MENU

Прості поради з економії енергії в домашніх умовах. ІНФОГРАФІКА

7258 0

Для підвищення енергоефективності житлового будинку перш за все потрібно починати з енергоаудиту. Такі роботи виконують відповідні спеціалісти.

Якщо ж у вас немає коштів на такі об’ємні заходи з енергоефективності, то ви можете починати з простих заходів. ОПОРА наведе деякі прості приклади таких заходів, що дозволять вам зекономити і енергоресурси, і ваші кошти, а рахунки за комунальні послуги стануть набагато менші.

Перше.

Чи знали ви, що 20% світового використання електрики становить освітлення. Заміна звичайних лампочок на енергозберігаючі дозволяє заощадити 75-80 % електроенергії, оскільки їх світлова віддача в середньому в 5 разів більше. Також енергозберігаючі лампочки мають свій гарантійний строк 5 років, тому ви завжди зможете такі лампочки замінити, що збереже копійку у вашому гаманці.

Друге.

Купуйте енергоефективні побутові прилади і правильно їх експлуатуйте. Такі прилади мають спеціальне маркування від класу А до G. Клас А++ - найбільш економні, далі йдуть менш економні: А+, А, В, С, D, G. Підвищення енергоефективності обладнання побутових приладів забезпечить зменшення оплати за використану енергію і шкідливих викидів в атмосферу.

Холодильник. Для заощадження енергії не розміщуйте біля газової плити або опалювальних приладів і не кладіть у нього гарячу їжу, щоб він не включався частіше. Що нижче температура в холодильнику, то більше енергії потрібно для її підтримки: +6-7 °C і -18 °C в морозильній камері, як правило, цілком достатньо.

Пральна машина. Не перевищуйте норми максимального завантаження білизни. Слід уникати і неповного завантаження машини: перевитрата електроенергії в цьому випадку може скласти 10-15%. Рекомендується кожен раз сортувати білизну перед пранням, і в разі слабкої або середнього ступеня забруднення відмовитися від попереднього прання. При використанні пралки в неправильному режимі прання перевитрата електроенергії становить десь 30%.

Пилосмок. На третину заповнений мішок для збору пилу погіршує всмоктування приладу на 40%. Тому вчасно очищайте пилосос.

Третє.

Вимикайте всі побутові прилади, коли ними не користуєтеся. В режимі очікування вони також споживають електрику. Налаштуйте свій комп'ютер на більш економний режим роботи і вимикайте монітор, навіть коли відходите на кілька хвилин.

Четверте.

Економте водні та енергетичні ресурси. Перш за все, встановіть вдома лічильники води та електроенергії. Значні витрати енергії йдуть на нагрівання води, водовідведення та очистку стоків, тому відремонтуйте сантехніку та труби.

Щодня приймайте душ замість ванни. Так тільки за тиждень ви зекономите 400 л води. Вимикайте воду, поки чистите зуби, а краще набирайте її у стакан.

П'яте.

Поговоримо про вікна. Якщо у вас старі дерев'яні вікна, переконайтеся, що вони добре закриті, не мають щілин і не пропускають холодне повітря всередину приміщення. 

Навіть вікна з подвійним склом винні у втраті тепла через скло. Щоб зменшити цю втрату, що торкається вас не тільки пониженням температури в приміщенні, але і з фінансової точки зору, в зимовий час замініть штори на більш щільні, по можливості подвійні, з ізолюючим шаром, який не дозволить теплу покинути будинок.

Шосте.

Накопичуйте сонячну енергію протягом дня. Не забувайте відсувати штори вранці, щоб сонячне тепло проникало всередину будинку. Відразу після заходу сонця зашторюйте назад вікна, щоб виключити втрату тепла в нічний час.

Сьоме.

Не тільки через вікна відбувається втрата тепла, а й через зовнішні стіни, особливо коли зовнішній ізолюючий шар повністю відсутній. Інший "бабусин" метод полягає в перестановці об’ємних меблів (шафа для одягу, диван і т.д.) в сторону зовнішніх стін. Таким чином, ви досягнете кращої ізоляції приміщення.

Восьме.

Пам'ятайте знаменитий килим, такий популярний кілька десятиліть тому в будинках нашої країни? Спочатку килими і килимові вироби, що висять на стінах, дуже ефективно грали теплоізолюючу роль, як сказали б наші бабусі. Тому можете використовувати килим, килимок або будь-яке інше покриття для ізоляції стін та підлоги на час зими. Вони можуть стати частиною сучасного інтер'єру будинку.

Дев'яте.

Тримайте двері кімнат закритими і особливо в більш прохолодних приміщеннях, які використовуються рідше або взагалі не використовуються взимку, щоб зупинити потік холодного повітря в кімнати, що обігріваються. 

Десяте.

Сортируйте відходи. Перейдіть на роздільне сортування побутового сміття. Папір, картон, паперові упаковки здавайте в пункти прийому макулатури або залишайте біля сміттєвих баків. З 1 т макулатури можна отримати 750 кг нового паперу. До того ж це 5 збережених дерев, а щоб виростити дерево, потрібно 25-30 років. Пластикові пляшки і скляні пляшки в багатьох містах можна здати в пункт прийому вторинної сировини.

І пам’ятайте, що простіше обігрітися самому, ніж опалити весь будинок. Пара товстих шкарпеток з вовни абсолютно не спотворять ваш вигляд. У ввечері, перед тим як лягати в ліжко, захопіть пару пляшок з гарячою водою, які швидко зігріють простирадла і допоможуть вам краще заснути.

Руслана ВЕЛИЧКО для Громадянської мережі ОПОРА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини