MENU

Вражаюча історія Берлінської стіни

5557 0

 

В рамках "Культурно-освітньої академії" 30 українців відправились до Берліну, аби обмінятись досвідом з німецькими колегами. В колективному блозі на "Обозреватель" учасники проекту Goethe-Institut діляться враженнями та новими ідеями. В черговій публікації тернопільська менеджер культури Ірина Вікирчак розповідає про вражаючу історію Берлінської стіни, яку мало хто знає.

 

Вчора Ґьоте-Інститут влаштував нам день Берлінської стіни.

 

Від такого спілкування з Берліном історія стає дуже близькою. Ті страшні речі, з якими ми розминулися, як виявилося, всього на 2-3 роки, завжди здавалися набагато дальшими. Що, наприклад, у 85-му підірвали церкву, бо вона стояла на кордоні між Західним і Східним містом і символізувала надію на воз'єднання.

 

Що у відновленій каплиці на іконостасі Ісус не має обличчя, бо воно пошкодилося під час підривання церкви.

 

Що люди, мов кроти, місяцями проривали тунелі, ризикували своїм життям і життям своїх дітей, аби втекти за межі території, обгородженої Муром. А штазі, тим часом, копали свій тунель перпендикулярно, щоб перехопити втікачів.

 

Що солдат, який порушив наказ і переставив дитину через колючий дріт до батьків, сам мусив за хвилю той дріт перескочити і втікати від 17 років в'язниці.

Культурно-освітня академія


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини