MENU

Вместо покупки веб-камер на выборы 1 миллиард гривен просто прикарманили - блогер

1616 5

 


Провладні депутати наостанній напередодні парламентськихвиборів сесії Верховної Ради продовжуютьвидавати на гора численні законопроекти,основна функція яких фактично зводитьсядля створеннявсіляких можливихмеханізмів для фальсифікацій тавідмивання бюджетних коштів.


Так, нещодавно упарламенті була зареєстрована черговаініціатива регіоналів - законопроект«Про внесення змін до Закону України«Про особливості забезпечення відкритості,прозорості та демократичності виборівнародних депутатів 28 жовтня 2012 року»(щодо вдосконалення окремих положень)».


Задекларованоюметою документу є нібито вдосконаленняокремих положень Закону України «Проособливості забезпечення відкритості,прозорості та демократичності виборівнародних депутатів 28 жовтня 2012 року».А саме - запровадження дієвого механізмуконтролю з боку суспільства тагромадськості за відкритістю, прозорістюта демократичністю виборів народнихдепутатів.


Проте, після детальногоознайомлення із документом стає цілкомзрозуміло, що окремі його положенняможуть мати повністю протилежнийпроголошеній меті ефект і насправдібудуть використані для приховуванняфальсифікацій під час голосування тапідрахунку голосів на виборчій дільниці.


Так, нині діюча редакціястатті 2 закону передбачає, що застосуваннясистеми відеоспостереження є обов’язковим.Одразу на згадку приходить процесприйняття цієї норми, коли провладнапартія на кожному кроці хвалилася цимтехнічним «ноу-хау», яке, за словами їїпредставників, має забезпечити українцямабсолютно чесні та прозорі вибори.Відтоді не минуло й місяця, а та ж самаполітична сила вже хоче внести зміни уприйнятий закон.


Зокрема, статтю, щостосується відеоспостереження,пропонується доповнити окремим пунктом.Згідно нього у тому разі, якщонемає технічної можливості забезпечитион-лайн передачу зображення з приміщеннядля голосування, то система відеоспостереженняу такому приміщенні використовуватиметьсялише для запису та зберіганнявідеоінформації. Фактично це положенняробить неможливим виконання основногозадекларованого завдання цієї системи– контролю за дотриманням виборчогозаконодавства в режимі реального часу.Автор законопроекту пояснює такі змінитим, що в деяких населених пунктахУкраїни немає інтернет-звязку дляон-лайн трансляції відео із веб-камерна дільницях.


Але на що ж в такомуразі Верховна Рада нещодавно додаткововиділила 1 мільярд гривень? Адже, йогоофіційним цільовим призначеннямзначилося «створення всіх потрібнихтехнічних умов для передачі зображеннята закупівля веб-камер».


Більше того,автор зазначеного законопроекту пропонуєвзагалі прибрати з закону положенняпро можливість перегляду відеозображенняна відповідному веб-сайті у мережіІнтернет. Після цієї норми остаточнозникає будь-яка логіка у ініціативіпровладної більшості встановитивеб-камери на дільницях. Так, спершурегіонали вирішили, що он-лайн трансляціяіз будь-якого куточка України можливаі виділили на це значну суму коштів, апотім просто передумали щось транслювати.


А от куди подівсявиділений мільярд – лишається хіба щоздогадуватися. Адже, на закупівлю камердля 34 тисяч виборчих дільниць з головоювистачить 34 мільйонів гривень. Долярешти коштів, а саме їхньої левовоїчастки - 966 мільйонів гривень – ниніневідома. Проте, легко можна спрогнозувати,що за кілька днів вони за «дивним збігомобставин» наповнять кишені нечистихна руку чиновників.


Павел ПЕТРЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини