MENU

Дудаєвці - борці за волю України та Ічкеріїї

2013 2

Російська агресія на сході України, спровокована режимом Путіна, остаточно розділила розкиданих по світу чеченців на два протиборствуючі табори. Одні змирилися з окупацією Чеченської республіки Ічкерії Російською Федерацією і підтримують ставленика Кремля Размана Кадирова та воюють на Донбасі з Україною. Інші назвали себе «дудаєвцями» і стали до лав  Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва, який бере участь у боях проти російських військ і сепаратистів.

Батальйон, названий на честь першого президента Чеченської Республіки Ічкерії,  складається переважно з чеченців, що вимушені були покинути свою батьківщину та проживають у країнах Західної Європи. У його складі воюють також українці, інгуші, азербайджанці, татари та представники інших народів. Близько п’ятисот «дудаєвців» прибули із Заходу 23 вересня 2014 року для участі в антитерористичній операції на Донбасі.

Очолював тоді батальйон Іса Мунаєв – колишній бригадний генерал Ічкерії. Він залишив у благополучній Данії облаштоване життя і свою родину і приїхав, щоб допомагати  українському народу в боротьбі з нашим спільним ворогом. Свою позицію Іса Мунаєв висловив у публічному зверненні, оприлюдненому в соціальних мережах. Там, зокрема, мовиться: «Моя країна, Чеченська Республіка Ічкерія, окупована Російською Федерацією.

Вона, вбивши із мого народу 300 000 людей, тим самим 300 000 разів убила мене. Убивши з мого народу 42 000 безгрішних дитячих душ, тим самим убила 42 000 моїх дітей».

За весь час бойових дій в батальйоні під командуванням Мунаєва не загинув жоден з його бійців. Він завжди йшов попереду і прикривав своїх при відході. Так було і 1 лютого 2015 року. Мунаєв забезпечував прикриття підрозділів, що відходили з боями після успішного виконання завдань під Дебальцевим. Іса Мунаєв урятував життя десятків українських воїнів, а сам загинув при артобстрілі. Про це повідомила прес-офіцер підрозділу, одеситка Аміна Окуєва. За її словами, Іса Мунаєв мав намір звернутися до президента України з проханням про надання йому українського громадянства. Його бойові побратими порушили клопотання про нагородження бригадного генерала Іси Мунаєва орденом Свободи (посмертно) – найвищою державною відзнакою, якою можуть бути нагороджені іноземці.

Іса Мунаєв став уособленням спротиву чеченського народу російським окупантам. Війна на сході України для нього стала справжньою вендеттою тоталітарному режиму. Вбивці Мунаєва прорахувалися, на його місце готові стати інші бійці, які вірять, що режим Путіна буде повалено. Тому не дивно, що новим командиром батальйону імені Джохара Дудаєва став Адам Осмаєв, якого підозрювали раніше у спробі організувати замах на Путіна. І вже зараз надходить інформація, що багато чеченців, дізнавшись про загибель Мунаєва, уже готові їхати в Україну, щоб поповнити ряди батальйону і помстися окупантам.

Тепер батальйон імені Дудаєва очолив майор збройних сил Республіки Ічкерія Адам Осмаєв. У лютому 2012 року він був затриманий у підозрі в здійсненні вибуху в квартирі в Одесі й навіть звинувачений у підготовці замаху на Путіна. Але потім він був засуджений лише за використання фальшивого паспорту і незаконне поводження з вибухівкою. Адам Осмаєв перебував у СІЗО 2 роки 9 місяців і 14 днів. І цей термін суд визнав достатнім покаранням. Прокуратура ж виключила із звинувачувального висновку статі, пов’язані з тероризмом. Тож Осмаєв був виправданий Приморським судом Одеси і його звільнили з під варти прямо в залі суду 19 листопада 2014 року. Присутні зустріли таке рішення оплесками.

Одразу після виходу на свободу Адам Осмаєв вирушив у зону АТО, де воює його дружина, хірург Аміна Окуєва. Очоливши батальйон імені Дудаєва, Осмаєв заявив: «Ми зобов’язуємося продовжити справу Іси Мунаєва. Ми створимо підрозділ його імені у складі збройних сил України, і продовжимо боротьбу з агресорами». Нині Осмаєв уже воює у зоні АТО. Його дружина Аміна Окуєва, опублікувала на своїй сторінці в Фейсбуці фото, на якому вона з чоловіком сфотографовані у польових умовах у камуфляжі й зі зброєю в руках. На іншій світлині бачимо подружжя з бійцями батальйону ім. Джохара Дудаєва.

Водночас на Донбасі на боці терористів воюють за чужі для них інтереси Кремля від 400 до 500 кадирівців, які вже встигли зарекомендувати себе як насильники і мародери. З криками «Аллаху Акбар!» вони прагнуть встановити тут так званий «русский мір». Практично всі кадирівці є членами  різних військових і поліцейських підрозділів Чечні, підпорядкованих російській владі. На чеченському сайті вказано, що в Україні знищено щонайменше 43 кадирівця, яких уже поховано в різних районах Чечні, а ще 32 бойовика, які поїхали воювати в Україну, вважаються зниклими безвісти. Родичам ліквідованих кадирівських вояків заборонено повідомляти про загибель своїх близьких. Їм погрожують розправою і позбавленням  «компенсацій».

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини