MENU

Чому трейдерам не вигідно підвищувати ціну на газ для населення

7486 0

Простим словами про споживання газу.

Маємо завершувати з популізмом!

Автор: Аспірант Києво-Могилянки.

1. Суть проблеми з газом - ціни для споживачів значно нижчі за ринкові.

2. Різниця компенсовується з бюджету (інакше немає за що купувати).

3. Чому продавець на українському ринку зацікавлений у тому, щоби ціни для споживачів були якнайнижчі. Різницю йому все-одно компенсують з бюджету. Умовно, він продає кубометр газу Петренку, отримує від Петренка 1 гривню і з бюджету до ринкової ціни 99 гривень (ринкова ціна 1 куба умовно 100 гривень). Якщо ціна для Петренка за кубометр підвищиться до 50 гривень - весь фокус у тому, що продавець отримає З Петренка (з голови) менше колишніх ста гривень. Тобто - як? Плата для Петренка зросла до 50, відповідно зменшилася компенсація до 50-ти = ті самі 100. - Ні. Петренко ніколи не використає ту ж саму кількість газу, яку він купував за одну гривню, якщо ця ж кількість коштуватиме йому 50 гривень. Умовно, він придбає 0,5 куба - він заплатить за них ПРОДАВЦЮ 25 гривень. А скільки компенсації продавець отримає? Якщо ринкова ціна 1 куба 100 грн., то півкуба - 50 грн.. 50 - 25 Петренкових = 25 грн.. Отже, якщо ціна для Петренка підвищиться з 1 гривні до 50 гривень, продавець отримає не 100 гривень, а 50 гривень. Тому продавець зацікавлений, щоби ціна для Петренка не підвищувалася (а компенсації йому без цього не знизять, бо йому нІ за що буде купувати газ взагалі).

4. Чому продавець на українському ринку зацікавлений, щоби енергозбереження було якнайгіршим. Беремо ту ж стартову ситуацію. Петренко, за 1 гривню (для себе) 1 кубометр газу, 99 гривень компенсація продавцю з бюджету. Якщо Петренко утеплює вікна, якщо Петренко бере котла на твердому паливі, обшиває хату скловатою (до речі, скловата краща за пінопласт) - це все енергозбереження. За умови, що є прилади обліку і регулювання (особливо для тепла) - результат всього цього - цифра споживання у нього падає неминуче. Навіть без збільшення ціни. Тобто замість умовного кубометра він споживає 0,5. Тобто платить покупцю 0,5 грн., а покупець отримує компенсації з бюджету вже не 99 грн., а (0,5 куба х 100 грн. ринкової ціни = 50 грн.) - 0,5 грн. Петренкових = 49,5 грн.. Всього покупець отримує 50 грн.. Тому продавець зацікавлений, щоби енергозбереження НЕ проваджувалося.

5. Що відбувається на другому кінці труби, коли український продавець продає не 1 куб, а 0,5, а отримує не 100 гривень, а 50 грн.? - Нічого, він просто купує У МОСКАЛІВ вдвічі менше газу і вдвічі менше платить. При чому зверніть увагу - плата ця у значній міні йде ЗА РАХУНОК УКРАЇНСЬКОГО БЮДЖЕТУ, бо компенсація з бюджету - основна частина доходу трейдера, який купуватиме у росіян газ за рахунок цього ж доходу.

Тобто чим нижчі у нас ціни на газ порівняно з ринковими і чим нижча енергоефективність, тим більше ми платимо наших бюджетних грошей БЕЗПОСЕРЕДНЬО путіну.

Андрій ЖУРЖІЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини