MENU

Навіщо українським військовим фірми-прокладки при закупівлі сухпайків?

410 0

«Вісник державних закупівель» оприлюднив інформацію, відповідно до якої військова частина 3078 Національної гвардіїУкраїни 2 червня оголосила про закупівлю 40 тисяч комплектів повсякденних наборів сухих продуктів на суму 2,51 млн. грн. Сухпайки планується закупити по 64 грн. за комплект за переговорною процедурою закупівлі. Єдиним запрошеним учасником переговорів є ТОВ «Райтон», зареєстроване 12 вересня 2013 року у Києві за адресою масової реєстрації по вул. Байкова 7, разом із ще 93 фірмами.

В обґрунтуванні закупівлі не пояснюється чому постачальником було обрано саме фірму «Райтон». Військові вказують на наявність нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин. Цікаво, що в листопаді 2013 року в мережі інтернет були розміщені оголошення про продаж фірми «Райтон» лише за 6500 грн., а основним видом діяльності цієї фірми була вказана неспеціалізована оптова торгівля.

В той же час військова частина А1329 Міноборони фасує сухі пайки для військових, за ціною 48 грн. Зважаючи на те, що закупівля військовою частиною 3078 Нацгвардії України 40 тисяч комплектів сухих пайків в неспеціалізованої фірми за ціною 64 грн., яка є набагато вищою від вартості схожого комплекту, має ознаки корупційного діяння, я звернувся до Міністра внутрішніх справ (Нацгвардія знаходиться в підпорядкуванні МВС) з вимогою провести ретельну перевірку обставин цієї сумнівної закупівлі та вжити відповідних заходів для запобігання корупції.

Щодо згаданої військової частини А1329, вона дислокується на Вінничині, в м. Козятин на вул. О.Довженка, 101. Там розміщується єдиний на усю Україну цех з комплектації сухих пайків.

Цьогоріч Міністерство оборони розробило нове меню для набору, яке відповідає кращим світовим зразкам.

Раніше нашим військовим видавали сухпайки, комплектація яких була затверджена ще за стандартами Радянського союзу. Тепер солдатів годують краще, а ніж бійців НАТО. Український сухий пайок дуже калорійний – в кожному з них 4230 кілокалорій. Для порівняння: найкалорійніший пайок в країнах НАТО мають канадські – 4395, британські – 4200 і американські військовики – 3800 кілокалорій. В росіян – 3595 кілокалорій.

Пакунки для сніданку, обіду та вечері – різні. Галетне печиво замістьхліба, перлова аборисова каша з м'ясом, печінковий паштет, кава, цукор – на сніданок. На обід та вечерю – яловичі консерви, мед, шоколад, ізюм та чай. Всі продукти - національного виробництва.

Груповий пайок - для п'яти-десяти військових, які чергують на блокпостах, теж відрізняється. Крім стандартного набору продуктів, їм видають також крупи, макарони, консервовану квасолю і концентровані супи. Щоб солдати могли готувати собі їжу в польових умовах, в козятинській війсковій частині розробили міні-польові кухні та триноги. Їх легко вмістити в звичайний рюкзак.

У сухпайків зручна упаковка для перенесення. Вартість комплекту - 48 грн. Українські військовики оцінили якість вітчизняних наборів і тепер хочуть отримувати лише їх. Вони стверджують, що продукти, наприклад, каша в українських консервах, набагато смачніші, ніж в американських пайках MRE (Meal Readyto Eat).

У травні, після початку активної фази антитерористичної операції у східних областях, в/ч А1329 спакувала понад п’ятдесят тисяч пайків, хоча за потреби там можуть щоденно збирати до 4 тисяч пайків.

Мені приємно, що Україна постачає своїм армійцям найкращі в світі сухпайки – і тому я так детально про них переказав. І хоча нам є чим пишатися, в нашому інформаційному просторі, на жаль, не вистачає розповідей про найкращі зразки української зброї та військового спорядження. Такі огляди дуже потрібні – і з точки зору патріотизму, і з точки зору допомоги вітчизняним виробникам.

Геннадій ТКАЧУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини