MENU

Коломойський має заплатити, бо де-юре держава володіє корпоративними правами в «Укрнафті» - Луценко

1716 1

Спробую поставити крапку у дискусіях навколо питання, чи все-таки дозволяє прийнятий змінений Закон України "Про акціонерні товариства" (реєстраціний номер законопроекту 1310) провести державі збори акціонерів "Укрнафти" і прийняти рішення в державних інтересах – зокрема, перерахувати в бюджет дивіденди Укранафти і замінити менеджмент.

Точніше, крапку в них давно поставлено Верховним Судом України.

Питання про те, чи є "Укрнафта" компанією, в чиєму статутному капіталі є корпоративні права держави вже досліджувалося у судовому порядку. І є постанова найвищої судової інстанції, у якій написано: "якщо акції, права на які у підприємстві державного сектора економіки належать державі, передаються в управління іншому підприємству державного сектора економіки, підприємство, яке передало акції, відповідно до статті 22 ГК не втрачає статусу підприємства державного сектора економіки... ВАТ "Укрнафта" значиться у переліку акціонерних товариств, пакети акцій яких залишені у державній власності і передаються до статутного фонду НАК "Нафтогаз"... Отже, ВАТ "Укрнафта" внаслідок такої передачі акцій не втратила статусу підприємства державного сектора економіки".

Судді керувалися достатньо прозорою логікою: корпоративні права держави можуть перетворитися на приватні лише у випадку приватизації, та й то винятково з дозволу Кабміну. Верховний Суд України зазначив, що "...корпоративні права держави, передані уповноваженим особам в управління, не можуть бути відчужені з державної власності без дозволу Кабінету Міністрів України. (...) Відчуження корпоративних прав держави здійснюється відповідно до законодавства з питань приватизації.". Тобто сам факт передачі акцій в управління не робить їх приватними.

Тому, повертати їх у Фонд держмайна нема такої нагальної потреби, як дехто пропонує. Держава володіє корпоративними правами у статутному фонді "Укрнафти" – і де-факто, і де-юре. Це ВЖЕ підтверджено судом.

Повернення належних державі дивідендів зараз винятково залежить від того, чи буде прийнято правильне рішення в разі судової тяганини. Закон для цього вже є, потрібні лише чесні судді. Побачимо, чи готові будуть служителі Феміди захистити державний інтерес.

Ігор ЛУЦЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини