MENU

Українська армія на кордоні з Росією може потрапити у фатальну пастку

6364 7

Перекриття кордонів є єдиним засобом для досягнення успіхів у АТО, але водночас загрожує повним знищенням боєздатних підрозділів ЗСУ.

Міністр оборони Михайло Коваль заявив, що українські силовики та прикордонники найближчим часом повністю закриють кордон з Росією. Це допоможе перекрити поставки зброї бойовикам та припинити поповнення їхніх лав новими людьми - і те, і інше останнім часом сягнуло небаченого розмаху.

У розпорядженні терористів опинилися танки та реактивні системи залпового вогню "Град", що за вогневою міццю наближує бандформування до підрозділів регулярної армії. Остаточно цей намір підтвердив президент України Петро Порошенко, який заявив, що цього тижня Україна планує відновити безпеку на державному кордоні.

Перекриття кордонів, безперечно, є єдиним засобом для досягнення успіхів у АТО, яка все більше переходить у режим справжньої війни.

Але водночас загрожує повним знищенням боєздатних підрозділів Збройних сил України, бо нашим армійським підрозділам доведеться зайти у "щілину" між бойовиками та ударними підрозділами армії Росії. Ця ситуація схожа на ретельно розроблену і підготовлену у Генштабі Міноборони РФ пастку.

Бо з одного боку, вона вимагає від Збройних сил України самогубних кроків. З іншого боку, якщо цих кроків не буде здійснено, АТО ризикує перетворитись на повномасштабну війну, що розтягнеться на роки.

Враховуючи загальну довжину кордону з Росією, що становить більше двох тисяч кілометрів, є очевидним - наших сил вистачить лише на посилення кордонів у Донецькій, Луганській та Харківській областях у межах 400-500 кілометрів на найбільш небезпечному відрізку.

Розташування військ біля кордонів може призвести до переривання комунікацій підрозділам армії України, коли за транспортними колонами з провіантом, боєприпасами та паливом бойовики розпочнуть справжнє полювання. Як наслідок - постійні величезні втрати не тільки під час атак на колони, а й знищення самих прикордонних підрозділів, які у такому випадку залишаться навіть без патронів.

Розбита колона ЗСУ під Краматорськом Але є ще більш страшна ймовірність. У лічених кілометрах від кордону розташовується величезна ударна група військ армії Росії. І якщо почнеться відкрите вторгнення, значна частина Збройних сил України опиниться у оточенні - як у 1941 році. За такого варіанту розвитку подій буде оголено оперативний простір для вторгнення на всьому східному кордоні України. Це вже не кажучи про можливість атак з Криму, Придністров'я та зі сторони Брянська у напрямку Києва.  

І єдиним стримувальним Росію фактором, вочевидь, є лише дипломатичні важелі західних країн та загроза отримати симетричну відповідь, що дещо зменшилась через ситуацію у Іраку, яка відволікла США від ситуації в Україні.    

Але навіть якщо відкинути цю страшну загрозу перед частинами Збройних сил України, що стануть на кордоні, то є ще й чисто практична проблема. Полягає вона в тому, що східний кордон представляє собою рівнину з невеликим пагорбами, окрім Донецького кряжу, де є пануючи висоти, а сам кордон часто проходить полем. Тобто ніяких очевидних маршрутів перетинання кордону бути не може - військова колісна техніка без зайвих зусиль проїде там, де дорога навіть не нанесена на карту.

Таким чином, відточена ще в Афганістані тактика, коли влаштовувалися ефективні засідки завдяки складному гірському рельєфу, спрацювати не може - у полі це просто неможливо.

Ще одна з можливих дієвих тактик протидії пересувань через кордон підкріплень бойовиків полягає у широкому використанні сучасної військової техніки. Так, у випадку широкого застосування безпілотників, які би цілодобово патрулювали над кордоном і позначали пересування колон бойовиків, можна було б завдавати точних авіа- та артударів без ризику для військовослужбовців та мирного населення.

Але для армії України це фантастика, бо зараз так може воювати лише одна країна у світі – США, що мають все необхідне для цього. І такої допомоги від Америки годі й чекати, бо попри наявні потреби та заклики західної спільноти Обама пообіцяв надати українській армії допомогу лише на 5 мільйонів доларів у вигляді бронежилетів та приладів нічного бачення.  

Олег КАТКОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини