MENU

Чи проголосують депутати за закон, який відкриє доступ до інформації про витрати влади

879 0

Завтра парламентарі мають проголосувати за довгоочікуваний законопроект N0949 про відкритість використання публічних коштів. Даний проект – надважливий для корупційної держави, так як забезпечить безкоштовний он-лайн доступ до всієї інформації про витрати органів влади та державних/комунальних підприємств. Передбачається створення окремого веб-порталу, на якому платники податків зможуть побачити в режимі он-лайн, як органи державної влади та місцевого самоврядування використовують бюджетні кошти. Порівняти обсяги задекларованого та фактичного бюджетного фінансування, переглянути інформацію про укладені чиновниками за результатами тендерів договори й навіть проконтролювати стан виконання таких договорів.


До слова, Антикорупційна стратегія на 2014-2017 роки, яку запропонував уряд та прийняв парламент у жовтні 2014 року, містить ряд заходів по боротьбі з корупцією, реалізацію яких може забезпечити саме законопроект N0949.

Як повідомив, менеджер групи "Публічні фінанси" Реанімаційного Пакету Реформ Віктор Таран, ціла плеяда політичних сил взяли на себе зобов'язання забезпечити відкритість використання публічних коштів. Перед виборами "Блок Петра Порошенка","Народний Фронт", "Радикальна Партія", "ВО "Свобода", "Об'єднання "Самопоміч" та ВО "Батьківщина" підписали Меморандуму про співпрацю з Реанімаційним Пакетом Реформ, який передбачав також прийняття законопроекту N0949.


Користь від відкритих публічних фінансів отримають всі сторони. Експерт з адвокатування Центру політичних студій та аналітики Інна Грищенко, наголошує на перевагах, в першу чергу, для місцевих громад. Так як, стануть доступними цифри ремонту доріг, оснащення лікарень чи харчування школярів. Бізнес отримає конкретну інформацію, які органи влади вчасно оплачують укладені контракти, а які "викручують руки", аби отримати омріяний "відсоток". Бюджетники, наприклад лікарі чи освітяни, зможуть самостійно перевірити, чи вчасно надійшли кошти на виплату заробітної плати від казначейства.

Прийняття законопроекту N0949 безумовно стане великим кроком вперед у боротьбі з корупцією. Адже, корупція є там, де немає прозорості. Де, до інформації має доступ обмежене та порочне коло "своїх" людей.

Тому, експерти Центру політичних студій та аналітики звертаються до народних обранців, які без сумнівів зараховують себе до "нових облич": обіцяли? ГОЛОСУЙТЕ!

Гліб КАНЄВСЬКИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини