MENU

100 днів Олександра Турчинова

2095 7

Від листопада минулого року Україна змінилася. Кардинально і хочеться вірити, що назавжди. Революція на Майдані дала шанс новій Україні. Водночас, революція виявила вщент зруйновану систему державної влади, правоохоронної системи та силових структур.

 

Більше того, все це стало очевидним на фоні чин найбільших викликів у українській історії - російської воєнної агресії та анексії Криму.

 

Єдиним легітимним органом влади тоді лишився український парламент, який очолив фактичний координатор Майдану Олександр Турчинов.

100 днів він по суті поєднував три посади в одній: Голова ВР, в.о. Президента та Верховний Головнокомандувач. Це - поки що прецедент в українській історії.

 

Прибравши емоції, ми спробували проаналізувати лише факти: що було зроблено за ці 100 днів Олександра Турчинова.  

 

1. Відновлено дію Конституції 2004 року та ліквідовано правові передумови узурпації влади.

 

2. У Верховній Раді сформовано нову демократична більшість.

 

3. Обрано прем‘єр-міністра та сформовано новий уряд.

 

4. Ухвалено рішення про увіковічення пам‘яті героїв Небесної сотні та соціальне забезпечення їх родин.

 

5. Зібрано матеріали та прийнято рішення щодо передачі на розгляд до міжнародного суду фактів про скоєння злочинів проти людяності Януковичем та вищими посадовими особами держави, які привели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів на Майдані.

 

6. Розпочато відновлення повністю зруйнованої системи центральної та регіональної  влади.

 

7. Ліквідовано міністерство доходів та зборів, яке стало інструментом та символом урядової корупції.

 

8. Відновлено роботу всіх місцевих адміністрацій.

 

9. Забезпечено визнання нової української влади всіма провідними країнами світу.

 

10. На посади голів ОДА призначено людей, здатних працювати в екстремальних умовах та в найскладніших умовах швидко та ефективно налагодити процес, зокрема, Ігоря Коломойського (Дніпропетровська ОДА), Сергія Таруту (Донецька ОДА), Ігоря Палицю (Одеська ОДА).

 

11. Призначено і проведено перевибори Президента, київського міського голови, складу Київської міської ради та інших органів місцевого самоврядування, де вибори протягом довгого часу штучно блокувались режимом Януковича.

 

12. Скасовані диктаторські закони від 16 січня 2014, які обмежували права громадян на свободу мирних зібрань. Крім того, за тими законами можна було осудити людину заочно, без її присутності у суді. Заклики в інтернеті до протестів, або просте невдоволення діями влади кваліфікувались як «розпалювання соціальної ворожнечі» та тягли за собою кримінальну відповідальність. Обмежувалась діяльність громадських організацій. Окрім того, провайдер за рішенням державного органу міг обмежувати доступ своїх абонентів до інтернету. Також встановлювалась кримінальна відповідальність «за наклеп» на високопосадовців, що по суті повинно було знищити незалежні ЗМІ.

 

13. Розпочато Конституційну реформу в частині децентралізації влади та збільшення повноважень органів місцевого самоврядування.

 

14. З тюрем звільнено Юлію Тимошенко та інших політв‘язнів, учасників акцій-протестів, а також всіх тих, хто був незаконно заарештований за політичну діяльність.

 

15. Звільнено незаконно засуджених громадян, зокрема: Дмитра та Сергія Павличенків, Антона Бойка, Дмитра Світанька та багато інших.

 

16. При Міністерстві юстиції створили спецкомісію з рослідування фактів тортур в тюрмах та СІЗО.

 

17. Почалось розслідування масових вбивств на Майдані та масштабних корупційних оборудок Януковича та його оточення.

 

18. Націоналізовано Межигір'я та інші маєтки, які були побудовані за вкрадені з бюджету (читай у громадян) гроші.

 

19. Заборонено використання вищим посадовим особам кортежів та міліцейських машин супроводу із мигалками та сиренами.

 

20. Заборонено перекриття руху транспорту при проїзді перших осіб держави.

 

21. Зрізано та демонтовані всі паркани та шлагбауми біля Верховної Ради та Адміністрації Президента. Відновлено безперешкодний рух пішоходів на вулиці Банковій та біля Парламенту України.

 

22. Заборонено використання державних літаків для міжнародних візитів. Високопосадовці почали літати у офіційні відрядження економ-класом.

 

23. Прийнято рішення про передачу для реалізації надлишкового майна (зокрема, дач, санаторіїв, підприємств, резиденцій, автотранспортних засобів, літаків), що перебуває в управлінні Державного управління справами і не використовуються для безпосереднього забезпечення діяльності Президента України. Кошти від продажу такого майна повинні надійти до Державного бюджету України.

 

24. Почалось реформування силових структур. Звільнено десятки тисяч працівників МВС, деморалізованих або не здатних виконувати свої конституційні обов'язки.

 

25. Проведено реорганізацію спецпідрозділу «Беркут», який минула влада перетворила на каральний загін.

 

26. Досягнуто повного міжнародного осуду дій агресора – Росії в Криму та на Сході України. Тим самим Росія разом зі своїм керівництвом стала політичним ізгоєм для демократичних країн світу.

 

27. Чіткі та холоднокровні дії влади не дозволили Російській Федерації реалізувати через провокації в Криму кавказький сценарій з втягування в повномасштабну континентальну війну України, яка в лютому-березні не мала боєздатних Збройних Сил.

 

28. Враховуючи небезпеку вторгнення на територію України Збройних Сил Російської Федерації, залишки військових підрозділів в Криму виконали наказ та протримались протягом місяця, дозволивши виграти час, щоб привести Збройні Сили України у повну бойову готовність.

 

29. Розпочалось відродження Збройних Сил України, які були повністю знищені попереднім режимом.

 

30. Армія виведена на бойові позиції, створені потужні укріп-райони на найбільш небезпечних напрямках.

 

31. Створена Нацгвардія України, яка гідно взяла на себе завдання щодо захисту країни та життя наших громадян.

 

32. Реанімовано престиж армії та повагу до інших військових та силових структур. До лав армії, Національної гвардії та спецпідрозділів МВС оголошено набір добровольців.

 

33. Проведено часткову мобілізацію по всій країні. Розгорнуто навчально-тренувальні табори. Створено багатотисячний військовий резерв.

 

34. Поновлено військовий призив на строкову військову службу.

 

35. Прийнято комплекс законів по забезпеченню соціальних  гарантій для військовослужбовців. На законодавчому рівні забезпечено реалізацію соціального захисту військовослужбовців та їх родин. На порядок підвищено фінансування Збройних Сил України, Нацгвардії та прикордонної служби.

 

36. Ухвалено законодавчі гарантії, що проходження громадянами військової служби у особливий період зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також державної служби у подвійному розмірі. Крім того, зберігається зарплатня,  робоче місце та призупиняється нарахування відсотків по кредитах.

 

37. Парламентом прийняте рішення, що учасники Антитерористичної операції отримують безоплатне медичне обслуговування в провідних медичних закладах України. Зокрема, у Клінічній  лікарні «Феофанія» Державного управління справами

 

38. Військові, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та беруть участь у АТО визнаються учасниками бойових дій.

 

39. Учасникам АТО присвоєно чергові військові звання незалежно від займаної посади та строків вислуги.

 

40. Створена система громадського контролю за коштами, які надійшли від громадян на підтримку армії, а також за використанням бюджетних коштів.

 

41. Українські оборонні заводи отримали замовлення для забезпечення потреб вітчизняної армії, зокрема, новими танками та БТРами.

 

42. Розроблено нову систему «Рада», та технічного обладнання нового робочого місця народного депутата, що повинно забезпечити ефективне функціонування та особисте голосування, відповідно до європейських стандартів.

 

43. Країні вдалось уникнути дефолту, який пророкували майже всі експерти.

 

44. Прийнято закон про тендерні закупівлі, що забезпечує жорсткий контроль за використанням бюджетних коштів.

 

45. Відкрито всю інформацію щодо державних закупівель та використання бюджетних коштів. Розпочато наступ на корупційні схеми в цій галузі.

 

46. Створено правові передумови для ефективної протидії рейдерству та посилення захисту права власності.

 

47. Не дивлячись на складну ситуацію в економіці, надходження за 1 квартал до загального фонду держбюджету на 9 % більше показника минулого року.

 

48. Відновлено співпрацю з міжнародними фінансовими інституціями, зокрема, з Міжнародним валютним фондом.

 

49. Україна почала отримувати необхідні фінансові ресурси від ЄС, США та МВФ для підтримки і реформування економіки та стабілізації валютного курсу.

 

50. Почалось відновлення золотовалютного резерву України.

 

51. На світових фондових ринках відновилась довіра до українських цінних паперів.

 

52. Розпочався процес скорочення армії держчиновників. Відбулось скорочення держслужбовців на 25 тисяч осіб і цей процес продовжуватиметься.

 

53. Досягнуто виключення України із списку головних порушників інтелектуальної власності з боку США.

 

54. Для прозорості банківського сектору відкрито інформацію про кінцевих власників усіх банків.

 

55. Експорт товарів із України вперше за 8 років перевищив імпорт.

 

56. Рахунки Януковича, його родини та їх оточення заарештовані. На їх неправомірно набуте майно також накладено арешт.

 

57. Розпочато процес люстрації суддів та відновлення довіри до судової системи. За порушення присяги судді було звільнено суддів Конституційного суду, які призвели до узурпації Януковичем влади в країні.

 

58. На законодавчому рівні спрощено доступ до публічної інформації. Зокрема, запроваджуються штрафи за необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання чиновниками відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірну відмову в наданні інформації, надання недостовірної інформації.

 

59. Створено інформаційно-аналітичний центр для координації органів виконавчої влади з питань національної безпеки в інформаційній сфері.

 

60. Розроблена та почала впроваджуватись у життя національна стратегія інформаційної безпеки.

 

61. Заборонено трансляцію російських телеканалів на території України.

 

62. Прийнято і підписано закон про суспільне телебачення, розгляд якого протягом останніх десяти років блокувався в Парламенті.

 

63. Створюється державний канал іномовлення на базі БТБ та УТР.

 

64. Підписано політичну частину Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

 

65. ЄС відкрив кордони для українських товарів.

 

66. Верховна Рада прийняла низку необхідних законів для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом. Введення безвізового режиму із ЄС очікується з початку 2015 року.

 

67. Посольство США в Україні продовжило строк віз для українців до десяти років.

 

68. Посольство Німеччини почало безкоштовно видавати візи до ЄС громадянам України.

 

69. Прийнято рішення про вихід України із СНД.

 

70. Почалась підготовка до введення візового режиму із РФ та посилення кордону.

 

71. З Криму виведено української військової техніки та майна на понад мільярд доларів.

 

72. Розпочався процес подання позовів до міжнародних судів щодо відшкодування мільярдних майнових втрат Україні Росією.

 

73. Прийнято закон про окуповану територію.

 

74. Сто країн-членів ООН на Генеральній асамблеї підтримали Україну і засудили дії Росії.

 

75. В районі Одеси створено нову базу Військово-морських сил України.

 

76. Розпочато системну боротьбу з корупцією - прийнято закони щодо протидії корупції, які передбачають жорсткий контроль з боку держави та громадськості за діями чиновників.

 

77. На законодавчому рівні значно зменшено кількість дозвільних документів та скорочено терміни отримання документів дозвільного характеру. Розпочато активний процес дерегуляції економіки.

 

78. Зупинено спроби захоплення ОДА та приміщень силових структур та спроби організації путчу в Харкові та Харківській  області. Затримано організаторів сепаратистського руху в Харкові.

 

79. Нормалізовано ситуацію в Одесі, повністю демонтовано Антимайдан на Куликовому полі, який був центром дестабілізації ситуації в регіоні.

 

80. Повністю стабілізована ситуація  на півдні та сході України, зокрема в Дніпропетровській, Запорізькій Херсонській та Миколаївській областях.

 

81. Розпочато АТО в Донецькій та Луганській областях, яка повністю заблокувала можливість розповсюдження терористичної загрози на інші регіони країни.

 

82. Від терористів звільнено північ Луганської, північ, захід та південь Донецької області.

 

83. Відмінено утилізаційний збір на автотранспорт. Передбачено звільнення від оподаткування акцизним податком операції щодо переобладнання транспортного засобу та скасування сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.

 

84. Заборонено організації, які сприяли діяльності сепаратистів та терористів, зокрема, “Російський блок” і “Російську єдність”.

 

85. Почався процес заборони Комуністичної партії.

 

86. По всій Україні демонтовано десятки пам'ятників Леніну та символів тоталітаризму.

 

87. Викрито та припинено багатомільярдні тіньові злочинні схеми “Нафтогазу”, які годували Януковича та його оточення.

 

88. За домовленістю з Європейським Союзом в країнах ЄС заморожені  рахунки всіх, посадових осіб, причетних до пограбування України. Так як ці гроші оголошені незаконно виведеними із держбюджету нашої країни, можна розраховувати, що найближчим часом вони будуть повернені до бюджету.

 

89. Враховуючи небезпеку відключення постачання російського газу, організовано реверс газу з Європи.

 

90. Закупівля газу в Росії зменшена втричі.

 

91. Україна першою з країн, які не є членами Європейського союзу, приєдналася до системи прозорого відображення даних AGSI+ за стандартами асоціації Європейських операторів підземних газових сховищ (GSE).

 

92. Україна почала закуповувати ядерне пальне для атомних електростанцій в США.

 

93. Відбулось зближення з НАТО та підготовка до набуття членства України в блоці.

 

94. Україна підписує з Євросоюзом угоду про спільний авіапростір.

 

95. Уперше з 2005-го року США дали українському аеропорту перший клас безпеки, чим фактично відкрили своє небо для наших авіакомпаній.

 

96. Відновлено інвестування у модернізацію освітньої системи України. Було запущено спільний з низкою IT-компаній проект, що передбачає створення 100 тис. нових робочих місць в IT-сфері.

 

97. Для того, щоб захистити громадян, які взяли кредити в іноземній валюті на купівлю житла і в зв‘язку із ростом курсу не можуть вчасно розраховуватись по кредитах, прийнято рішення щодо мораторію на конфіскацію останніх житлових приміщень у боржників.

 

98. Зупинено рейдерське захоплення приміщень Національного університету оборони, що розпочала влада Януковича. Указом доручено Уряду повернути будівлі університету Міністерству оборони.

 

99. Біличанський ліс під Києвом, який знищувала попередня влада, торгуючи землею, перетворено на Національний заповідник.

 

100. Були проведені чесні та прозорі вибори. Вперше в історії України під час виборів не застосовувалось адміністративного тиску, як і було обіцяно новою владою. Безпрецедентним є той факт, що вибори відбулись без жодної скарги та звернення до суду.

 

Аналітики, публіцисти та історики ще неодноразово звертатимуться до цього непростого періоду в українській історії, які чітко і переконливо доводять - за 100 днів можна зробити надзвичайно багато.

Сергій ЯКІВЧУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини