MENU

Україну захлиснула хвиля патріотизму завдяки Путіну

5505 1

 

Нині увесь світ став свідком того, як дякуючи Путіну, Україну захлиснула хвиля патріотизму. Кількість прихильників незалежності України сягнула за 90% дорослого населення і продовжує стрімко зростати. Українці з погордою називають себе спадкоємцями слави Київської русі та січового козацтва і почуваються справжніми русичами чи навіть бандерівцями. Тепер уже західна Україна починається одразу за спинами наших бійців, що воюють із російськими агресорами та сепаратистами на Донбасі.

 

Усе це намагався втілити у своїй новій картині майстер монументального живопису Роман Бончук. На ній зображені історичні постаті та герої, котрі впродовж поколінь творили українську історію й виборювали її незалежність. Твір, для якого автор ще й назви не знайшов, нині вже прикрашає Івано-Франківський центр виховання молоді імені Степана Бандери.

 

Зараз сплеск громадянської самосвідомості стався у зв'язку з прямим замахом на територіальну цілісність і суверенітет України з боку Росії. Бути українцем нині надзвичайно престижно, а мода на все українське з кожним днем набирає обертів. Чи не першими публічно заявили про свою українськість наші графітчики, прикрасивши вулиці патріотичними написами й картинами, пофарбувавши мости і навіть будівельні паркани у синьо-жовті кольори. У багатьох містах з’явилися великі настінні картини, присвячені Майдану та героям Небесної сотні.

 

 

До численних графітчиків-аматорів долучилися і професійні муралісти. Так французький майстер настінного живопису Жюльєн Маллан і художник із Севастополя Олексій Кислов створили у Києві на Андріївському узвозі 15-метрову композицію, присвячену Україні. Свій твір вони назвали «Відродження України».

 

 

А ось на Дерибасівській, в самісінькому серці Одеси, є патріотичний балкон, який претендує на звання справжнього твору мистецтва. Його господиня - Вікторія Сибір - прикрасила стіну малюнками квітів та соняхів, а над вікнами зробила напис «Слава Україні!». Восени 2011 року за дорученням тодішньої одеської влади комунальники зафарбували малюнок, бо він нібито псував фасад будинку. Та через два тижні дівчина відновила зображення. Цей балкон став знаковим: його фотографують туристи, з нього проводять патріотичні акції, виступають відомі поети й музиканти.

 

Як ніколи популярними стали нині українські вишиванки. Народні майстри пропонують багатющий вибір сорочок та суконь, прикрашених вишивкою хрестиком чи гладдю. Особливо пасують вони малечі, але не цураються вишиванок і чоловіки. Особливо їм подобаються вишиті білим по білому.

 

Добрий приклад шанобливого ставлення до національного одягу показує всім родина нашого президента Петра Порошенка. Ідеальну патріотичну моду вона не раз демонструвала на майдані Незалежності у Києві. Дружина Марина та троє молодших дітей нашого гаранта милували там око усіх присутніх українськими строями, які чудово пасували кожному із них та виділяли з натовпу. Гляньте, лишень, як пасують кожному члену цієї сім’ї вишиванки.

 

 

 

 

А ось зірки української естради вирішили обміняти свої вишиванки на бронежилети для воїнів 9-го полку оперативного призначення Національної гвардії України. На сайті vsorochci.com.ua вони влаштували аукціон, на якому можна придбати вишиванки Ніни Матвієнко, Олега Скрипки, Олександра та Віктора Павліків, Геннадія Попенка, Юлії Бурковської, Владислава Ващука, Ірени Карпи, сестер Галі та Лесі Тельнюк, Сергія Костецького, Андрія Джеджули, Лілу, Олени Філонової та гурту «Анна-Марія». Організатори планують зібрати не менше 4 мільйонів гривень. Сума чимала, тож у рамках проекту вони розпочали благодійний концертний тур по Україні.

 

Вишукане сучасне вбрання у національному стилі завжди демонструють учасниці національного конкурсу краси й таланту «Королева України», який проводиться уже 15 років поспіль.

 

 

Тим часом дизайнери одягу стали змагатися, хто з них запропонує найцікавіші обновки у стилі етно-модерну. Першість упевнено тримає вінничанка Людмила Бушинська, яка більше 15 років працює на українському ринку, пропонуючи співвітчизникам найкращі зразки класичного та сучасного одягу. Усі речі виготовлено з льону та бавовни без додавання синтетики. На основі традиції українського народного промислу пані Людмила розробила національну торгову марку одягу, яка отримала співучу назву «Рута». Авторські крамниці «Рути» тепер діють не лише у Вінниці, а і в Києві та Дніпропетровську. А остільки попит на сучасний одяг із національними мотивами швидко зростає, то філії крамниці невдовзі з’являться і в інших містах.

 

 

Навіть у вкрай русифікованій Одесі вже стали традиційними паради й фестивалі у вишиванках на Приморському бульварі та Дерибасівській вулиці. Під час таких свят у вишивану сорочку одягають навіть символ Одеси - пам’ятник Дюку. А одного разу поруч на балконі з’явився у вишиванці навіть Владімір Путін. Так музей воскових скульптур долучився до міського свята.

 

 

Українські дівчата, які найбільше стежать за модою, останнім часом стали віддавати перевагу над усіма зачісками косам. Змагання на найдовшу косу тепер уже не рідкість.

У конкурсі, що відбувся у столичному музеї «Мамаєва слобода», перемогу здобула 30-річна киянка Яна Саливонюк із довжиною коси 101 см. У подарунок вона отримала намисто з рожевих перлів.

 

Серед українських красенів тепер стало престижно носити козацький чуб. Коли з такою зачіскою на заняття до свого ліцею у Кривому Розі з’явився восьмикласник Юрій Демченко, там розгорівся неабиякий скандал. Директор наказала змінити зачіску, а в разі незгоди обіцяла відрахувати учня з ліцею. Восьмикласник записав погрози директора на мобільний телефон, невдовзі вони з’явилися у соцмережах. Там же створили групу на підтримку Юрія. Крім того, небайдужі прийшли до будівлі ліцею з пікетом. Навіть привели учня сусідньої школи, який з першого класу живе з чубом. Він каже, що патріотична зачіска на навчання не впливає. Представники місцевого відділу освіти від коментарів відмовляються. А 14-річний Юра вирішив, що тепер чуб не зістриже ні за яких обставин.

 

Відроджується у наш час і українське козацьке лицарство. Не лише на Хортиці та у «Мамаєвій слободі» чи на етнофестивалях проводяться змагання з багатоборства, а і в багатьох містах і навіть селах. Ось як виглядала козацька забава лава-на-лаву на Запоріжжі.

 

 

Прагнучи проявити свою громадянську позицію, українці прикрашають машини, велосипеди й мотоцикли синьо-жовтими стрічками та українськими орнаментами. Особливо популярними стали футболки та рюкзаки з гербом України, годинники із тризубом. Надзвичайно зріс попит на опішнянські горнятка, подільські ляльки-мотанки та інші подібні витвори майстрів народного мистецтва.

 

Ознак того, що все українське стало тепер модним, можна навести ще безліч. Але я вирішив поставити тут крапку. Ще раз зауважу, що нині бути патріотом душею і тілом, до кінчика нігтів престижно й модно. Тож і патріотичний манікюр нині дуже поширений.

 

 

Сьогодні патріотизм українців вражає увесь світ. Ось як російський письменник Борис Акунін передав свої враження від концерту рок-гурту «Океан Ельзи» у Лондоні. «Я опинився у великому залі, наповненому людьми у вишиванках, - написав він у своєму ЖЖ. - У дівчат на головах вінки а-ля Наталка Полтавка. Мало що всі хором кричать «Слава Україні! Героям слава!» і розмахують жовто-блакитними прапорами. А в кінці весь зал разом із Вакарчуком заспівав національний гімн - «Ще не вмерла України і слава, і воля». І спасибі за це українці, ймовірно, повинні сказати Януковичу і Путіну, тому що перший спровокував Майдан, а другий допоміг українцям об'єднатися й стати нацією».

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини