MENU

Російська журналістика та ганьба професії - синоніми

5431 0

 

Голова Спілки журналістів Росії  Всеволод Богданов заявив, що напад на російську репортерку від Лайф Ньюз Євгенію Замановську буде розглядатися на міжнародному рівні. Йдеться про ту саму, яку, за її словами, побили українські журналісти. По поверненні до Москви у неї виявили  струс мозку. Мабуть, від яйця, яке їй кинули київські фанати цього телеканалу.

 

Шановний голова російської журналістської організації мав на увазі післязавтрашній черговий раунд консультацій у головному офісі ОБСЄ у Відні з українською  делегацією, яка складається з представників медіа-профспілки, спілки журналістів і представників української медіа-спільноти.

 

Думаю, що це правильно - розглядати такі питання на міжнародному рівні. Ми це робили і досі. З росіянами часто доходили до згоди. Ми засуджували випадки загибелі журналістів під час війни і взяття їх у полон. Вимагали їхнього звільнення. Хочеться вірити, що ці міжнародні заклики мали якийсь вплив, адже після них звільнили кількох українських журналістів з полону.

 

Але думаю, що історія з журналісткою цього відомого своєю «правдивістю» каналу, головна редакторка якого Маргарита Симоньян  занесена на дошку ганьби «Телекритики», мусить піднести обговорення стосунків між двома країнами на новий рівень.

 

Звісно, це погано, коли щодо журналіста виявляється агресія. Але неправильно було б розглядати це питання поза контекстом. Адже свою зневагу цій телевізійній діячці було продемонстровано не просто так. Вона представляє один з найбрехливіших телеканалів Росії. Він постійно вигадує якусь маячню про Україну і є інформаційною зброєю в руках Кремля, який продовжує військові дії в нашій країні.

 

І тому тут слід запровадити термін: право на правду. Днями незалежно один від одного двоє колег озвучили цю ідею, яка народилася і в мене.

 

Якщо ми відстоюємо право журналіста мовити так, як він вважає  за потрібне, то ми також повинні відстоювати право споживача інформації на правду. І якщо цілий засіб масової інформації системно,  наполегливо і свідомо бреше, не дотримується цивілізованих журналістських стандартів, ігнорує критику, то, мабуть, споживач інформації має право вжити заходів, аби не допускати порушення свого права на правду.

 

Крім того, пора вже інші трагічні випадки виносити за рамки окремішності. Треба говорити про їхні причини. А вони всім зацікавленим відомі. Тільки не завжди озвучувані. Росія почала війну в Україні. А маси російських  журналістів допомагають своїй владі в цьому.

 

На жаль, російська журналістика в переважній своїй більшості просто ганьбить професію. Вона псує її репутацію і становить для неї загрозу. Окремі мужні винятки лише підтверджують правило.

 

Після завтра в головному офісі ОБСЄ у Відні в нас  відбудеться черговий раунд консультацій з представниками Союза журналистов России. В нас це у медіа-профспілки, спілки журналістів та представників недійної спільноти України.

Юрій ЛУКАНОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини