MENU

Дещо про інформаційні технології і не лише в ході продовження АТО

1107 4


Вже мабуть не є чимось новим, що Кремль розмістив роз’єднуючу ідею впливу на базі рефлексивного управління у самому центрі своїх дій в Україні. Це було в минулому, це було під час подій в Криму, було і продовжується на Сході. Рефлексивне управління – це інформаційний вплив на свідомість і волю людей, мистецтво маніпуляції ними та специфічний метод соціального контролю. Основа рефлексивного управління – консциєнтальна зброя (лат. – conscientia, що означає технології роботи зі свідомістю, метою яких є позбавлення людей спроможності критично оцінювати ситуацію, заплутати їх ціннісні орієнтири, відволікти увагу від реальних цілей та дій агресора, викликати негативні емоції і ін.).Результат цього – встановлення паралельної віртуальної реальності, через яку можливо маніпулювати людьми. При цьому, люди навіть не здогадуються, що ними маніпулюють. По суті це означає зомбування шляхом впливу на підсвідомість різними способами (від феномену «двадцять п’ятого кадру», прихованої брехні до прямого аудіовізуального впливу, нейролінгвістичного програмування та психічної обробки), щоб розділяти і володарювати. Слід додати, що на все це в Росії витрачаються величезні кошти. Навіть більші, ніж на підтримання класичних військових спроможностей. 


Давайте подивимося на іншу сторону проблеми. Ну які непримиримі протиріччя можуть бути між переважною більшістю населення сходу та заходу чи центру України, щоб спонукати збройну боротьбу? Їх насправді нема – і ті, і інші прагнуть стабільності, миру, нормального життя (роботи, гідної зарплати, позитивних змін). Це те, що об’єднує нас та дає шанс побудувати єдину Україну, країну для людей. Цю об’єднуючу ідею можливоефективно реалізувати у протидії кремлівському рефлексивному управлінню шляхом використання досить простих вербальних засобів впливу (слів і образів, лексики, логіки і риторики). 


Безумовно, зазначене немає нічого спільного з терористами і бандитами. Там працюють інші підходи, категорії і способи дій.


Колись гуру менеджменту Р.Акофф сказав: «Реагувати на зміни ситуації недостатньо швидко або недостатньо ефективно – все одне, що не реагувати взагалі». У нас є величезна армія ІТ-волонтерів і користувачів соціальних мереж, які можуть швидко і результативно робити важливу справу вербального впливу. Для цього не потрібно якихось особливих знань - необхідно лише спиратися на побудову локальних (горизонтальних) комунікацій зі сходомУкраїни на базі переваги ідеї стабільності перед ідеєю радикалізму. Дії українських військових спрямовані на встановлення миру, стабільності та відкриття можливостей для розвитку, в той же час акти незаконних збройних формувань руйнують суспільство, несуть хаос, втрати, біль і страждання. 


Люди повинні відчути різницю. Потрібні горизонтальні комунікації (діалог) на базі аргументів, які підкреслюють передбачуване відновлення нормального життя, побудова об’єднуючих комунікаційних мостів, а не інформаційних стін, що розділяють. Таргетуючи «мостові» меседжі і аналізуючи їх ефект (відклик, «температуру» обговорення, масштаб соціальної групи і ін.) можливо отримувати зворотній зв'язок, корегувати дії і рухатися в правильному напрямі. 


Підхід «із вуст в уста» працював не погано в усі часи, слід його використати і зараз. Якщо нам вдасться побудувати горизонтальні комунікації з мешканцями Донецькоі і Луганськоі областей на базі взаємної поваги і довіри, розтопити збудовану інфотехнологами Кремля кригу скептицизму і недовіри – це буде величезний плюс для нас усіх, для країни і її цілісного майбутнього.

Igor Kabanenko


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини