MENU

Бюджет на 2015 рік, який подали до парламенту – це фактичне оголошення нашого дефолту

5362 0

Дефолт? Девальвація? Розслабтесь… і отримуйте задоволення

Той бюджет, який подали до парламенту – це фактичне оголошення нашого дефолту. Для розуміння, МВФ у вересневому меморандумі окреслив своє бачення загального дефіциту (включаючи квазі-фіскальні видатки) на рівні 5.8% ВВП. Наш Уряд не моргнувши оком пропонує дефіцит 8.8% ВВП і це без врахування ризиків масштабного недобору. 

До цього дефіциту входять: 

63.7 млрд грн - дефіцит центрального бюджету; 

31.5 млрд грн - фінансування НАК «Нафтогаз України»;

36.5 млрд грн - націоналізація збанкрутілих банків; 

20 млрд грн - «підкріплення» Фонду гарантування вкладів

Всього: 151.7 млрд грн. 

І це тільки план! А ще буде серйозний недобір, бо тягнути додаткові податки з людей, коли і так все важко – справа невдячна. Тому з цим бюджетом чекаємо дефіцит до 10% ВВП. Як на це відреагує МВФ? Скоріш за все вручить нам «премію Дарвіна» – ми її заслужили…

Однак дефолт це тільки частина історії, яка нас чекає. Це ж гроші інвесторів, а інвесторів нам не шкода. Але набагато цікавіші речі почнуться тут… у нас… в середині країни.

Одна цифра – проект бюджету 2015 року базується на потребі емісії щонайменше 190 млрд грн. Це те, що Уряд з серйозним обличчям планує робити і вважає це нормальним. Для порівняння, девальвація поточного року до 18-19 грн за долар відбулася при обсягу емісії для бюджетних потреб на рівні 149.5 млрд. грн. (до вчорашнього дня). 

І це при тому, що цього року Нацбанк активно проводив інтервенції. Наступного року інтервенцій не буде, бо валюти залишилось всього $7 млрд. (на початок року валютні резерви ще були $20.4 млрд.). 

І що це означає? Що курс UAH/USD наступного року буде десь на тому ж рівні, як курс рубля до долара кілька місяців тому. Не менше.

І обмінний курс це буде лише маленька краплина тектонічних змін у економічній системі.

Але не хвилюйтесь, шановні українці. Фінансовим крахом життя не закінчується. У нас у всіх буде можливість більше відпочивати на свіжому повітрі. Фізична праця на присадибних ділянках укріплює бойовий дух нації і дає можливість прогодувати сім’ю. 

Пам’ятаєте як в 90х зарплата у вигляді макулатури усіх зближала і завжди була чудовою темою для обговорення навіть з колишніми недругами. І якось зовсім не хвилювало, що тобі платять один мільйон, а сусіду півтора – різниця взагалі не мала значення. А теплі сімейні вечори при свічках? Пам’ятаєте? Ех, ностальгія! Швидше б вже… прийняли цей чудовий бюджет. 

Ціна держави: популярна економіка


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини