MENU

Найхолодніші місця планети. ФОТО

3814 0

Ви боїтесь виходити на вулицю, бо там лютують морози? А що казати людям, які живить в місцях, де найхолодніше на планеті? Ми вирішили зігріти вас розповіддю про те, де ж найхолодніші місця на планеті.

Міжнародні Водоспади, що знаходяться в штаті Мінесота (США) цілком серйозно ставляться до свого статусу найхолоднішого місця материкової частини США, і готові довести це навіть у суді. Що вони і зробили в 2002 році, коли виграли справу у міста Фрейзер, Колорадо. Таким чином, звання “Холодильника американської нації” залишилося за Міжнародними водоспадами. Там навіть проводять Фестиваль Найхолодніших днів року.

А от найхолоднішим місцем континентальної частини США є селище Проспект-Крик на Алясці, в якому жили гірники і будівельники нафтопроводу. В Проспект-Крик зареєстрована найнижча температура на території США: в січні 1971 року вона знизилася до -62 градусів за Цельсієм.

У селі Снег, яке розташоване в долині Білої річки, що в Канаді, була зареєстрована найнижча температура на території Північної Америки: -63,9 градусів. Це відбулося у 1947 році, на той час в селі проживали 8-10 тубільців, торговці хутром, співробітники метеорологічної станції, радіооператори і техніки. Температура була настільки низькою, що метеорологам довелося додати нову поділку на шкалі термометра, і відіслати його до лабораторії для визначення точної температури.

Якутськ розташований на північному березі ріки Лени в Росії. Зими там такі холодні, що замерзла річка спокійно служить надійною дорогою. У Якутську можна знайти майже всі елементи періодичної таблиці Менделєєва, причому народні перекази пов’язують це з холодом, який може сягати -64.4 за Цельсієм.

Оймякон — інше сибірське містечко, вважається найхолоднішим постійно заселеним місцем на Землі. Селище знаходиться на 350 кілометрів нижче від Полярного кола. Школа там закривається тільки тоді, коли температура падає нижче -52 градусів за Цельсієм. А рекорд найнижчої температури в Оймяконі склав -71.2.

Станція “Восток” розташована неподалік від Південного геомагнітного поля в центрі Східного антарктичного крижаного щита на висоті 3500 метрів над рівнем моря, офіційно визнана найхолоднішим місцем на Землі. Тут 21 липня 1983 був зареєстрований світовий рекорд: -89,2 градуса за Цельсієм.

Незважаючи на те, що це російська станція, вчені з усього світу проводять тут дослідження. Один з основних проектів передбачає буріння 3700 метрового крижаного щита, який може дати інформацію про клімат Землі за останні 500 000 років.

Дар'я РЕВЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини