MENU

Трагедія під Волновахою... Чому наші військові зазнають таких втрат?

1337 3

Тривожні новини прийшли сьогодні з району Волновахи. Там стався напад на українських військовиків. Повідомлення надходять дуже  суперечливі. Свідки говорять, що на колону з 3 БТРів із особовим складом до 30 осіб було вчинено напад бойовиків, коли вона зупинилася на нічліг. За заявою в.о. президента Олександра Турчинова загинуло 13 українських військовиків.

Зі свого боку, заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар пише, що «Терористи на Донеччині та Луганщині фактично опинилися в оточенні з підрозділів Збройних сил, які їх чітко локалізували. Напад на блокпост під Волновахою — це спроба прорвати певне кільце оточення і захопити ще одне місто».

Так, терористи озброєні, у них є і протитанкова зброя, але під’їхали вони до табору наших військових на інкасаторських автомобілях захоплених у «Приватбанку». Судячи зі світлин у соціальних мережах і на сайтах донецьких ЗМІ терористи фактично захопили наших військових зненацька. Не випадково прокуратура відкрила провадження за частиною 2 статті 425 (службова недбалість) КК України.

Виходить, що наші втрати могли бути значно меншими, якби бойові дії правильно планувалися і велася відповідна розвідка. Не треба великого розуму і глибокого стратегічного мислення, щоб розуміти, що з наближенням дати виборів активність терористів зростатиме. Далі, якщо прислухатися буквально до заяв Міністерства оборони, РНБО та інших силових відомств, то становище терористів і сепаратистів дуже погане. Можливо, що й так, тоді, тим більше, вони як загнані до глухого кута звірі намагатимуться вирватися з оточення.

Виходить, що з попереднього нападу на нашу колону не зроблено належних висновків. Чому взагалі було допущено наближення терористів до табору. Де пости вартових і виконання всіх положень статуту. Не потрібно нічого винаходити. Досить твердо дотримуватися статуту, і тоді багатьох проблем української армії просто не було б.

Ще римляни під командуванням Цезаря у ворожій Галії на ніч не лінувалися влаштовувати нічліг за всіма правилами. Не потрібно було рити рови, але застосувати елементарні заходи безпеки командири просто були зобов’язані. Тим більше на такій війні, коли терористи можуть з’явитися в будь-який момент.

Виразної відповіді наша влада і військовики вчора так і не дали. Обмежилися лише констатацією трагічного факту. Скільки можна? Які ще можуть бути уроки, щоб діяти професійно — і у веденні бойових дій, і в інформуванні суспільства про те, що відбувається?

Схоже, що ми маємо справу з триваючою хворобою не лише армії та спецслужб, але й усієї влади. Або АТО, попри героїзм солдатів і офіцерів проводиться про людське око, або має місце волаюча некомпетентність її керівництва. Схоже, що розвідка кульгає, просування колон планується і забезпечується погано.

Слід було б подумати про щільніший повітряний супровід. Врешті-решт, напад бойовиків стався на місцевості, де можна проти них застосовувати всі види зброї, у тому числі і важкої.

У дні, що залишилися до виборів, слід чекати на збільшення та посилення атак терористів. Їм, як повітря, необхідно зірвати голосування хоч би в східних областях. Завдаючи чутливих втрат учасникам АТО, вони вирішують і друге завдання: викликати хвилю протестів серед населення і тим самим послабити наш тил.

Бойовики в Донбасі збільшують кількість нападів і на українських прикордонників.

Зокрема, 21 травня ввечері прикордонним нарядом «Краснодон» було виявлено спробу проїхати в Україну з боку Росії поза пунктом пропуску трьох КамАЗів. У результаті бою порушники змушені були відступити на російську територію.

Відділ прикордонної служби «Станична Луганська» відбив три спроби захоплення. Прикордонникам вдалося знищити дві вогневі точки снайперів і дорожній коток, яким нападники намагалися проломити ворота на територію підрозділу.

Юрій РАЙХЕЛЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини