MENU

У Донецьку ще є «хліб», але вже немає видовищ - до чого це призведе?

1060 1

Терористи поступово позбавляють жителів сходу України всього. До недавнього часу вони жили за принципом «хліба і видовищ», сподіваючись на спортивні змагання на Донбас-Арені та арені «Дружба» і тішачи себе надіями, що не так все у них погано.

 

Однак ситуація щодня погіршується і буде погіршуватися. Магазини, супермаркети все ще працюють, а в Слов'янську торгівлю проводять просто з автомобілів - їжа є. А ось видовищ вже немає.

Спочатку бойовики підпалили льодову арену «Дружба», на якій базувався ХК «Донбас» і де проводилися різні дитячі змагання з фігурного катання, хокею тощо. Пізніше, 13 червня, з'явилося повідомлення про те, що клуб змушений продавати провідних гравців. А незабаром і зовсім вирішив взяти «спортивну відпустку» у Континентальній хокейній лізі.

 

Неофіційно ФК «Шахтар» також заявив про проблеми в сезоні. Зокрема, фактично клуб позбавляється домашньої арени, а значить, йому потрібно шукати місце для проведення ігор. Фактично «бездомними» залишаються ще два клуби Вищої ліги - «Металург» і «Олімпік». Проблеми можуть виникнути й у маріупольського «Іллічівця».


Бо, навіть якщо активні бойові дії припиняться, чи зможе влада забезпечити порядок і убезпечити людей від озброєних бойовиків?

 

Про те, наскільки дорогий футбол для «донецьких», напевно, говорити не варто. Для них - це віддушина від багатьох проблем. Спорт із Донецьком був завжди, цю тему педалювали всі: маленькі зарплати, проте великі перемоги.

 

Згадайте героя фільму «Інший Челсі» Сашка, який щоб там не було, ходив на матчі «Шахтаря» і вболівав за улюблену команду. «Шахтар» поки ще не наважився офіційно заявити про зміну домашньої арени, але якщо він це зробить, то у жителів міста відберуть те, до чого їх так довго привчали - видовищ. А значить, буде час зайнятися чимось іншим. От тільки чим?

 

Навряд чи футбол і спортивні змагання зможуть привести регіон до революції. Скоріше, це закінчиться хвилею обурення і тихим обговорень на кухнях. Однак загальний депресивний настрій буде збільшуватися.

 

«Шахтар», як і інші клуби, зазнає втрат. Хто приїжджатиме вболівати за «своїх» до Львова, Києва чи Дніпропетровська? Навряд чи це зможе дозволити собі звичайний шахтар Саша. Як і дивитися матчі по телебаченню. Адже бойовики відключають українські канали. Тепер - тільки «Спартак» і московське «Динамо».


Так що тепер не буде ні великих перемог, ні великих ілюзій щодо цього.

 

Донецьк стане Торезом або Зугресом тільки в значно більших розмірах - з розбитим коритом і пустуючою «Донбас-Ареною» на більше ніж 50 тисяч глядачів і з бюджетом в 175,8 млн євро.

До слова, гладіаторські ігри, які так любили римляни, починалися завжди з показових виступів, які розігрівали публіку. Пізніше на сцену виходили вже ті, хто по-справжньому проливав кров.

Уся ця «донецька спортивна історія» - це один бік медалі, що не підігрівав публіку, а навпаки змушував її забувати про свої емоції та направляв їх в інше русло. Зараз же ми перебуваємо в тій стадії, коли публіка жадає крові і смертей. Тільки ця публіка не донеччани, які сидять на звичайних трибунах. Донеччани дуже стурбовані реальністю, яка на них раптом звалилася.

Катерина ЯКОВЛЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини