MENU

Банки на валютних аукціонах могли заробити понад 400 млн грн - експерт

1042 0

5 лютого 2015 року Нацбанк припинив проведення щоденних валютних аукціонів із відмовою від індикативного курсу гривні. Фахівці ГО «Публічний аудит» підрахували, що під час таких експериментів було продано понад $700 млн не за ринковим курсом, – повідомляє прес-служба громадської організації.

Незалежні аудитори проаналізували результати аукціонів із продажу валюти, порівнявши показники встановленого Нацбанком середньозваженого, а також міжбанківського курсів на конкретний день аукціону.

«Отримані дані засвідчили, що банківські установи, продаючи придбану в НБУ на аукціонах валюту на міжбанківському ринку, лише як посередники, могли, а можливо, й заробили понад 400 млн грн. Якщо ж ця валюта потрапляла на готівковий ринок або реалізовувалася клієнтам банків усередині установи за реальним курсом, дохід осіб склав не менше, ніж 1,2 млрд грн (за основу для розрахунку взято середній статистичний показник різниці курсу продажу валюти на міжбанківському валютному ринку та готівковому ринку, який у зазначений період становив близько 1,2 грн)», – розповідає провідний аналітик «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський.

«Публічний аудит» у своїх дослідженнях неодноразово зазначав: якщо Національний банк України хоче встановлювати середньозважений курс гривні до іншої іноземної валюти, який принаймні відповідає мінімальним ринковим реаліям, достатньо використовувати значення купівлі та продажу валюти на міжбанківському валютному ринку, де обсяг операцій більший за обсяги валютних аукціонів, які проводить регулятор.

«Пошук же ефемерного показника через продаж долара з порожніх міжнародних резервів за курсом, що менший за міжбанківський, – економічно недоцільний та недієвий. Він діяв паралельно зі зрозумілими офіційним, міжбанківським та курсом на чорному ринку і не мав жодного позитивного економічного ефекту, призвівши лише до чергового виснаження міжнародних резервів, які на початок лютого цього року становлять $6,42 млрд», – стверджує Вігірінський.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини