MENU

Єврейський Новий рік в Умані зустрічали 25 тисяч хасидів. ФОТО

5779 2

Колективна святкова молитва

Точну кількість хасидів, які 24 вересня прибули до Умані на могилу свого духовного батька Цадика Нахмана, щоб із першою зіркою на небі зустріти Рош Га-Шана (єврейський Новий рік) назвати важко. Вже на ранок їх було більше 20 тисяч, а прочани все прибували й прибували. Під вечір Умань заполонили хасиди із 25 країн світу. Культові святкові заходи з нагоди Нового 5775-го року проходили на могилі цадика Нахмана та у приміщенні місцевої синагоги.

Це свято символізує початок нового року й нової долі для кожної людини. Здавна вважається, що саме цього дня Всевишній записує в Книгу Життя головні події, що трапляться з людьми в наступному році. Комусь єврейський Новий рік віщує радість, комусь — достаток, а комусь — кохання. Євреї вірять, що Бог усім людям готує тільки щасливу долю. Тому Рош Га-Шана можна вважати святом життя, віри й добра. Свято проходить під спів труби шофара, яку цього дня має почути кожен єврей. Його не можна уявити без красивих подарунків, святкового столу, де є яблука з медом, різні солодощі, кільця моркви, що нагадують золоті монети. А ще тут обов'язково мають бути страви з риби, яка вважається символом достатку.

Під час масових зібрань в ангарі, де розташована могила цадика Нахмана, хасиди помолилися за мир в Україні й засудили тероризм, бо добре знають, що це таке. У центрі міста вони виставили ящики для пожертвувань і стали збирати гроші на потреби української армії, яка воює на Донбасі. Не оминули своєю увагою паломники й агресора №1, влаштувавши танці під український хіт про Володимира Путіна. 

Хоч уманчани й роблять вигляд, що недолюблюють хасидів, мовляв, багато сміття залишають після себе, та щорічно старанно готуються до зустрічі з ними. Адже саме хасиди багатьох із них годують, взувають і одягають. Бо у дні свята всі товари тут продають втридорога і лише за долари (наприклад, хотдог коштує п’ять доларів). А коли здати квартиру на тиждень за одну тисячу доларів, то буде чим розраховуватися за «комуналку» впродовж року.

Неабиякі прибутки отримує і Елізер Кіршбаум - власник наметового містечка, розташованого на вулиці Челюскінців під пішохідним мостом який з’єднує два береги Уманки. Там у наметах, що стоять у кількох метрах від води, щороку проживають близько 4-5 тис паломників. Напередодні нинішнього свята місцеві жителі вирішили демонтували огорожу цього незаконного наметового містечка на прибережній території. Та хасиди упросили цього року дозволити тут поселити прибульців, а за ці незручності подарували місту 200 тис. грн. компенсації, які поповнять місцевий бюджет. Надалі статус наметового містечка буде переглянуто й узаконено.

Умань заполонили хасиди

Свято в ангарі, де розташована могила цадика Нахмана

Ритуальне обмивання після святкової молитви. Фото: блогера Іллі Варламова

вулицями Умані пронесли циліндр із торою

Табір хасидів залишився неушкодженим

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини