MENU

Про пенсіонерів-кримнашів

4612 2

Два ідентичні випадки в різних людей. Пам'ять вона штука дуже привередлива.

Випадок перший. 

Батьки-кримнаши, пенсіонери, в черговий раз роблять внушеніє своїй нерозумній проукраїнській дитині (давно вже дорослій і самій з дітьми): 

- Ми страждали всі ті роки, коли Україна приєднала Крим. У нас навіть здоров'я погіршилось. Усюди замість магазинів з'явились надписи "комора". 

- "Комора"?! Ніколи не було в нас такого. 

- Ваше покоління молоде, а ми ще пам'ятаємо.

Тут великорослій дитині щось стріляє в голові. 

- Чекайте, тато, мамо. А ви в якому році в Крим приїхали?!

- Як в якому. 64-му.

- Але ж Крим приєднали до України 54-го!

- Це ти щось плутаєш, ми твердо пам'ятаємо, як добре жили при Росії, а потім нас приєднали, з'явились надписи "комора" замість "магазин"

(і так безкінечно по колу)

Випадок другий. 

Починаючий пенсіонер-кримнаш розказує, як він жив щасливе дитинство, народився і виріс в Криму, аж тут прийшла Україна і приєднала. Пам'ятає в деталях. Зла учілка-українка, примус знати і читати, а інакше не візьмуть в комсомол і партію, неможливість купити в магазині книжку російською. Все це він готовий описувати годинами. 

- Чекай, чекай. Щось тут не те. Ти якого року народження?

- 1956-го. 

- Так ти ж народився вже в українському Криму!

- Я? Неправда. 

Починається безкінечний спор, протягом якого пацієнт придумує сто одну причину, чому Крим було приєднано не 54-го, а в 70-ті.

І отак у них, власне, зо всіми фактами. Що пізніше хтось приїхав жити в Крим, тим ретельніше він "пригадує і пам'ятає", приміром, поголовну участь кримських татар в гестапо. І гестапо теж пам'ятає.

******

Вже розказував, що в січні тисячі пенсіонерів Кримнашу не отримали пенсій. Вони відносяться до різних категорій, разом які можна описати як "не стандартні випадки".

Служби різних мастей - військових і цивільних, інвалідність у зв'язку з видом робіт. Після двотижневої мовчанки місцева влада почала роз'яснювати, куди кому звертатись.

Виявилось, що військовим пенсіонерам тепер треба звертатись за пенсіє до воєнкома (уявімо собі черги наперед). Кагебешним пенсіонерам - до Управління ФСБ в Сімферополі. Так само розділені за відомствами пенсінери-вертухаї, пенсіонери-менти, пенсіонери-прокурори. Всім іншим досі нічого не пояснили, у списках пенсіонерів їх немає.

Лояльно налаштовані кримнаши пояснюють це "бардаком". Я ж вважаю, що це затягування є спробою виграти час, а з ним і кошти, поєліку кримський бюджет не тягне всіх одразу. Багато відділів по видачі пенсій "по отраслям" ще просто не зформовані, інші мають центр тільки в Сімферополі.

І те і те автоматично дає змогу затягнути отримання пенсій на багато місяців, а тим часом крутити гроші в банках, якщо вони є, або шукати гроші, якщо їх немає.

Ali Tatar-zade


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини