MENU

Обмежувальні заходи ЄС через ситуацію у східній Україні та незаконну анексію Криму

463 0

Економічні санкції

Комітет постійних предстаників (COREPER) досяг згоди щодо введення обмежувальних заходів Євросоюзом з огляду на дії Росії у напрямі дестабілізації ситуації у східній Україні.

Для обмеження доступу Росії до ринків капіталу громадяни та компанії ЄС не можуть більше продавати або купувати нові облігації, акціонерні частки або інші подібні фінансові інструменти зі строком погашення більше 90 днів, випущені російськими державними банками, їхніми дочірніми компаніями або компаніями, які діють від їхнього імені. Також заборонено послуги, пов’язані із випуском таких фінансових інструментів, – наприклад, брокерська справа. 

Окрім того, було погоджено введення ембарго на імпорт та експорт зброї та подібного матеріалу з/до Росії. Воно стосується усіх одиниць, зазначених у спільному воєнному списку ЄС. 

Під час зустрічі також була досягнута згода щодо заборони експорту товарів подвійного призначення та технологій для воєнного використання в Росії або російських кінцевих військових користувачів (з останнім списком можна ознайомитися у додатку до норми 428/2009). 

Окрім того, компетентні органи країн-членів ЄС надаватимуть попередній дозвіл на експорт певних видів енергетичного устаткування і технологій до Росії. У ліцензії на експорт відмовлятимуть, якщо призначення продуктів полягатиме у пошуках та видобутку нафти на великій глибині, пошуку та видобутку полярної нафти та впровадження в Росії проектів, пов`язаних зі «сланцевою нафтою». 

Заходи застосовуватимуться до нових контрактів. Відтепер ці обмеження будуть формально ухвалені Радою за допомогою письмової процедури. Вони набудуть чинності з дня після їхньої публікації у Офіціному журналі ЄС, запланованої на післяобід 31-го липня. 

Додаткові обмеження для Криму і Севастополя

Також під час зустрічі Комітету постійних предстаників, яка відбулася 28 липня, було погоджено впоровадження торговельних та інвестиційних обмежень для Криму і Севастополя. Про це просили президенти і голови урядів або держав країн-членів ЄС під час саміту Євросоюзу, який відбувся 16 липня. 

Це стосується заборони здійснення нових інвестицій у такі сектори Криму і Севастополя: інфраструктурні проекти у сфері транспорту, телекомунікації та енергетику, а також інвестиції, пов`зані з видобутком нафти, газу та мінералів. Також не має здійснюватися експорт важливого устаткування для цих шести секторів; задля таких справ не повинні надаватися фінансові послуги і послуги зі страхування.

Окрім того, постійні представники погодили, що 8 осіб та 3 організації буде додано до списку тих, яким заборонено в’їзд або чиї рахунки заморожено – через, з-поміж усього іншого, надання підтримки або отримання користі від рішень російських високопосадовців, відповідальних за дестабілізацію ситуації на сході України та незаконну анексію Криму. У такий спосіб наразі загальна кількість осіб та організацій, які підпали під обмеження з боку ЄС, склала 95 осіб і 23 організації. 

Ці заходи набудуть чинності після їхнього формального ухвалення Радою за допомогою письмової процедури та їхньої публікації у Офіційному журналі ЄС, що запланована на післяобід 30-го липня. 

Чинні обмежувальні заходи

87 осіб вже стали об’єктами обмежувальних заходів з боку ЄС: їм заборонено в’їзд, їхні рахунки заморожено; також заморожено рахунки 20 організацій. До цього списку входять 87 осіб та 9 організацій, які є відповідальними за дії, що порушують територіальну цілісність України. Також цей список містить 11 організацій у Криму і Севастополі, які було конфісковано або які отримали користь від передачі власності з порушенням українського законодавства. 

Товари, які походять з Криму або Севастополя, не можуть імпортуватися до ЄС доти, доки вони не отримають українські сертифікати. 

Європейська Рада також попросила Європейський інвестиційний банк зупинити підписання нових операцій з фінансування у Росії; країни-члени, своєю чергою, координують свої позиції з Радою директорів Європейського банку реконструкції та розвитку з метою зупинення фінансування нових операцій в Росії.

Дипломатичні кроки

Замість саміту «Великої вісімки» у Сочі, 4-5 червня у Брюсселі пройшов саміт «Великої сімки». Країни ЄС також підтримали припинення перемовин щодо приєднання Росії до Організації економічної співпраці та розвитку і Міжнародної енергетичної агенції.

Також було скасовано саміт ЄС-Росія; країни-члени вирішили не проводити регулярні двосторонні саміти з Росією. Окрім того, були припинені двосторонні переговори з Росією щодо візових питань і щодо Нової Угоди.

Наразі відбувається повторна оцінка програм співпраці між ЄС і Росією з метою припинення впровадження двосторонніх та регіональних програм ЄС зі співпраці. Проекти, пов`язані винятково з транскордонною співпрацею та громадянським суспільством, підтримуватимуться і надалі.

David Stulík


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини