MENU

Як Європа може допомогти Україні

1855 6

 

Зараз перед українським парламентом стоїть надважливе завдання - ратифікувати Угоду про асоціацію з Європейським союзом. Сподіваюсь, що цього тижня це відбудеться і наша держава вже остаточно встане на рейки європейського шляху.

 

На жаль, в Україні дуже сильним є інформаційне, бізнесове та суспільне лоббі Росії. Будемо відверті, воно відпрацьовує вкладені в нього ресурси і багато українців досі впевнені в тому, що Європейський союз намагається зробити з України сировинний придаток і відсталу територію для того, щоб легко нею маніпулювати. Я хотів би на реальних цифрах довести, що це не так.

 

На щастя, в Європі політики та бізнес керуються зовсім іншою логікою, аніж та, яку нам намагається нав'язати пропагандистська машина Кремля. Якраз наш північний сусід хотів би бачити Україну в руїнах, бо його лідери банально не визнають нашої незалежності та вважають її "історичною помилкою".

 

Наші західні сусіди стоять на зовсім іншому щаблі розвитку - вони бачать в Україні потенціал. Західна модель прагне не до того, щоб "всі були рівні", а до того, щоб "всі були багаті". Повірте, це дві великі різниці.

 

Досі дуже популярною є думка, що європейська інтеграція України настільки сильно вдарить по бюджету, що українці почнуть голодувати. Звичайно же, це нісенітниця. Все навпаки - європейських шлях відкриває для України небачений шлях для іноземних інвестицій та прямих бюджетних дотацій з ЄС.

 

В ЄС існує програма вирівнювання рівня та стандартів життя по всьому союзу. Більш розвинуті країни вкладають ресурси у своїх менш вдалих партнерів. Яскравим прикладом є багато в чому схожа з нами Польща.

 

 

Фінансові вливання ЄС в Польщу щороку збільшуються

 

Якщо поглянути на графік, то можна побачити, що Європейський союз вкладає величезні кошти у розвиток нашого найближчого західного сусіда. При цьому фінансові вливання в країну тільки збільшуються. Так, в останньому бюджеті ЄС на 2014-2020 роки передбачено майже в два рази більше дотацій на Польщу, аніж за весь час зі вступу країни в 2004 році.

 

Окремо хотів би наголосити, що ЄС спрямовує кошти цілеспрямовано та чітко відстежує їх використання. Це означає, що, по-перше, дотації ЄС будуть вирішувати реальні проблеми, а по-друге, дотації будуть використані за призначенням.

 

Якщо знову поглянути на графік, то можна побачити, що особливо багато ЄС допомагає Польщі в контексті приведення інфраструктури країни до європейських стандартів. Погодьтеся, неякісні дороги - це одна з головних життєвих проблем нашої країни. Так, бачив багато різних закритих та відкритих соціологічних досліджень. І проблема шляхів завжди була в ТОП-5.

 

Ведучи мову про дотації ЄС важливо підкреслити, що в Польщі вже заговорили про необхідність їх переорієнтації в бік нашої країни. Так, у України з'являється реальний шанс на відчутну економічну допомогу, яка виведе державу на якісно новий щабель. При цьому реальних альтернатив даному шляху немає!

 

Окремо слід сказати про приватні інвестиції. Знову таки, поглянувши на графік, ми зможемо побачити, що Польща в рази випереджає Україну по їх залученню. Будемо відверті, саме приватний сектор формує порядок денний в економіці будь-якої ринкової держави. Справа в тому, що приватні інвестиції дуже чутливі до статусу та стабільності економіки країни. Очевидно, що чим ближче Україна буде до європейської спільноти, тим більше їй будуть довіряти інвестори.

 

Підсумовуючи, просто ще раз закликаю поглянути на графік. Цифри не можуть брехати. Європейський союз - наш друг і тільки в кооперації з ним у України є шанс стати реально успішною та заможною державою.

Юрий БЛАГОДЫР


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини