MENU

Вшанування жертв голодоморів стало глибокою традицією. ФОТОРЕПОРТАЖ

6933 7

22 листопада 2014-го переконався, що вшанування загиблих в голодні роки 21-22, 32-33 і 46-47 років стало постійною і глибокою традицією. Був цього дня біля Меморіалу пам’яті жертв голодоморів в Україні, де зібралися тисячі людей. На сумну подію прийшли люди різного віку. Бачив і бабусю дуже поважного віку, на вигляд років 90. Ледь стояла на ногах і спиралася на парасолю. Деякі привели дітей, навіть дуже маленьких. Батьки пояснювали дітям, що це за подія і чому важлива для українців, разом ставили лампадки і запалювали свічки.

Перед присутніми виступили глави церков: патріах Філарет, предстоятель УПЦ МП Онуфрій, глава УГКЦ Святослав Шевчук. З промовою до присутніх звернувся і президент Петро Порошенко. На мій погляд, він говорив, звичайно, правильні слова, але промова могла б бути коротшою. Не надто приємним сюрпризом став і той факт, що навколо було багато охорони і міліції. Очевидно, що це було для безпеки глави держави, бо щойно він поїхав, то й охоронці зникли. Перед початком заходу всіх пропускали через "рамки" (металлодетектори). Та зважаючи на неспокійний час, люди до цього поставилися з розумінням.

Підтримати українців у сумну хвилину прийшли й представники інших національностей. Незвично було побачити прапор Азербайджану. Молоді люди  тримали плакат з написом "Об'єднана Діаспора Азербайджанців України підтримує український народ, Слава Україні!" Потім зустрів у натовпі білорусів зі своїм національним прапором. Вдалося декілька хвилин поспілкуватися. Раділи, що у нас народ об'єднуються і в сумних і в радісних подіях, чого немає в Білорусі, а за їхніми словами є показна стабільність.

Серед натовпу були помічені міністр культури Євген Ніщук, Голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, дисидент Василь Овсієнко, політики і правозахисник Степан Хмара.

Загальнонаціональна хвилина мовчання розпочалася о 16.00. Далі по всій країні стартувала акція «Запали свічку пам’яті» і це є найвидовищнішим і консолідуючим елементом. Все навколо вкривається лампадками і свічками. По-особливому виглядає пагорб біля свічки пам'яті. А в цей час на всіх просторах України і за її межами запалюються свічки в оселях і ставляться на підвіконня.

Хотілося б звернути увагу на один момент: практично всі виступаючі більше акцентували увагу на голодоморі 1932-33 років. Це не зовсім повна картина щодо геноциду українців комуністичним тоталітарним режимом. Адже був масовий голод в 1921-22 роках, спричинений вивезенням радянською владою хліба з України. І був ще голодомор в 1946-47 роках, коли серед багатьох причин виникнення голоду все ж таки визначальною була сталінська політика хлібозаготівель. Підтвердженням цьому є чисельні документів та свідчень очевидців. Вони доступні у відкритих джерелах. Так що політика замовчування вже не працює. 

Изображение 366

Вигляд на Меморіал на фоні Лаври. Прохід звідси, з боку Crystal Hall, був закритий. Тому довелося обходити

Изображение 375

Людей просвічують через п'ять металошукачів

Изображение 377

Перевіряють сумки і рюкзаки

Изображение 379

Охоронець попросив сфотографувати стіл. Мабуть мій фотоапарат схожий на ПЗРК. Міні-ПЗРК

Изображение 381

За рамками активісти роздають стрічки

Изображение 394

Изображение 389

Изображение 404

Изображение 414

Изображение 397

Изображение 408

Виступає Порошенко

Изображение 419

Изображение 422

Азербайджанці нас підтримують

Изображение 420

Изображение 440

Изображение 441

Учасники акції запалюють свічки на пагорбі

Изображение 425

Учасник акції

Изображение 450

Изображение 458

Священники відправляють панахиду

Изображение 459

Ніщук відповідає на запитання журналістів

Изображение 470

Степан Хмара, Василь Овсієнко і невідомий з Чернігівщини

Изображение 482

Изображение 484

Изображение 491

Дзвонар.

Изображение 501

Білоруси прийшли з національними прапорами

Изображение 510

Изображение 518

Ця жінка так стояла дуже довго. Виглядала самозаглибленною. Дивилася на свічки, але ніби бачила не вогники, а щось інше.

Изображение 506

Изображение 497

Ця бабуся, про яку йшлося вище. В один момент ледь не впала вперед. Закрутилася і встигла схопитися за куртку жінки у береті (очевидно онучка)

Изображение 515

"Слухай, синочку..."

Изображение 434

"Свічка пам'яті"

Изображение 522

Пагорб з лампадками

Изображение 523

Ангел на вході

sadxaka


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини