MENU

Терористи «зачищають» окружні виборчі комісії на Сході України - КВУ

1460 1

Після фарсу з так-званим "референдумом" в Донецькій і Луганській областях терористи там почали методично "зачищати" ті окружні виборчі комісії, які ще працюють.

Учора, 14 травня, одразу в чотири ОВК прийшли непрохані гості, здебільшого озброєні, і почали вимагати зупинити виборчий процес.

В ОВК N48 в Краматорську вигнали з приміщення жінок, чоловікам почали погрожувати, забрали всю документацію. Голову та заступника забрали з собою, щоправда пізніше відпустили. Працівники міськвиконкому, що знаходяться в цьому самому приміщенні, пішли з роботи раніше – вочевидь були поінформовані про захоплення.

В ОВК N42 (Донецьк) десяток автоматників припиняв роботу комісії "іменем ДНР". Комісії нічого не залишалося, як віддати терористам ключі залишити приміщення.

В ОВК N111 (Антрацит) комісію захопили після мітингу, на якому вибори президента "вирішили" не проводити, а в Красному Лучі (ОВК N109) казаки зі зброєю і нагайками психологічно тероризують комісію другий день поспіль з вимогою припинити підготовку до вибори.

На місцеву міліцію у цих питаннях мало хто сподівається, бо, за деякими повідомленнями, в Красному Лучі міліціонери якраз і підвозили казаків.

Але попри все, значна частина ОВК в цих областях і далі працюють, хоча якщо "втрачати" по 4 округи в день, то до виборів їх може і не залишитися. Сьогодні проведення виборів в Донбасі (хай і не на всій території) справа важлива не менше, ніж антитерористична операція. Прийняті сьогодні зміни до закону про вибори Президента частково вирішують згадані проблеми, але далеко не всі.

Однак питання з роботою комісій не вичерпуються Донбасом. В регіонах, де ситуація біль-менш спокійна, інші проблеми – мала кількість членів виборчих комісій.

Кандидати (на яких, до речі, витрачаються кошти з бюджету) абсолютно безвідповідально поставилися до забезпечення свого представництва комісіях. Через це законодавці змушені були зменшити мінімально необхідну кількість членів дільничних комісій з 12 до 9. Це дозволило сформувати ДВК, однак збільшило навантаження на членів комісій.

І хоч формально комісії мають 9 членів, для кворуму необхідно лише 5. З різних областей ми отримуємо інформацією, що засідання в комісіях відверто ігнорують представники кандидатів Симоненка, Добкіна, а подекуди і Тимошенко. Зараз важко сказати: це свідома вказівка на зрив роботи, чи просто людям не заплатили обіцяні гроші. Швидше останнє, бо і без цих кількох "прогульників" комісії правомочні, але як будуть проводити вибори 5 чоловік на дільниці – питання риторичне.

Інша проблема, наприклад, в Одесі. Там на президентські вибори наклалося протистояння по виборах мера, які комусь дуже хочеться зірвати. Адже на рівні дільниць комісії будуть працювати одні і ті ж самі. Членам ДВК дзвонять з невідомих номерів і з погрозами вимагають не виходити на роботу. До цих погроз можна було б не ставитись серйозно, якби одеситам не було б добре відомі можливості людини на з милозвучним призвіськом "Ангел".

Тому хочеться звернутися до тих, хто сьогодні є членами комісій – неважливо якого кандидата вони представляють. Зрозуміло, що багато з вас звикли на виборах заробляти, але зараз не до заробітків – йдеться про майбутнє країни. Сьогодні робота в комісіях це величезне навантаження і відповідальність, подекуди пов'язана з ризиком для життя. Але іншого виходу у нас просто немає.

Я не знаю, чи буде ще можливість до виборів вдосконалити закон, але варто це зробити. Можливо варто повернути норму, коли кандидати делегують у комісії не одного, а двох своїх представників. І точно потрібно зменшити кількість членів комісій, що їздять з мобільною скринькою з 3 до 2. На дільницях люди потрібніші.

Хотів би звернутися до виборців. Вже зараз зрозуміло, що на дільницях будуть черги, а члени комісій працюватимуть на межі фізичного виснаження. Потрібно з розумінням поставитись до цього, не влаштовувати безпідставні скандали.

Кандидатам на місцевих виборах потрібно зрозуміти, що спонукаючи членів комісій до зловживань на місцевих кампаніях, ви ставите під загрозу більш значущий виборчий процес. Забудьте про омріяний мандат, якщо ви не можете вибороти його чесно.

А для тих членів комісій, спостерігачів хто хоче працювати чесно і відповідально, але не має відповідного досвіду і навичок, є ціла низка ресурсів де можна поповнити свої знання.

Ц система он-лайн навчання членів виборчих комісій "ВИБОРКОМ" www.vyborkom.org/.

Ресурс був розроблений на запит ЦВК і в рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні за підтримки Канадського Агенства Міжнародного Розвитку (CIDA) та Міністерства Закордонних справ Норвегії.

Багато методичних матеріалів можна знайти на ресурсі Сайт "Вибори в Україні"electioninfo.org.ua/

Також звертайтеся на "гарячу лінію" Комітету виборців України (044) 425-21-66, 425-23-01, 425-37-20, +38 (050) 469-21-64, +38 (067) 100-48-12

Олександр ЧЕРНЕНКО, Голова Комітету виборців України


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини