MENU

В Криму росіяни бульдозерами рознесли середньовічне мусульманське кладбище 14 століття

16015 34

Сьогодні під час прокладки водоводу поблизу Старого Криму росіянці бульдозерами рознесли середньовічне мусульманське кладбище 14 століття, а також одинокий курган, в якому, як вважається за переказом, був захоронений Мамай. 

Кілька слів про цю людину. "Я не зупинюсь доти, поки не завоюю весь всесвіт", - приписує йому вислів легенда. І якщо постраждалі від нього народи виголошували це ім'я з ненавистю і страхом, то лояльні підлеглі, навпаки, залишили нам перекази про його мудрість і навіть віщунський дар. 

Кілька раз звертав свого війська Великий Темник і до Криму. Коли ж, після важких боїв із незвідки взявшимися ворогами, йому вдалось втекти зі скарбницею, то Крим мав стати форпостом та першим бастіоном, з якого Мамай почне відвойовувати всесвіт заново.

Але сталось не як гадалось. 

У Кафі жили генуезці. Ті самі, до кого Данте звертався так: - О генуезці, рід без жодних правил! Хто сполнив вас брехнею, злом і зрадой, хто б врешті решт від вас весь світ позбавив? 

Вони приязно прийняли Мамая, проте якось вночі напали і вбили, щоб заволодити ординською казною. Але їм дістались лише крохи багатств - чи кошти вже були витрачени, чи він надійно їх заховав, не знаємо і тепер. 

Поховали його в кургані. Кажуть, що не в одному, а у п'ятьох, і ніхто не знає, в якому саме лежить справжній Мамай. І от сьогодні один з таких надгробків, що ховав згадку про скорювача всесвіту, зруйнували веселі рум'яні робочі. Заодне бульдозерами вивернули могили десятків або сотень правовірних душ, що жили і померли в його епоху.

Ali Tatar-zade


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини