MENU

Вкрадені Януковичем 16 мільярдів будуть повернені до державного бюджету

2088 3

Починаючи з березня поточного року Державною службою фінансового моніторингу України проводиться аналіз фінансових операцій з метою виявлення та блокування вкрадених колишніми високопосадовцями активів. Про це повідомляє прес-служба Держфінмоніторингу України.

Системний аналіз, проведений фахівцями фінансовоі розвідки Украіни, засвідчив:

- фінансові операціі 42 компаній-нерезидентів, зареєстрованих на Кіпрі, Панамі, Великобританіі, Белізі, Сейшелах (пов'язаних між собою як бізнесовими інтересами так і посадово-засновницьким складом), що володіють поточними, депозитними рахунками та рахунками у цінних паперах, відкритих у низці саме украінських банків, пов'язані з Віктором Януковичем та його найближчим оточенням, що займалися легалізаціію прибутків у особливо великих розмірах;

- вказаними компаніями-нерезидентами протягом 2010-2013 років, через рахунки відкриті у банках однієї із сусідніх краін, здійснено переказ коштів у розмірі 16 млрд грн., значну частину з яких було використано для придбання державних облігацій (ОВДП).

Державною службою фінансового моніторингу було проведене багатоступеневе і безпрецедентне за своєю складністю розслідування, в якому були задіяні фінансові розвідки США, Великобританії, Латвіі, Кіпру, Панами, і виявлено, що вищезазначені офшорні компаніі контролюються вже згаданими високопосадовцями і уповноваженими ними особами на управління компаніями і управління цими коштами і займаються легалізацією злочинних доходів використовуючи сучасні фінансові інструменти.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про запобігання та протидію легалізаціії (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» Держфінмоніторингом України заблоковано видаткові фінансові операції по рахунках вищезазначених компаній, що дає змогу (після проведення розслідування правоохоронними органами) повернути привласнені колишнім Президентом України та його оточенням активи до державного бюджету.

Загальна сума заблокованих коштів 19 компаній-нерезидентів (що розміщені в українських банках) склала - 1,34 млрд. дол. США (еквівалент у гривнях -15,79 млрд.грн.). В тому числі, на депозитних і поточних рахунках - 378,42 млн. грн. і 159,85 млн. дол. США та на рахунках відкритих у цінних паперах - 1,49 млрд. грн., і 1,02 млрд. дол. США.

Матеріали фінансового розслідування передано 10 червня 2014 року до Генеральної прокуратури України.


Здійснене Держфінмоніторингом України блокування рахунків вищезазначених компаній-нерезидентів, на підставі подання Генеральної прокуратури України, 16 червня 2014 року, в межах кримінального провадження, ухвалою Печерського районного суду м. Київа - подовжено, шляхом накладання арешту.

Держфінмоніторингом проводиться робота по виявленню інших учасників зазначеної схеми та блокуванню іх активів.

Державна служба фінансового моніторингу Украіни продовжує здійснювати заходи щодо визначення і блокування доходів, одержаних від корупційних діянь колишнім Президентом України, його близькими та пов'язаними з ними особами і в подальшому використовуватиме усі законодавчі механізми протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом.

Довідково: відповідно до Закону Украіни «Про ратифікацію Конвенціі Ради Єівропи про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та про фінансування тероризму» (від 17.11.2010 р і 2698-VI) органом, уповноваженим Україною на виконання функцій підрозділу фінансовоі розвідки, і центральний орган виконавчоі влади з питань фінансового моніторингу України (Державна служба фінансового моніторингу Украіни).


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини