MENU

Хто заробить на «Електронному квитку»?

6491 0

Як відомо, незабаром наземний пасажирський транспорт Києва та метрополітен перейдуть на систему «Електронний квиток», що, за версією міської влади, має стати інноваційним джерелом підвищення доходів комунальних підприємств транспортної сфери столиці. Дослідники "Публічного аудиту" детально вивчили це питання і ось що з'ясували.

На «Електронному квитку» Київ втрачатиме до 181 млн грн у рік

 

Досвід міст, де було впроваджено єдині автоматизовані системи, у цілому свідчить про оптимізацію витрат на збір виручки, організацію продажу і виготовлення білетів на першому етапі щонайменше на третину. Так, приблизні витрати на оплату праці та інкасацію можуть становити 19,5% виручки, інші витрати – 2%. Електронний квиток дасть можливість вивести готівку з тіньового обігу, що сприятиме збільшенню на 20-45% легальних доходів, зменшенню кількості безбілетних пасажирів, підвищенню якості обслуговування. За такою системою тепер працюють усі європейські країни. 

 

Тож, ми вирішили з’ясувати, чи вигідний проект «Електронний квиток» місту Київ та які ризики він передбачає.

 

За техніко-економічними показниками конкурсу, загальна орієнтовна вартість реалізації інвестиційного проекту на наземному транспорті ( «Київпастранс») становить 80,5 млн грн, куди входить закупівля валідаторів карт (4500 од.), бортових комп’ютерів (1500 од.), пристроїв контролю (500 од.), відеосистем (1500 од.), GPS систем (1500 од.); обладнання для продажу засобів оплати за проїзд – POS терміналів (700 од.), терміналів поповнення (300 од.), будівельно-монтажних робіт та емісії бесконтактних карток (2 млн од.).

 

Усі витрати, пов’язані з проектуванням, створенням, введенням в експлуатацію та підтримкою проекту «Електронний квиток» будуть фінансуватися за рахунок інвестора –ТОВ «Альфа Пей Термінал», що стало переможцем конкурсу з залучення інвестора до реалізації «Електронного квитка» (розпорядження Київської міської державної адміністрації від 29.04.2013 року № 660).

 

Інвестор отримує винагороду – 8,47 % – від зібраної виручки в міському пасажирському транспорті Києва під час дії договору, тобто протягом 10 років. Проведімо прості підрахунки. При орієнтовній кількості перевезень, що існує на сьогодні, – 655 тис. осіб на день та вартості квитка 1,5 грн «Альфа Пей Термінал» отримуватиме 83 тис. грн у день та майже 30 млн грн у рік. Якщо ж квиток коштуватиме 3 грн, компанія може розраховувати на 60 млн грн прибутку в рік, а за час дії договору (10 років) – від 300 до 600 млн грн. І це йдеться лише про наземний транспорт «Київпастрансу».

 

Надходження Інвестора 

 

 

Тобто, при інвестуванні 113 млн грн в «Електронний квиток» за двома видами транспорту («Київпастранс» та «Київський метрополітен») фірма вже за рік отримає від 91 млн грн до 181 млн грн (залежно від вартості проїзду). Отже, ці кошти, відповідно, втрачають «Київпастранс» та «Київський метрополітен», які при регулярній збитковості підприємств їм конче необхідні. (До прикладу, «Київпастранс» за І півріччя 2014 року отримало збитків на суму 142,2 млн грн, у 2013 р. – 279,3 млн грн, у 2012 р. – 190,6 млн грн).

 

Тобто, за 10 років дії договору «Альфа Пей Термінал» може отримати від реалізації проекту «Електронний квиток» від 910 млн грн до 1,8 млрд грн.

 

Чи не було б доцільнішим використати ці 113 млн грн з бюджету міста та дотацій державного бюджету або кредитних кошт, що дало б змогу залишити всі зібрані кошти (не менше, ніж 91 млн грн у рік) «Київпастрансу» та «Київському метрополітену»?

 

Втім, це ще не всі ризики від інвестиційного договору. Адже згідно з його положеннями інвестор має право здійснити демонтаж існуючого обладнання, викупити існуюче обладнання та засоби, що перебувають у володінні «Київпастрансу» та «Київському метрополітену». По суті є ризик, що вже наявне обладнання просто перейде в право власності «Альфа Пей Термінал» або в будь-який момент інвестор зможе використовувати обладнання всупереч інтересам комунальних підприємств.

 

Крім того, виключно «Альфа Пей Термінал» (або одна з його компаній) матиме право емітувати проїзні квитки. Тобто, «Київпастранс» та «Київський метрополітен» втрачають контроль над збором коштів і відтак можуть бути відсторонені від обліку отриманих доходів. Чи варто нагадувати, що це може призвести до тіньового розподілу коштів?

 

Також «Альфа Пей Термінал» отримує право доступу до всієї документації, зокрема «Київського метрополітену», що може спричинити втручання компанії у діяльність метро та недобросовісну конкуренцію.

 

Ось чому принципово залишити контрольний пакет корпоративних прав по цьому проектові Києву.

 

Тож, у цілому проект «Електронний квиток» допоможе збільшити доходи «Київпастрансу» та «Київського метрополітену». Проте в сьогоднішньому вигляді, через описані вище ризики, він невигідний як для міста, так і для комунальних підприємств.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини