MENU

Квиток внікуди-2, або чому 15 грн для квитка метро – з розряду фантазій зама Кличка

6378 0

Перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов заявив, що проїзд у столичному метро має коштувати 15 грн.. Проте звідки взята вказана цифра, не пояснюється. Спробуємо порахувати, скільки реально має коштувати проїзд та привабливості такого дорожчання для очільників столиці.

За словами заступника керівника КП «Київський метрополітен» Валерія Гавриленка, собівартість перевезення одного пасажира в 2014 році була на рівні 3,11 грн, наступного року очікується на рівні 3,16 грн. Справедливий прибуток має становити 10-15 % собівартості, тому отримуємо вартість проїзду в розмірі від 3,58 грн до 3,65 грн. До цієї суми включаємо покриття раніше отриманих збитків (ще 35 копійок) і отримуємо тариф у 4 грн, який є цілком економічно обґрунтованим.

Так, при середній кількості платних перевезень 984 616 осіб у день, вказані 35 копійок трансформуються у 344 тис. грн щоденних доходів – за півроку це щонайменше 62 млн грн, або пряме покриття 20 % збитків за І півріччя 2014 року в розмірі 330,4 млн грн.

Приватний збірник виручки метрополітену – ТОВ «Альфа Пей Термінал», (переможець інвестиційного конкурсу щодо впровадження «Електронного квитка» на наземному транспорті столиці) – за умовами договору отримає 8,47% виручки. Якби у столичній мерії таки пішли на подорожчання квитка до 15 грн, інвестор мав би право на отримання 1,2 млн грн у день або майже 456 млн грн у рік, а за 10 років дії договору – 4,5 млрд грн!

У коментарі для сюжету програми «Схеми» на «Першому національному» (від 20.11.2014) Перший заступник голови КМДА І. Ніконов заявив, що умови договору змінено, інвестор буде залишати собі не більше 4,5 % виручки. Втім, офіційного підтвердження вказаної інформації немає. Та й навіть за таких умов ТОВ «Альфа Пей Термінал» при вартості проїзного квитка 15 грн отримував би 242 млн грн у рік, а за 10 років – 2,4 млрд грн. При цьому сума інвестицій компанії в проект «Електронний квиток» – 113 млн грн.

Нагадаємо, що при нинішній ціні на проїзд «Альфа Пей Термінал» матиме право на отримання 167 тис. грн у день та майже 61 млн грн у рік. Тобто, зниження відсотка отриманої виручки при вартості проїзду 15 грн все одно збагатить за рахунок киян не одного інвестора та керівництво міста на довгі покоління.

Володимир ТАРЧИНСЬКИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини