MENU

Законопроект Ляшка заборонить сепаратистам обіймати державні посади

1557 5

22 липня  Верховній Раді України в першому читанні прийнято законопроект «Про протидію і запобігання сепаратизму та подолання наслідків сепаратистської діяльності на території України (десепаратизацію)». Законопроект дає чітке юридичне визначення сепаратизму та визначає юридичні механізми відповідальності за відповідну діяльність. Головна новація  - це тимчасове, на кілька років позбавлення права займати державні посади для осіб, які брали участь у сепаратистських рухах. Автор законопроекту – народний депутат Олег Ляшко, лідер Радикальної партії.

Видання Gazeta.ua звернулася за коментарем щодо необхідності прийняття подібного закону до політолога Володимира Фесенка. На думку експерта, владі вже зараз потрібно планувати, що робити з Донбасом після завершення військових дій та встановлення контролю над усіма містами Донецької та Луганської області. Уряд готується до робіт і витрат по відновленню зруйнованої інфраструктури, Президент планує залучення інвестицій та створення нових робочих місць. Проте не менш важливим за економічне відновлення є і політичне очищення місцевої влади. Адже не секрет, що багато хто з керівників місцевих рад, правоохоронців, силовиків відкрито підтримав сепаратистів, а дехто і воював із зброєю в руках. Окремі категорії сепаратистів можуть бути звільнені від кримінального покарання майбутньою амністією, і тоді в разі проведення місцевих чи парламентських виборів такі особи можуть знову повернутися у владу, і це спричинить нову загрозу сепаратистських рухів.

Державі необхідний механізм люстрації тих осіб, які брали безпосередню участь у підготовці та реалізації сепаратистських рухів. Олег Ляшко пропонує головним інструментом зробити відсторонення від посад та заборону на зайняття відповідних посад у виконавчій владі та місцевому самоврядуванні. Можна очікувати, що після доопрацювання закон буде прийнятий в серпні, коли якраз виникне реальна потреба в його використанні, оскільки до кінця серпня українські війська можуть  уже повністю звільнити Донбас від озброєних бойовиків. «Ініціативи О.Ляшка в такому випадку допоможуть в прозорий та зрозумілий спосіб дати правову оцінку кожній пов’язаній із сепаратистськими рухами особі, а головне – застерегти регіон від можливого політичного реваншу сепаратистів» - прогнозує Фесенко.

Gazeta.ua


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини