати переконливу відповідь на агресію, що підриває систему міжнародного права, ваша присутність у Женеві увійде в історію, як каталізатор руйнування стабільності і безпеки на континенті. Про яку тоді безпеку та територіальну цілісність для інших європейських країн йтиме мова у майбутньому? 

Якщо ви хочете, щоб вас запам’ятали, як миротворців, настав час діяти твердо. 

Чотирьохстороння зустріч у Женеві проходитиме напередодні великого свята Воскресіння Христова, яке всі християни світу відзначають цього року в один день. Бажаю, щоб цей глибокий символізм допоміг учасникам Женевських переговорів досягти конкретних результатів, які сприятимуть відновленню територіальної цілісності України та зупинять війну в Європі. 

Батьківщина


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини