MENU

Фобія - це ще не вирок. Звідки береться і як з ними боротися

2996 0

Практично кожна людина чогось боїться. Одних переслідує параноя залишитися в закритій кімнаті, а інші до тремтіння боятися павуків, ну а треті бояться висоти. Людині властиво боятися будь-якої речі. Фахівці стверджують, що на сьогоднішній день існує приблизно 300 фобій.

Як правило, фобії виникають внаслідок невротичного характеру, на багато рідше - в слідстві органічного ураження мозку, іноді причиною можуть стати психічні травми. Якщо у людини є фобія, то вона відчуває справжні страждання. Як правило, людина чітко усвідомлює, що відчуває страх, що боїться, і всіма силами намагається уникати причини фобії. Така поведінка цілком логічна. Що не нормально, так це та небезпека, в якій впевнена людина, але по суті уявна, а не реальна. Вченим вдалося довести, що у людини, яка страждає фобією, образне мислення розвинене на багато краще. У порівнянні із тими, хто страху не відчуває. Експерти стверджують, що фобію слід лікувати, причому, чим раніше, тим краще.

Цікавий факт: у літніх людей фобії, як правило, не зустрічаються. Фобії з'являються у людини у віці 18 - 19 років, і тривають до 45 - 50 років. Фобії зустрічаються частіше у жінок, ніж у чоловіків, це пояснюється гормональним статусом. Ось тому у літніх людей вкрай рідко зустрічаються фобії, пишуть на facti.info.

Психологи проводили дослідження, в ході яких стало відомо, що кожна людина володіє індивідуальним набором різних аспектів життя, які можуть викликати страх або ж велику тривожність. Це така сама форма фобії, тільки ніби як у зародковому стані. Набір людини може складатися від 3 до 30 таких об'єктів, які викликають тривогу. Людина може відчувати тривогу, як усвідомлено, так і несвідомо. Це, так би мовити, грунт для розвитку фобії. Через фобій у поведінці людини можуть з'являтися певні зміни, які оточуючі можуть сприйняти як іронічно, так і досить агресивно. Страх, викликаний фобією, що не рідко супроводжується діями, які вельми безглуздо виглядають з боку.

Нижче представлений перелік найпоширеніших фобій:

Токсікофобіей - боязнь отруїтися.

Ніктофобія - страх перед темрявою.

Аерофобія - страх подорожі по небу.

Глоссофобія або пейрафобія - страх перед виступом на публіці.

Арахнофобія - боязнь павуків.

Танатофобія - страх смерті.

Клаустрофобія - страх замкнутого простору.

Аквафобія - боязнь води і глибини.

Акрофобія - боязнь висоти.

Аутофобія - страх залишитися одному.

Але яке б походження не мала фобія – не треба сподіватися, що «саме пройде» , не треба говорити «Не бійся!». І тим більше – висміювати людину. І не треба соромитися, якщо ви виявляєте патологічний страх у себе. 

Розумніше всього звернутися до психотерапевта. Першим ділом він встановить причину фобії (не завжди це вдається зробити – особливо у дорослого, якщо витоки знаходяться в ранньому дитинстві, а батьків немає в живих або вони теж цього не пам’ятають), навчить релаксації, а головне – визначить шлях позбавлення від фобії. Головний принцип – і для дітей, і для дорослих – зближення з предметом страху, подання його «нестрашним», знаходження в ньому чогось привабливого. Як це може виглядати? 

Дівчинка боялася бородатих чоловіків – і її батько відростив бороду. Хлопчик боявся розвішаних простирадлом (причину виникнення страху встановити не вдалося) – йому купили цуценя, про який він мріяв, і заховали його за такою простирадлом. Дитині, боявшемуся вовків, допомогли ігри, в яких він сам «грав роль» вовка. Допомагає такий метод і дорослим – наприклад, людині, боящемуся собак, спочатку показують собаку з шанобливої відстані і в наморднику, потім – ближче, потім – без намордника і т.д. 

Навіть якщо від фобії не вдається позбутися повністю, її можна «приручити» . Так, знаменита актриса Кім Бесінджер страждає агорафобією (одного разу панічний напад трапився з нею на прийомі в Білому домі – але витримка і акторські навички допомогли приховати страх перед великою кількістю людей). Страждав подібної фобією і Петро I – саме тому всі його резиденції розділені на невеликі кімнати з низькими стелями, а в Голландії він навіть змушений був спати в шафі.

Цим людям фобії не завадили стати великими – вони змогли впоратися зі своїми страхами. І це під силу будь-кому!

Дар'я РЕВЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини