MENU

Український експорт: на шляху до економічної дипломатії за прикладом Польщі

7052 0

Приклад Польщі як нашого найближчого сусіда, який успішно реалізував так звану «шокову терапію» та провів ефективні реформи просто вражає.

Для Польщі завжди особливу важливість мали східні ринки. Зокрема, у 2013 році ця країна експортувала до Східної Європи (України, Росії, Білорусі), майже 10% від загального обсягу польського експорту, що в грошовому еквіваленті дорівнює 14 млрд евро.

При цьому, Україна посідала лише 8 місце в переліку країн-споживачів, та її товарооборот з Польщею становив 4,3 млрд евро; а частка в загальному обсязі польського експорту - 5,1% на рік. Структура так званого східного експорту Польщі минулого року на 24% складалася з продовольства та на 13% з продукції тваринництва. Але, вже цього року спостерігається значне зниження вказаної продукції як частки польського експорту.

Серед проблем польської торгівлі та експорту високий рівень залежності експорту у від ринків ЄС, на який вплинула фінансова та боргова криза. Особливістю польського ринку є також обмежений попит на польську продукцію на внутрішньому ринку, що змусило наших сусідів перейнятися проблемою прискорення диверсифікації експорту за рахунок неєвропейських ринків.

Окреме питання, яке на сьогодні набуває актуальності й для України – покращення рівню економічної дипломатії. В той час як торгівельні війни України з РФ все частіше переходять в площину політичних спекуляцій та залякування необхідно формувати національний дипломатично-торгівельний пул, наявність якого суттєво розширить арсенал компромісів для розширення і поглиблення міжнародного співробітництва у торгівельній галузі за прикладом Польщі.

Для покращення іміджу та просунення марки «Polska» Польща використовує високу політичну підтримку лобіювання інтересів польського експорту, підвищення статусу політичних візитів економічних місій, професійну підтримку бізнесу за кордоном та підвищення прозорості закордонних ринків для національних експорто-орієнтованих підприємств.

Безумовно, в центрі уваги Уряду Польщі просування не тільки продуктового та промислового експорту, а й культурне «завоювання» закордоння за участі діячів мистецтва та проведення бізнес-конференції під міжнародні бізнес-проекти.

Вагомий вплив на покращення іміджу та підвищення впізнання польського бренду має присутність стендів великих польських виробників на закордонних виставках, допомога та співпраця з іноземними ЗМІ, які здійснюють промоушн Польщі, участь в неекономічних (наприклад, екологічних) проектах.

В арсеналі поляків також аутсоринг діяльності працівників регіональних відділів, надання закордонними польськими установами оплачуваних послуг щодо здійснення спеціалізованого аналізу та перекладу. А також суттєве розширення співпраці діаспори з випускниками польських навчальних закладів (університетів, інститутів) та навчання у закордонних філіалах польських компаній.

Як бачимо багаторічний арсенал польського Уряду щодо реклами власної торгівлі та експорту заслуговує на велику повагу та потребує негайного застосування до українських реалій. Будемо сподіватися, що новосформований Уряд України оперативно використає досвід сусідів та змістить акценти експортної політики у бік рівноправної конкуренції та економічної дипломатії. 

Едуард СОЛОДОВНИК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини