MENU

Який з озброєних конфліктів нагадує українську Війну за незалежність 2014 року

1328 7

Історичні аналогії завжди дуже приблизні. Але часом так хочеться їх знайти.

Який з озброєних конфліктів ХІХ - ХХ сторіч нагадує нам українську Війну за незалежність 2014 року?

Багатьом одразу згадується Мюнхенська змова 1938 року і подальший аншлюс Чехословаччини. Крим став чимось схожим на Судети. Але тоді західні держави здали Чехословаччину, не вживаючи жодних заходів, в рамках політики "умиротворення агресора". Не дуже схоже.

Інші проводять паралелі з початком Другої світової -- німецькою навалою до Польщі. Так, були і провокації на кордоні, і страшенні зойки про пригнічення німецькомовної меншини, і перевдягнені солдати, і вільне місто Данциґ (Ґданьськ), чимось схоже на Севастополь. Але ж ні, не схоже. Бо вся ця історія стала можлива лише завдяки німецько-радянській змові й активній участі другого хижака в шматуванні Польщі.

Хтось згадає радянсько-польську війну 1919-1920 років. Трохи схоже: Польща щойно воскресла і була дуже слабка, аж тут сильний ворог зажадав відновити статус-кво і загнати її назад в імперію, дарма що імперія поміняла назву і стала тепер Радянською Росією. Польща тоді хоробро боролася і перемогла. Є певна схожість, але не дуже велика. Адже молода більшовицька влада не потребувала самої Польщі як такої, для неї було важливо пробитися коридором до повсталого пролетаріату Німеччини і зарядити світову комуністичну революцію.

Псевдореферендуми аж надто нагадують інший епізод: окупацію в 1940 балтійських республік. Але республіки тоді впали майже без бою. Ні, це не про нас.

Особисто мені наша війна найбільше нагадує російсько-фінську війну 1939-1940, дарма що то була зимова кампанія. За всіма передумовами, фіни не мали шансів. Але вони боронили свою землю, свою незалежність і свій спосіб життя. І проявили справжній героїзм. Фіни чітко розуміли, що на них чекає після поразки: маріонетковий уряд уже був сформований на території СРСР і готувався перебрати владу. Радянський Союз намагався взяти кількістю. І був переможений якістю і силою духу. Фінляндія залишилася незалежною.

Хотілося б, щоб схожість двух історій була і в іншому. У британській допомозі, яка врешті була готова надійти Фінляндії. У вигнанні СРСР як агресора з Ліги націй. У справжньому національному лідерстві Маннергейма. У визнанні агресором своєї поразки.

І ще один урок тієї війни. Агресор, навіть переможений, не зупиняється. Ключ до відвернення світової війни дає лише зміна системи влади всередині країни агресора. Всё решта -- лише затримка великої війни у часі.

Валерій ПЕКАР


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини