MENU

Як влада на Тернопільщині перешкоджає відновленню Василіанського монастиря

8953 1

 

Василіанському монастирю святого Івана Хрестителя в с. Краснопуща Тернопільської області не віддадуть всі приміщення-пам’ятки та землю, що історично належали монастирю.

 

Таку відповідь отримав на своє депутатське звернення від Тернопільської обласної ради.

 

У відповіді йдеться про те, що передача монастирю повного комплексу споруд та земельної ділянки є неможливим, оскільки це призведе до повної ліквідації установи Тернопільської обласної ради - «Бережанського психоневрологічного будинку-інтернату». Хоча рішенням Тернопільської облради від 17 червня 2014 року №1712 було надано дозвіл на передачу будівлі Інтернату до власності монастиря, про що 5 серпня 2014 року був складений акт приймання-передачі.

 

Як повідомлялося, наразі в колишніх келіях монастиря проживають пацієнти Інтернату, яких досі, всупереч обіцянкам влади, не перевели до спеціалізованого медичного закладу. Через це релігійна громада не може належно доглядати за нововиявленою пам’яткою архітектури – комплексом будівель монастиря.

 

Як стверджує Тернопільська обласна рада, переселення підопічних Інтернату, як варіант у Мельниця-Подільський територіальний центр обслуговування одиноких, перестарілих та інвалідів, є неможливим у силу різних обставин. Проте, від активістів, що борються за повернення монастирського комплексу у власність монастиря та релігійної громади, я дізнався, що керівник Мельниця-Подільського територіального центру і голова Борщівської районної держадміністрації мають іншу точку зору.

 

Вони стверджують, що Мельниці-Подільський має навіть кращі умови для підопічних Інтернату. Там від 2004 року пустує цілий корпус, куди підопічних можна заселяти. Тільки опалення потрібно встановити.

 

Я переконаний, що ця тяганина відбувається через те, що декому, певно, вигідно отримувати фінансування на цей медзаклад. Тому замість того, щоб перевести хворих в інше місце і дати можливість відновити пам’ятку, вони не докладають зусиль для вирішення згаданих проблем.

 

Звернувся до новопризначеного Міністра охорони здоров’я із проханням вивчити обставити згаданого питання та своїм рішенням посприяти, як пацієнтам Інтернату, так і збереженню пам’ятки.Сподіваюся, новий Міністр охорони здоров’я допоможе вирішити цю проблему.

 

Довідка: Відомий у Галичині Краснопущанський монастир започаткували ченці Варлам і Теодозій у 1664 році. У монастирі була дерев’яна церква, яка згоріла у 1899 році, а нову було вимуровано в 1960 році. Іконописцем іконостасу, виготовленого ще в 1780 році, був о. Теодор Січинський. В даному монастирі у свій час, використовуючи його багату бібліотеку, плідно працювали І.Франко, Б. Лепкий та інші. У монастирі знаходиться плачуча чудотворна ікона Матері Божої (копія Іверської ікони, оригінал якої знаходиться на горі Афон).

 

Після того, як радянська влада у 1946 році відібрала у василіан монастир, його основний будинок, що у плані нагадує літеру «П», спершу слугував геріатричним будинком, а з 1979 року — психоневрологічним інтернатом. Внутрішній простір монастирської церкви Різдва Івана Хрестителя тоді розділили на два поверхи: на першому була їдальня, на другому — клуб для підопічних, а в святилищі, замість вівтаря, — кухня.

 

У 1993 році храм і частину монастиря повернули у власність Чину св. Василія Великого (ЧСВВ), а в 1998 році сесія Бережанської райради передала у власність монастиря решту будівлі обителі та господарські будівлі. Однак Бережанський психоневрологічний будинок-інтернат оскаржив такий крок, і вже 27 грудня 2000 року Арбітражний суд Тернопільської області видав постанову, якою скасував передачу. Підставою стало те, що повернення монастиря василіанам, виявляється, порушило Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Та й сам процес передачі здійснили з порушенням статті 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», оскільки «культові будівлі та майно, які становлять державну власність,… повертаються у власність релігійних організацій безоплатно за рішеннями обласних… державних адміністрацій», але аж ніяк не районних рад. Тож у результаті василіанам повернули тільки храм (ліве крило будівлі) і частину монастиря (праве крило). Центральна частина колишньої обителі залишається у комунальній власності області.

 

Згідно матеріалів натуральних обстежень, проведених працівниками Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани та відповідних висновків, комплекс монастиря оо. Василіанів, 1664 р. – ХХ ст. у с. Краснопуща Бережанського району зараз перебуває у статусі нововиявленої пам’ятки архітектури.

Олександр БРИГИНЕЦЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини