MENU

Буковина – це Європа

4644 1

Чому сьогодні такий великий запит на децентралізацію? Тому що неефективна вертикаль влади стримує розвиток громад. Питання не лише у фінансах. Відсутність повноважень створює аж надто великий ланцюг, через який має пройти проект рішення перед тим, як воно буде затверджене. Крім того, з київських пагорбів вкрай рідко можна роздивитися, а що ж насправді відбувається в тому чи іншому регіоні. Звідси – недолугі вказівки, які дуже часто спускають згори без будь-яких обговорень на місцях. Як подолати цю проблему? Провести адміністративну реформу, а разом з нею – делегувати громадам частину повноважень і відповідальності. Саме так – не лише повноваження, але й відповідальність, одного без іншого не буває!

Але поки реформа готується, діяти потрібно вже зараз. Кожен на своєму рівні – мери, губернатори, депутати, міністри і т.д., просто зобов’язані докласти всіх зусиль, аби дати поштовх розвитку наших регіонів.

У зв’язку з цим нещодавно народилася ідея створити ефективне міжфракційне об’єднання «Буковина», яке я маю честь очолювати. Ідея не нова, можна сказати, що ми продовжили парламентську традицію. А ось наповнення, щиро вірю, буде принципово іншим, набагато змістовнішим, ніж в минулих скликаннях.

І підстави для нашої спільної ефективної роботи є, адже серед нас є люди, які несуть духовну силу народу, які є гарними господарниками, вміють захищати права та забезпечувати правосуддя, професійно забезпечують комунікації: Марія Матіос, Богдан Онуфрик, Сергій Рудик, Григорій Тіміш, Михайло Гаврилюк, Вадим Денисенко, Іван Рибак, Роман Романюк – кожен з членів об’єднання «Буковина» розглядає роботу в групі як можливість спільно зробити реальні речі для Буковини та України.

Перше робоче засідання, яке ми провели на днях, дає надію на позитивний результат. Всі без виключення члени групи налаштовані на результативну роботу.

Що вирішили?

По-перше, реалізувати спільну програму «Буковина – це Європа». Будемо працювати над тим, аби зберегти українське консульство в Сучаві (Румунія) та посприяти відкриттю консульств європейських країн в Чернівцях (Австрії, Литви та ін.). Це дозволить суттєво зменшити витрати часу на вирішення візових та інших питань.

По-друге, покращити транспортне сполучення між Чернівцями та Києвом. Сьогодні, щоб доїхати з Буковини до столиці або у зворотному напрямку, потрібно витратити купу нервів та часу. Якість дорожнього покриття місцями нагадує про XIX століття. Про який економічний розвиток може йти мова з такою інфраструктурою? Є велике бажання вирішити цю проблему. Почнемо з перемовин з міжнародними фінансовими інституціями щодо будівництва та ремонту доріг. Крім того, уважно вивчимо ситуацію з міжнародним аеропортом в м. Чернівці, який сьогодні, по суті, більше не працює, ніж працює.

Крім економічних та міжнародних проектів, також ми домовилися провести декілька гуманітарних акцій. Зокрема, організувати постійно діючу акцію «Дітям Буковини». На першому етапі акції плануємо забезпечити буковинські школи на наступний навчальний рік щоденниками з національно-патріотичним дизайном і провести виставку-аукціон творів мистецтва дітей з особливими потребами в кулуарах українського парламенту.

Також запланували проведення творчого вечора «Буковинські літератори України».

Загалом, це лише початок. Про результат роботи будемо регулярно повідомляти, в першу чергу, жителів Буковини. Але не лише їх, але й всіх жителів України. Нам зараз конче необхідні, хоч і маленькі, але перемоги. Переконана: тактика малих справ – це те, що допоможе зрушити з місця важкий віз реформи місцевого самоврядування. Тож долучайтеся всі небайдужі. Ми будемо раді будь-яким ідеям і пропозиціям, які допоможуть стати на ноги всім українським регіонам, а з ними – і Україні.

Оксана ПРОДАН


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини