MENU

Ярема. Без політики або Не потрібно створювати ще один фронт

4797 2

Перехід суспільства до демократії завжди проходить складно. І важливим є уміння долати складнощі у цивілізований спосіб. Необхідно проявляти терпимість один до одного, навчитись відстоювати свою позицію не силовими методами. У людей накопичилось чимало претензій як до органів влади, так і до їх керівників. Проте, всім нам треба зрозуміти, що в умовах демократії повага до людини, її прав і свобод - є найвищою цінністю.

Ніколи наше суспільство не зустрічалось з такими складними викликами, як розстріл мирних громадян, відкриті прояви сепаратизму та тероризму, агресивні дії збройних сил сусідньої держави. У спадок залишились і різноманітні корупційні схеми. Але ми бачимо, що в таких непростих умовах поступово налагоджується системна робота прокуратури по забезпеченню правопорядку і законності, захисту громадян від злочинної сваволі.

Сьогодні, коли в ЗМІ розгорнулася інформаційна кампанія проти Генеральної прокуратури України, не можу не висловити свою думку щодо ситуації, тим більше, правоохоронні органи я знаю не з чиїхось розповідей – з цими структурами так чи інакше була пов’язана моя багаторічна професійна діяльність. Мені довелось співпрацювати з багатьма правоохоронцями – від рядових до високих керівників. Були такі, про яких сказати нічого, і такі, про яких навіть згадувати не хочеться. Але переважна більшість були професійними і моральними, щиро прагнули зробити життя людей спокійнішим і безпечнішим.

До останніх належить і Віталій Ярема, який нині очолює Генеральну прокуратуру України. Ми з ним знайомі багато років. Коли я працював керівником управління взаємодії з судами, правоохоронними органами та органами юстиції КМДА, він працював у карному розшуку в місті Києві, а згодом очолив столичну міліцію. Ми обидва були депутатами Київради, а потім - Верховної Ради України, хоча і від різних політичних сил. Ми разом пройшли Майдан…

Віталій виріс у простій сім’ї. Його старший брат вирощує хліб, а мати все життя присвятила праці на землі. Я особисто з ними знайомий. Протягом багатьох років на Пасху ми разом ходимо до церкви і просимо Божого благословення на краще життя всіх нас – українців.

Віталій користується повагою і підтримкою людей. Йому висловлюють довіру і як правоохоронцю, і як парламентарю. Згадати хоча б, як у 2012 році під час парламентських виборів він з великим відривом переміг своїх конкурентів на №212 окрузі в Києві.

Ярема, скільки його знаю, – людина честі, високої моралі і, головне, професіонал. Він завжди вимогливий до себе та своїх підлеглих і формує команду з фахівців, які розділяють його цінності. І те, що в такий складний для України час саме ця людина очолила Генеральну прокуратуру, вважаю, що це – здобуток для ГПУ і шанс нарешті перетворитися з репресивного органу на орган захисту прав та інтересів людей і держави. Саме така людина має очолювати прокуратуру у період виконання закону про люстрацію, адже мета цього закону полягає в очищенні влади, а не в прагненні зламати долі сотень тисяч людей.

Реформування органів прокуратури є вимогою суспільства і однією з вимог Європейського Союзу. І з приходом Яреми до ГПУ реформування вже почалося. Прокуратура стає більш відкритою і доступною для українців, вона займається боротьбою з корупцією і очищенням своїх лав від людей, які працювали нечесно і особливо фабрикували та фальсифікували справи за часів режиму Януковича.

Вчора парламент нарешті ухвалив новий закон України "Про прокуратуру", який був однією з вимог "списку Фюле". Цей документ схвалений експертами і Венеціанською комісією. Ухвалення нового закону дозволить провести системні реформи і зробити з прокуратури сучасний правоохоронний орган, який відповідатиме європейським стандартам.

Розвиток демократії не повинен привести до безладу і анархії. Всі ми маємо навчитися жити по закону, а свої права захищати демократичними, цивілізованими методами.

А сьогодні, коли триває війна на Сході, не потрібно створювати ще один фронт у державі. Оцінювати людей треба за їхніми діями і результатами роботи.

А висновки зроблять час і суспільство.

Роман РОМАНЮК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини