MENU

«Зміни в Україні потихеньку стають невідворотними», - Пекар

5806 0

Біблійна історія Виходу з Єгипту постійно згадується, коли говорять про суспільні трансформації. Всі знають, що Мойсей водив євреїв 40 років пустелею, аби вимерли всі колишні раби, а натомість постало перше покоління вільних людей. Ця історія є архетипом, який щоразу повторюється.

Але уважне прочитання біблійного тексту та традиційні коментарі дають нам набагато більше.

1. Почнемо з простого. Звичайної зміни поколінь не досить. Якщо діти нічим не відрізняються від батьків, то 40 років ходити пустелею -- це марно гаяти час, бо діти виростають такими самими рабами навіть без рабовласника. Ба більше, вони активно почнуть шукати собі рабовласника. Секрет успіху полягає в тому, щоб діти були не схожі на батьків у своїх поведінкових стереотипах -- а для того і суспільні інституції мають помінятися, і самі батьки повинні принаймні намагатися вести себе по-новому. У нашому випадку ми повинні змінити соціальні інституції, інакше безупинно ходитимемо по тому самому хибному колу. І залучати активно в першу чергу молодь до нових суспільних відносин.

2. Традиція стверджує, що лише п'ята частина рабів вийшла з Єгипту, решта залишилася там, не ризикнувши покинути звичне життя заради Обіцяної країни. Якщо порахувати, яку частку становлять Україна, Грузія, Молдова та країни Балтії у населенні колишнього СРСР, то десь так воно і буде.

3. Ті, що наважилися вийти, бачили нечувані дива, але все одно повсякчас скаржилися і неодноразово прагнули повернутися до Єгипту, де начебто давали м'ясо, огірки і цибулю (радянський аналог -- стабільність та ковбаса з туалетного паперу). Народ в цілому залишився там, де є, незважаючи на побачені ними великі дива -- це справедливо і для біблійного народу, і для сучасних українців.

4. Але були незламні борці за нові цінності -- Левіти. Так само і в нас є 15% активних громадян. Це наші Левіти -- стійкі, незламні, пристрасні захисники руху з минулого в майбутнє. Треба повсякчас пам'ятати, що наша сила -- не лише у вірності цінностям, але й в організації.

5. Наші старі політичні еліти -- це вожді колін, які пішли розвідниками в Обіцяну Землю і повернулися з брехнею. Вони всіма силами бажали зберегти старий порядок, хай навіть для цього треба повернутися в єгипетське рабство. Адже в цьому старому порядку вон були знаними та поважними людьми, а в новому порядку -- ще невідомо, як воно буде. Доля брехливих та корумпованих лідерів біблійної історії відома: за цей страшний гріх зради сподівань вони були покарані, їхні трупи залишилися в пустелі, звідки народ вийшов до Обіцяної землі.

6. Нарешті, дуже хороше запитання: де ж наші Мойсей та Агарон -- моральні лідери, які вели народ із рабства до Обіцяної землі? Чому ми їх не бачимо? Думаю, скоро побачимо. Час настає. Зміни потихеньку стають невідворотними.

Валерій ПЕКАР


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини