MENU

На Хмельниччині руйнують геологічну пам'ятку природи, а правоохоронцям начхати

5300 0

 

Правоохоронники Кам’янець-Подільського не вбачають ніякого правопорушення у діях підприємця, який проводить екскурсії на БРДМі по геологічній пам’ятці природи загальнодержавного значення - Смотрицькому каньйону - що руйнує рослинність, призводить до знищення природного ландшафту та охоронюваних видів.

 

Міліція не звернула увагу на моє звернення та заяву Національного екологічного центру про те, що відповідні туристичні прогулянки є прямим порушенням законодавства і є забороненими. А між тим, такі дії суперечать ст.6 Положення про пам’ятку. Можу висловити припущення, що міліція не знала, що туристичні прогулянки на БРДМі є порушенням законодавства і не розуміє, яку цінність має Смотрицький каньйон та відповідальність за його збереження. Проте, як кажуть, незнання закону не звільняє від його виконання і за подібну відповідь можна отримати покарання.

 

Саме тому звернувся до міністра внутрішніх справ України з вимогою покарати відповідальних осіб за бездіяльність у ліквідації порушення законодавства щодо нищення пам’ятки природи.

 

Також я як член Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури наголосив, що не менш важливу роль каньйон відіграє і в галузі охорони історико-культурної спадщини, адже є унікальним для України прикладом використання природного ландшафту як фортифікаційної споруди. Архітектурний ансамбль Старого Міста у м. Кам’янець-Подільський неминуче сформований навколо центрального об’єкту – каньйону, що оточує з усіх боків старе місто.

 

Тому я також прошу міністра провести семінар для працівників правоохоронних органів за участі екологів та пам’яткоохоронців про те, яку небезпеку несе порушення законодавства такого типу та про відповідальність за його недотримання.

 

Довідково: Каньйон у Кам’янці-Подільському - геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення, створений ще у 1984 році, Постановою Ради Міністрів УРСР №139 від 21.03.1984 р. Каньйон має виняткову природоохоронну цінність і є місцем поширення низки видів тварин та рослин, занесених до Червоної книги України.

 

Смотрицький каньйон, також - водно-болотне угіддя міжнародного значення, що охороняється згідно з Рамсарською конвенцією, відповідно до Закону України від 29 жовтня 1996 року № 437/96-ВР «Про участь України в Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів». Пам’ятка природи також входить до складу Національного природного парку «Подільські Товтри».

Олександр БРИГИНЕЦЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини