MENU

Міністр праці та соцполітики розповів про зміни в пенсійній системі

10281 5

Пару слів щодо вчорашнього "вкиду" до соціальних мереж "робочих матеріалів Мінфіну". Не буду нічого ні спростовувати ні підтверджувати скажу лише пару слів по суті того, що відбувається в Уряді.

Перше. Уряд почав працювати. Реально і без розкачки. Всі чудово розуміють, що часу немає. Реформи потрібні зараз і негайно.

Друге. Про своє політичне майбутнє ніхто з членів Уряду не думає (принаймі мені так здалося). Адже сьогодні не є питанням: буде чи не буде політична перспектива для когось з нас. Питання в іншому: бути Україні чи ні.

Третє. Буде боляче, важко і непросто. Аплодисментів нам за це не буде. Але для України власне вибір невеликий. Два варіанти: або дуже боляче у 2015, а далі потроху є шанс на відновлення. Або не так боляче але тоді смерть неминуча. Все, крапка, інших варіантів не існує.

Четверте. Ми не будемо застосовувати принципу "отнять и поделить". Мова йде про повний відхід (злам) від радянської системі соцзабезу до побудови принципово ІНШОЇ ФІЛОСОФІЇ соціального захисту наших громадян. Не всім і потрохи, а персоніфіковано і адресно. З одного боку нові можливості для легальної роботи (в тому числі самозайнятості), з іншого - реальна і адресна підтримка найменш захищених наших співгромадян.

П'яте. А тепер трохи конкретики.

Пенсійна система. Зміни будуть. Будемо пропонувати перехід до єдиних принципів нарахування пенсій. Трьох десятків пенсійних систем в Україні, сподіваюсь, вже не буде ніколи. Систему спецпенсій будемо руйнувати. Розвиток недержавного пенсійного страхування. Поступовий рух до запуску накопичувального (персоніфікованого) рівня пенсійного забезпечення.

Пільги і компенсації. 

Діємо у трьох напрямках: відміна неефективних пільг, жорстка адресність (привязка до доходів конкретної людини) та монетизація деяких видів пільг.

Система соцстраху. Будемо серйозно реорганізовувати і боротися з корупцією у фондах соцстрахування. Скорочуємо адміністративні видатки, повністю відкриваємо діяльність фондів. Пропонуємо об'єднати фонди (втрати працездатності та нещасних випадків). Цей об'єднаний Фонд стане базою для майбутнього запровадження медичного страхування.

Зменшення фіскального тиску на бізнес.

Зниження податків буде!!! 100%. В першу чергу це стосується зниження навантаження на фонд оплати праці (ФОП).

Готуються потужні рішення по зменшенню ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ). Це реальний крок до детінізації ринку праці в Україні. Реальний, але і не останній.

Чи буде ще щось?? Буде. Точно. Ще багато чого. Але інтригу зберігаємо.

Павло РОЗЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини