MENU

Виїзна клініка від «Лікарів без кордонів» - рятівний круг для сільських районів Східної України

3396 0

Доктор Юрій Орлов хитає головою. «Для нас тут проблема номер один - гіпертонія. У порівнянні з минулим роком кількість ускладнень від підвищеного артеріального тиску зросла на 30 відсотків».

 

Бойові дії на сході України йдуть вже багато місяців, і конфлікт найгіршим чином позначається на житті людей по обидва боки лінії фронту. Багато людей втратили близьких, у них на очах артобстрілами були зруйновані будинки та школи. Все життя кардинально змінилося; вони живуть, з острахом відновлення боїв, в тривозі за власне майбутнє. Місцеві медичні заклади вже багато місяців працюють на межі можливостей, а лікарі, такі як Юрій, намагаються зробити все можливе, щоб надати медичну допомогу тим, хто її потребує, особливо серед найбільш уразливих верств населення - літніх, хворих та інвалідів.

 

У багатьох районах банки закриті, а виплату пенсій призупинено, тому люди відкладають похід до лікаря просто через те, що не можуть собі дозволити витрати на транспорт або ліки. Навіть прості медичні препарати - знеболюючі або сироп від кашлю - виявляються недоступні для тих, у кого немає можливості отримати готівку, а запаси більш спеціалізованих препаратів, наприклад, інсуліну, майже виснажені.

 

Починаючи з травня організація «Лікарі без кордонів» / Médecins Sans Frontières (MSF) надає підтримку лікарням Донецької області, надає медичні матеріали для лікування поранених. Зараз в умовах, коли людям складно отримати базову медичну допомогу, команда організації розширює роботу з медичними установами Донецької області.

 

Новим напрямом роботи є підтримка виїзних клінік. Перша з таких виїзних клінік, амбулаторія N6, знаходиться в шахтарському селищі Новостройка на околиці міста Шахтарська. Вона обслуговує близько 7000 чоловік, що проживають в п'яти прилеглих селищах, тут можна отримати первинну медичну допомогу, а при необхідності направлення до лікарні. Амбулаторія з серпня не отримувала медикаментів з державної системи, а співробітникам з літа не виплачується зарплата.

 

Канали постачання медикаментів на сході України серйозно порушені або повністю перекриті, бюджет медустанов на 2014 рік вичерпаний вже багато місяців тому, і багато установ, подібні амбулаторії N6, покладаються на підтримку місцевих організацій, що допомагають продовольством, і MSF, що поставляє ліки і медичні матеріали а також підтримує медиків.

 

Особливо важко доводиться пацієнтам з хронічними захворюваннями, тому команда MSF надає сільським амбулаторіям набори для лікування серцево-судинних захворювань, гіпертонії, діабету і астми та інші спеціалізовані засоби. Це допомагає лікарям, таким як Юрій, продовжувати регулярний прийом пацієнтів.

 

У липні в районі Новостройки відбувалися запеклі зіткнення, багато будинків були зруйновані. Наслідки боїв видно й досі. Багато хто з жителів, які залишалися тут під час боїв або повернулися після того, як вони стихли, перебувають зараз у дуже важкому становищі і в ізоляції. Конфлікт зруйнував економіку регіону, багато шахт і підприємств закрилися, люди залишилися без роботи. В результаті рішення українського уряду про призупинення роботи всіх державних служб в районах, підконтрольних повстанцям, пенсіонери перестали отримувати пенсії та допомоги, а всі банківські послуги, включаючи роботу банкоматів та оплату кредитними картами, виявилися заблоковані.

 

Доктор Юрій в амбулаторії складає список прикутих до ліжка пацієнтів, яких потрібно відвідувати на дому. Він користується власним автомобілем, оскільки як машина амбулаторії N6 була пошкоджена шрапнеллю під час боїв. За бензин він платить з власної кишені.

 

«Лікарі та інший медичний персонал демонструють справжню відданість своїй справі і продовжують працювати, хоча місяцями не отримують зарплати», - говорить доктор Ваель Абдурахман Ахмед Алі, координатор програми підтримки MSF. «Це важке випробування. Наше завдання - підтримувати працюючих тут медиків, щоб вони могли надавати необхідну допомогу людям в найбільш постраждалих районах».

 

Окрім підтримки виїздних клінік, з травня цього року команди MSF постачають гостро необхідні медичні матеріали 59 установам по обидві сторони лінії конфлікту в Донецькій і Луганській областях. Переданих за цей період матеріалів достатньо для лікування 10.250 поранених. В умовах гострої нестачі необхідних витратних матеріалів та обладнання ми надали лікарням рентгенівську плівку, інсулін, генератори та хірургічні інструменти.

 

У декількох містах по обидві сторони лінії фронту психологи MSF надають психологічну підтримку постраждалим в результаті конфлікту. Наші команди проводять індивідуальне, групове і сімейне психологічне консультування, розповідають людям про емоційні реакції на травмуючі події, навчають практичним прийомам подолання страху, тривоги і нічних кошмарів. З серпня команди організації провели 764 індивідуальних та 60 групових консультацій для постраждалих внаслідок конфлікту.

 

Психологи MSF також проводять тренінги для місцевих психологів, соціальних працівників та медиків, що працюють у районі конфлікту, щоб допомогти їм удосконалити свої навички і уникнути професійного вигорання. З серпня ми провели 303 навчальних семінари з таких проблем, як перша психологічна допомога, управління стресом і робота з агресивними пацієнтами.

 

Напередодні зими команди MSF надали лікарням і людям, що живуть у важких умовах в Донецькій і Луганській областях, 15 000 теплих ковдр.

 

MSF також проводить програму лікування туберкульозу в пенітенціарній системі Донецької області з 2011 року.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини