MENU

Київський протезний завод міг би виробляти якісні берці для учасників АТО

1518 2

В усі вікна цієї будівлі дивляться знамениті Київські церкви: Богородиці Пирогощі зі сходу, Андріївська з півдня, а з півночі і заходу - дивовижний комплекс Фролівського жіночого монастиря. Це - Київський протезний завод. І все тут робиться з Божого благословення...

Протезний завод був створений у Києві у 1915-му році. Сьогодні тут працює більше 300 людей, що представляють понад 40 найрізноманітніших професій.

Підприємство має розвинуту інфраструктуру: медичний відділ, протезний та взуттєвий цехи, швацьку та розкрійну дільниці, ремонтно-механічних цех, стаціонарне відділення первинного та складного протезування та магазин-салон "Здоров'я". Щорічно на заводі виготовляється 25 тис. пар ортопедичного взуття, 5 тис. одиниць протезно-ортопедичних виробів. І всі вони зроблені виключно за індивідуальним замовленням.

Кількість ампутованих кінцівок в Україні рік від року зростає. Сьогодні найчастіше причиною їх ампутації є цукровий діабет, злоякісні пухлини суглобів, автоаварії.

Зараз в одній з палат медичного стаціонару перебувають учасники АТО.

Всі пацієнти на заводі внесені в комп'ютерну базу, що дуже легко дозволяє направити людину до заводського лікаря-ортопеда і тут же починати виготовляти протез.

Спочатку виготовляється пробний протез, до якого людина повинна звикнути, і вже потім на заводі роблять остаточний. Протез повинен органічно і природно виглядати, причому так, щоб на нього можна було навіть надіти наручні годинники.

При цьому протез не повинен доставляти незручностей, а пацієнт не повинен відчувати його тяжкість і головне - вміти знімати його сам.

Під час відвідування заводу мені вдалося ознайомитися з основними складовими виготовлення індивідуального взуття і протезів, а також їх примірки.

На заводі число замовлень на ортопедичне взуття, як і на протези - зростає.

Зростає і число замовлень дитячого взуття та протезів, так як зростає дитяча інвалідність. Причинами збільшення цієї потреби можна вважати зростання дитячих пухлин суглобів, високий травматизм.

Крім того, за твердженнями фахівців майже 90% дітей мають плоскостопість. І якщо вчасно прийняти міри, замовити дитині індивідуальне взуття, у подальшому можна уникнути хвороб хребта та багатьох інших проблем зі здоров'ям.

На заводі могли б виробляти якісні берці для учасників АТО. Це дозволяють і технології, і досвідчені майстри.

Однак, прийнята Постанова Кабміну № 374 від 11 серпня 2014 року визначила державне фінансування такого взуття не пріоритетним. Звичайно, взуття для наших воїнів тут можуть виготовляти, але не державним коштом.

Варто відзначити, що протези та взуття на підприємстві виготовляються для інвалідів безкоштовно. Держава бере на себе забезпечення цими засобами всіх пацієнтів-інвалідів.

Завод працює за новими технологіями, за ліцензією німецької фірми "Otto Bosk", причому протези рук, ніг і спеціальне взуття виготовляють виключно з натуральної шкіри.

У цій роботі маса нюансів, як і в будь-який інший. Але тут продукцію не штампують: кожен протез, кожна пара взуття виготовляється строго індивідуально, під ногу або руку людини. Тому фахівці, які займаються ортопротезуванням - буквально на вагу золота.

У медичному відділі заводу працюють досвідчені лікарі-ортопеди, техніки-протезисти, які щороку обслуговують майже 70 тис. людей з інвалідністю.

Звичайно ж, у цей непростий для держави час підтримка Київського протезного заводу є дуже важливою. За якістю його вироби не поступаються дороговартісним іноземним протезам. А зі сходу України зараз, на жаль, повертається велика кількість людей, що потребують протезування.

Марина БУРМАКА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини