MENU

«Смотрящие» за корупцією

3782 2

Після втечі Сім'ї в Україні лишилося чимало майна, яке нині арештоване по кримінальних справах. Однак є велика проблема в його збереженні. Особливо нафтопродуктів Курченка, які реалізуються наліво, а замість бензину реалізатори-крадії заливають в цистерни "бодягу". При чому за інформацією автора тіньову реалізацію забеспечують старі посіпаки Сімёї, і отримані кошти йдуть на фінансування сепаратизму.

Тому дуже позитивно, що 16 травня міністр МВС Арсен Аваков на засіданні уряду ініціював і кабмін підтримав Постанову про реалізацію арештованого майна "в значних обсягах, яке важко зберігати, або утримання його значною мірою покладається на державу". Мова йде в першу чергу про майно Сім'ї.

Хтось може зауважити, що в тих справах ще не має рішення суду? Так, але в країні війна. Уявіть, якщо навіть син керівника Адміністрації Президента Пашинського, що воює в нацгвардії в гарячій точці Донбасу присилає СМС про брак найнеобхідніших побутових речей в батальоні, отже ситуація, де мова йде мільярдний прибуток бюджету лише з реалізації нафтопродуктів Курченка протребує термінових рішень.

Тому був розроблений порядок реалізації арештовного майна Сім'ї. Постанова уряду передбачала у випадку, якщо рішення суду буде не на користь держави -повернути власнику кошти отримані від реалізації. Щоб застрахуватися від корупції був розроблений такий порядок реалізації: якщо суд приймає рішення дозволити реалізацію майна, воно передається профільним міністерствам, що використовують свої державні підприємства, у яких є умови для зберігання, транспортування, оцінки. Продаж відбувається виключно на біржі. Шановні читачі, спробуйте знайти в запропонованому порядку реалізації, зацікавленість якоїсь окремої особи або відомства? Порядок був розроблений спеціально, щоб якась особа не могла нав'язати свої корупційні правила.

Однак, коли постанова потрапила на візування в Мінюст з нею відбулися прикрі "чудеса". Заступник міністра Руслан Рябошапка, що відповідає за антикорупційний напрямок підгадав, коли міністр Петренко поїде у відрядження та замінив текст постанови і вже зібрався подавати на підпис в.о. міністра. В останній момент вдалося перехопити документ, який освячував мега-корупційну схему. Адже в творінні Рябошапки, в переробленому тексті постанови слідчий отримав право без будь-якого рішення суду передавати майно на реалізацію приватним організаціям!!! Це означає, що постанова йшла в руслі старих банальних коруційних схеи, коли обрані приватні підприємства брали свої 20% націнки, щей реалізовували майно з уцінкою на 40%, поянюючи це неможливістю зберігати та швидким псуванням товару.

А, як слідчий буде вибирати приватні фірми?

У відповіді на це питання певно криється особистий інтерес заступника міністра юстиції. Адже зараз ліквідовується міндоходів і Рябошапка працює над тим, щоб приватні реалізатори перейшли під контроль Мінюсту.

З великими боями вдалося заблокувати цю корупційну схему, дякую міністру юстиції Петренку за оперативну реакцію. В результаті Петренко підписався під постановою, яка написана в інтересах держави, а не корупціонерів.

Після цієї обурливої історії мені особисто стало ясно, чому заступник міністра Рябошапка, так наполегливо блокував всі мої ініціативи, як урядового уповноваженого по боротьбі з корупцією. Зокрема, перешкоджав проходження через мінюст та уряд законопроекту про створення Національної служби протидії корупції, яка фактично є інструментом, який потрібнен мені для реалізації обов'язків, які на мене були покладені на Майдані – боротися з корупцією високопосадовців. Перешкоджав створенню міжвідомчої робочої групи, щодо повернення активів корупціонерів з-закордону, розширенню повноважень по урядовій лінії тощо.

Рябошапка був призначений в мінюст по квоті "Удару". Однак його протидія ініціативам урядового уповноваженного, а також грубе проштовхування корупційної схеми в темі реалізації майна Сім'ї насправді не має політичного підтексту, лише суто корупційний.

Мені вдалося з'ясувати, що смотрящим за Рябошапкою є особа, яку звати Ілья Марчевський. В компанії Рябошапки цього пана можна зустріти на третьому поверсі мінюсту, хоча офіційно він там не працевлаштований. Принаймні так запевнив кадровий віділ міністра Петренка, коли я його про це запитала.

Проте мені достепенно відомо, що Руслан Рябошапка проштовхував корупційну схему реалізації арештованого майна саме на замовлення Іллі Марчевського. Зрештою Марчевський справжній профі в пограбунку держави. Хоча йому можна пред'явити і куди серьйозніші звинувачення, адже його злочинна діяльність призвела до загрози життю та здоров'ю україців національного маштабу.

За часів президента Януковича Марчевський працював в команді Клюєва-Злочевського в темі утилізації небезпечних відходів.

Для цієї мети в Україні на той момент існувало Національне агенство, яке було забезпечене спеціалістами, технікою, на створення якого було витрачено чимало державних коштів. Однак міністр екології Злочевський ліквідував агенство, а "тему" віддав приватному підприємству ізраїльського походження "Сі груп консорт" Іллі Марчевського. На тендерах з одним учасником це підприємство "виграло " майже півтора мільярда грн.

Найбільшим замовленням для ізраїльтян стала утилізація гексахлорбензолу на полігоні під Калушем, однак, як дослідила автор, на утилізацію в Британію, а потім в Польшу Марчевський вивозив лише злегка забруднену землю. Україна платила Марчевському 35 грн. за утилізацію кілограму грунту.

А де Марчевський сховав гексахлорбензол? Найліпший варіант, що він лишився на полігоні і його зверху засипали землею, зарівняли, посадили дерева (саджав їх сам Злочевський). Про інші варіанти страшно і подумати.

Жахливо, що шахрай Марчевський займався утилізацією і куди небезпечніших відходів, як мононітрохлорбензол з Горлівки. Це надзвичайно агресивна речовина, невелика кількість якої здатна вбити все живе в місті. За інформацією автора, вона частково так і залишилася у цистернах під відкритим небом посеред міста. А поряд склад старого динаміту. А на тій території нині війна...

Про злочини Марчевського-Злочевського-Клюєва автор активно писала в 2011-2012 році. На сайті "Лівий берег" виходив матеріал "Шкідливіші за гексахлорбрнзол", на "Українській правді" – "Колумби від мінекології", де викладені факти підтверджувалися численими документами.

Останню статтю на цю тему я підготувала перед самим Майданом, але так і не встигла надрукувати. В ній йшлося про те, що Клюєв потрапив в немилість до Януковича в кінці 2012 року і, як наслідок Марчевський перестав вигравати тендери з утилізації шкідливих відходів, натомість проти нього була порушена кримінальна справа. Слідство поцікавилося фактами фальсифікації данних по кількості відходів вивезених фірмою Марочевського, що призвело до банального розкрадання державних коштів. Однак, як тільки Клюєви та Янукович помирилися один з братів став офіційним власником "Міжгіря", а другий працевлаштувався в РНБО, кримінальна справа "загубилася", зникли навіть постанови суду про вилучення документів з фірми Марчевського в єдиному реєстрі судових рішень. Однак у автора є копя однієї постанови.

Далі Марчевський почав вигравати нові тендера. А секретар Ради Національної безпеки Андрій Клюєв кришував дії рівня національної небезпеки!!!

Не думала, що доведеться писати про Марчевського нині, після перемоги Майдану. Тим паче, що міліція розслідує злочини Злочевського, зокрема і в темі утилізації шкідливих відходів.

Проте це не завадило Марчевському стати "смотрящим" за Русланом Рябошапкою в Мінюсті.

Тому, що у Марчевського і Рябошапки є серьйозний дах в кабміні.

Автор ще в процесі дослідження інформації, яку я маю з цього питання. Я слідкую за цим ланцюжком "смотрящих" за корупцією. І не рекоменбувала би їм проявлятися, бо я буду виносити інформацію на публіку, як і в цьому випадку.

До речі, під постановою про реалізацію майна Сім'ї потрібно ще кілька міністерських віз, і є багато бюрократичних способів в Кабміні, щоб загальмувати вступ в дію постанови.

Однак я слідкую за цим процесом і буду описувати, що відбувається, бо нині, коли в мене не має повноважень, публічність – єдина моя зброя.

Трохи згодом опублікую фото документів: порядок реалізації майна від Авакова, і від Рябошапки.

Адже стають зайві всі коментарі, коли бачиш ці два документи. Для кожного стає очевидним, що Рябошапка лобіював відверто корупційну схему. Викладу фото згодом, бо зараз їх не має під рукою. Так сталося, що писала цей блог я в маєтку Януковича в Урзуфі (Донецька область). Навколо крутилися автомобілі сепаратистів і час від часу потрібно було по тривозі хапати автомат, що лежав поряд з ноутбуком...

Тетяна ЧОРНОВОЛ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини