MENU

Шок від Шокіна. Блогосфера про призначення нового генпрокурора

4466 3

Маємо нового Генерального прокурора України. Верховна Рада 318 голосами підтримала кандидатуру від президента Петра Порошенка - Віктора Шокіна. 

 

Блогосфера і соціальні мережі скептично відреагували ще до призначення Шокіна. З'явилася інформація і обурення щодо кумівства з нинішнім главою держави і це повторення історії формату Янукович-Пшонка, а як вона закінчилася всі прекрасно знають. Відомості про кумівство достеменно не підтвердилися, але невдоволення залишилося. Іншим закидом було те, що Шокін не одне десятиліття пропрацював в старій структурі прокуратури, в корумпованій системі, і не зможе привнести нові стандарти. Саме з цією аргументацією не голосували деякі парламентські фракції. Лунали й інші думки. Зокрема, як переваги називалися глибокий досвід і та професійність претендента. 

 

Представляючи нового очільника відомства, Порошенко наголосив на тому, що покарання винних за вбивство на Майдані залишається головним завданням Генеральної прокуратури України. Новопризначенець пообіцяв виконати його. Чи виконає? Будемо пильно спостерігати.

 

Виступ Віктора Шокіна у парламенті, запитання народних депутатів та процес голосування:

 

 

UAINFO дослідило реакцію блогосфери на призначення Шокіна, як нового Генпрокурора. Пропонуємо ознайомитися зі спектром думок та емоцій з цього приводу. 

 

Єгор Чечеринда, журналіст, телеведучий

 

Виникає логічне запитання - чому регіонали та екс-друзі Януковича з Опозиційного блоку не голосували ані за призначення Генпрокурором Олега Махницького, ані за призначення Віталія Яреми... а от за Віктора Шокіна - проголосували... невже вони прагнуть ефективних розслідувань у справах проти самих себе???

Ганна Гопко, народний депутат, фракція "Самопоміч"

Президент зробив чергову кадрову помилку! Шанс увійти в історію він зводить на нанівець!

Голосування за призначення Шокіна дуже показове: наступаємо на граблі 2005 року!

Ті ж самі актори виконують ту саму роль по зраді країни! Опозиційний блок, якого Шокін обіцяє саджати, Свобода (бояться певно розслідувань по Укрспирту, лісовій сфері) і ще частина коаліціантів підтримали!

В парламенті нова коаліція по розвалу країни!

 

Анатолій Гриценко, політик

 

Рада підтримала подання Порошенка – Шокін став генпрокурором. Він публічно пообіцяв внести подання на депутатів, які порушили Закон. Пропоную пану Шокіну пройти перший тест на правдивість своїх обіцянок.

Цей тест – народний депутат Клюєв Сергій Петрович. Офіційний власник Межигір'я. Орієнтовна вартість 300 млн євро. Зброя, документи з датами і прізвищами, кому і скільки платили, в тч хабарів – все це країні рік тому показували в прямому ефірі протягом кількох діб. Тож склад злочину сумнівів не викликає. Вперед!

Вносьте в Раду подання на позбавлення Клюєва недоторканності – і негайно до суду. Публічного, так само в прямому ефірі!

Це тест не тільки для Шокіна, а й для Порошенка, який вніс його кандидатуру. І який підтримував стосунки з Клюєвим-старшим увесь період Майдану.

В інтересах країни, щоб обоє високих посадовців пройшли цей (для початку) перший тест і тим самим довели країні: друзів-приятелів-кумів ні для Президента, ні Генерального прокурора не існує – є лише Закон і гарантія його дотримання. Усіма! Тоді довіра до влади почне відновлюватися. Лише тоді.

 

 

Тарас Березовець, політолог

 

Шокін. Незважаючи на 318 голосів, він починає працювати при zero tolerance в суспільстві. Результат роботи Генпрокуратури повинен бути швидким. Надшвидким. В іншому випадку, всі його попередні заслуги ніхто не згадає. Його робота тепер під мікроскопом. Мої вітання. Можу дати добру пораду. Нехай почне роботу з того, щоб відкрити свій будинок для центральних телеканалів.

 

P.S. І хочеться почути з приводу 3-ох друзів, яких він має намір посадити.

 

Олександр Аронець

 

7 свободівців у ВР проголосували за призначення нового генпрокурора.

 

Президент взяв відповідальність і запропонував саме цю кандидатуру - не найкращу, але і не найгіршу.

 

Ми і раніше голосували за кадрові рішення до яких були питання, але які були нагально потрібні в умовах війни - наприклад, призначення Полторака чи персонального складу конкурсної комісії з призначення керівника антикорупційного бюро.

 

Бо вважаємо, що ми маємо політичне право вимагати від президента результатів у війні чи боротьбі з корупцією лише тоді, коли даємо йому взяти на себе всю повноту відповідальності та отримати відповідні інструменти.

 

Якщо найближчим часом не буде конкретних позитивних змін в роботі прокуратури - реальних розслідувань і посадок - свободівці будуть першими, хто буде вимагати відставки генпрокурора.

 

Олексій Братущак, журналіст

 

Маю припущення;)

 

Несподіване бажання Яреми піти з посади пов’язана з 2098. Це номер законопроекту, який анонсували минулого тижня ті, хто збирав підписи за відставку Генпрокурора.

Суть документу у тому, що новий Генпрокурор визначається на конкурсній основі. Що тут погано, скажете? Може і нічого. От тільки при «конкурсі» Президент втрачає можливість одноосібно визначати кандидатуру Генерального.

За ініціювання відставки Яреми депутати так і не змогли зібрати навіть 150 підписів. Не вистачило менше 10. Але навіть якби вони з’явились, то їх не вистачило б на відставку (потрібно 226).

Тому почали шукати можливість долучити до процесу відставки цілі фракції. 

Одним з авторів 2098 є Сергій Пашинський. Далеко не остання людина у Фронті змін. Отже, можемо припустити, що цей законопроект мав шанси стати законом. І вже після цього могли б знайтись 226 голосів за відставку Яреми, аби долучити до конкурсу своїх представників.

Тобто бачимо банальне перетягування політичного канату. 

Але Президент зіграв на випередження. Отримав заяву Яреми «за власним» і оперативно проштовхнув Шокіна. Які аргументи він знайшов для НФ, щоб соратники Яценюка підтримали відставку та нове призначення, поки не відомо…

 

Віталій Уманець, громадський активіст

 

Одностайне голосування "Опозиційного блоку" за Шокіна - це, конєчно, "прєкрасно": обрали, бл..дь, собі ще одного рєформатора нафталінового 62-х річного(((

З якого дива людина, що більше 15(!) років пропрацювала в прокуратурі, почне її нарешті реформувати?

Ох декого не вчить життя, ой не вчить(((


Олексій Мушак, народний депутат, фракція партії Блоку Петра Порошенка

 

У ФБ багато емоцій та дискусій із приводу цього голосування, тому зразу хочу додати конкретики та розкрити деяку мотивацію голосування з боку БПП. Наша фракція, як відомо, практично в повному складі підтримала В. Шокіна на цю посаду. Перед голосуванням у нас була зустріч, де пан Шокін у цікавій прокурорській манері підтвердив готовність зробити наступні кроки:

• у короткі терміни довести до суду резонансні справи, в першу чергу, ті, що стосуються подій на Майдані; 
• зняти одіозних прокурорів, які працюють у Генпрокуратурі ще із часів В. Пшонки; 
• внести подання на зняття депутатської недоторканості щодо деяких діячів з опозиції і не тільки; 
• інші системні справи.

Наскільки це правда покаже найближчий місяць-другий, і при цьому готовність була задекларована. Крім цього, найближчим часом планується окрема зустріч фракції з Генпрокурором, де всі ці питання та їх прогрес будуть обговорені. Можу гарантувати (і це не тільки моя позиція), що «забалакати» це питання не вдасться. Сюди ж входить м’яке побажання вирішити конфлікт інтересів із перебуванням на керівних посадах у Генпрокуратурі дочки, зятя, свата, кума і т.д. Або є результат або історія з Яремою повториться в більш швидкій формі.

А тепер хочу перейти до наступних тез.

Зняття В. Яреми – це, в першу чергу, не заслуга депутатів (вони були всього лише інструментом), а активна та одностайна позиція суспільства, яке змогло дати чіткий сигнал неприйняття результатів робити Яреми та донести це до нинішньої політичної еліти. Подібне, дійсно, відбувається вперше в історії нашої держави.

Шокіна порівнюють з Пшонкіним

Є порівняння й у вигляді блогожаб

До дискусії Шокін – Пшонкін.

Для початку Шокін пішов із Генпрокуратури у 2007, а повернувся у 2014 році. Відповідно ніколи не міг входити до групи колишнього генпрокурора Пшонкіна. Більш того, у свій час генпрокурор Потебенько (якщо хтось ще такого пам’ятає) звільнив Шокіна за відмову розслідувати кримінальної справи по Тимошенко. На мою думку, це мінімаячки, на які варто звернути увау.

Спільне голосування з Опозиційним блоком.

Так ОППО 32 голосами проголосували за призначення нового генпрокурора. Хтось навіть поспішив заявити про зговір. Але давайте розберемося по суті. 

Усім відомо, що перед будь-яким серйозним рішенням проходять політичні консультації і, очевидно, що коли в зал приходять президент та прем’єр, то рішення 100 % буде проголосоване «за». Як ви думаєте навіщо, маючи 286 голосів «ЗА», йти на якісь торги з політичними конкурентами, які можуть додати 32, нічого не вирішуючих, голоси. Це не має ніякого сенсу.

Просто опозиційний блок, розуміючи, що питання буде 100 % проголосоване, вирішив внести невеликий розлад у лави коаліції та підірвати легітимність нового прокурора, який, до речі, пообіцяв подати на зняття недоконаності щодо деяких депутатів з ОППО. На користь цієї версії говорить також той факт, що опозиціонери не голосували за зняття В. Яреми, який їх більш-менш влаштовував, а при голосуванні за призначення зробили навіть не персональне голосування, щоб частина наших депутатів почала вимагати переголосування і почалась колотнеча.

На завершення. Друзі, я дуже хочу, щоб всі чітко розуміли, що якщо не буде відчутного результату протягом трьох найближчих місяців, то 226 голосів за відставку В. Шокіна знайдуться буквально за тиждень, так що рано посипати голову попелом. Усе найкраще тільки починається.

 

Блогер forko

 

Як тільки ліквідували комісію з нацморалі, генпрокурором став 63-літній чувак з "голого пістолету")).


Шокін, це той чел, який заявляв, що причиною смерті екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, застріленого двома пострілами в голову, було самогубство. Це все що потрібно знати про нового генпрокурора. Хоча ні, є ще такий милий факт - "опозиційний блок" так палко підтримував його кандидатуру, що вчергове вдався до кнопкодавства.)


Прогноз, якщо знімуть Гонтарєву, то головою Нацбанку стане Віктор Ющенко.)


пс: зате "Азов" сьогодні дійсно порадував.

 

Юрій Бутусов, редактор Цензор.НЕТ, воєнний експерт

 

У нас на конкурс на должность главы Национального антикоррупционнного бюро подано уже 130 заявок, а на руководство Генпрокуратурой нашелся только один кандидат. Есть сомнения, что начнет Шокин борьбу с олигархами, и властьимущими, с которыми Шокин спокойно сотрудничал все последние годы при разных политических режимах. Потому что назначили его без всякой общественной дискуссии, без всякого серьезного обсуждения на комитете ВР, в зале, без представления плана реформирования ГПУ, без указания, что и где он будет будет менять в работе генпрокурора. Его назначили так же кулуарно как и сняли его коррумпированного предшественника Ярему, в команде которого Шокин добросовестно трудился. Он не зависит от общественного мнения - он зависит только от одного мнения.

Пишут: Шокин возбуждал дело против Колесникова, Кушнарева и Коломойского. Очень хорошо. А что из этих дел он довел до суда? Или у нас борьба с преступностью ведется не с помощью приговоров, а с помощью возбуждения дел?

Есть простой тест на принципиальность для Шокина:

Именно коррупция в ГПУ стала причиной общественного недовольства, сбора подписей в ВР, отставки Яремы и назначения Шокина. Будет ли он возбуждать дела за многочисленные процессуальные нарушения и рэкет в исполнении замов Яремы Даниленко и Герасимюка, и их подручных, проводить люстрацию в ГПУ, и увольнять кадры Януковича, которых назначал и продвигал Ярема - Орлов, Юлдашев? Доведет ли до суда? Устранит ли сам Шокин причину возмущения в обществе работой Генпрокуратуры?

Карл Волох

 

Вопрос же не в том, хорош Шокин или плох, хотя систему настолько прогнившую человек "из рядов" не способен вычистить и реформировать по определению. А в том, что президент по-прежнему действует как типичный менеджер, желающий лично контролировать процессы, а не как политик, который уж точно понял бы, что народ ждет от него подбора Генерального прокурора на гласном открытом конкурсе. Кстати, это единственное условие, которое в значительной мере освободило бы самого ПАП от ответственности за почти неизбежные (в этом кадровом составе ведомства) неуспехи Генпрокурора. Теперь же придется расплачиваться за все его проколы собственным рейтингом и вновь проходить через время процедуру выражения недоверия к главному правоохранителю страны.


Теоретически возможно, что, учитывая "рэкорд" Яремы, Шокин возьмется за дело много более решительно. Но мне такой вариант представляется чем-то из области ненаучной фантастики. Да и дружное голосование за назначение Шокина экс-рыгов много о чем говорит.

Anastasiya Gorunova

 

Спираль украинской истории: через 9 месяцев после революции Ющенко заключил надёжный пакт с регионалами и через полгода они пришли во власть. Через 9 месяцев его кум так же сговорился на Генпрокуроре, чем поставил старую коалицию как минимум в положение ненужности для острых и непопулярных решений. По этому случаю сбежались даже те из рыгов, кого в Раде не видели месяцами - Клюев, Кивалов.


Это ключевой ключевой момент как по мне. Скоро увидим "любимые" рыгорожи и повыше в креслах? Думаю,не пройдёт и полгода. 


Ученик перерос учителя, или ещё точнее, вместе с Овощем, ушлых учителей.

 

ЗЫ Обратим внимание на следующее обстоятельство: если фракции коалиции не проявили единодушия по поводу кандидатуры Шокина, и даже поддержавшие фракции голосовали вовсе не единогласно, то зато осколки Партии Регионов были единодушны и голосовали почти единогласно.

 

Сергій Руденко

 

Вся прокурорська рать Шокіна

 

Віктор Шокін, тато, Генеральний прокурор України.


Тетяна Горностаєва, донька, заступник прокурора Одеської області.


Микола Горностаєв, сват, заступник прокурора Дніпропетровської області.


Олексій Горностаєв, зять, заступник прокурора Київського району Одеси.

 

Доньку Шокіна Тетяну Горностаєву вже охрестили "одеською Няшмяш". На днях вона була призначена заступником прокурора Одеської області

 

Дмитрий Тымчук, народний депутат, фракція "Народний фронт"

 

Я не испытываю особого оптимизма от факта одобрения Верховной Радой назначения В.Шокина на должность Генпрокурора. Повод для этого налицо. Ведь, уверен, что и на должности зама главы ГПУ у В.Шокина было немало возможностей влиять на деятельность Генпрокуратуры, а именно – на качественное изменение работы этой структуры, чего так ждет украинское общество. Увы, такой деятельности (или хотя бы попыток изменить «стиль работы» ГПУ) мы от В.Шокина не увидели.

Именно поэтому я, вопреки решению фракции, не голосовал за назначение данного г-на на эту должность. Надеюсь, что грубо ошибаюсь в своем пессимизме, и новый глава ГПУ действительно в ближайшее время продемонстрирует готовность бескомпромиссно бороться с коррупцией, пересадит преступников из когорты «друзей Януковича», поставит наконец все точки в истории с преступлениями против Майдана. Хотя почему-то надежды, увы, немного…

 

Ihor Tatarchuk

 

По поводу старых-новых Генпрокуроров - те люди, которые инициировали процесс, не смогли собрать подписи за отставку старого, а если бы собрали достаточное количество, то все равно бы не смогли назначить нового, т.к. назначает Президент. Разве что, по рецепту Е.Соболева, выбрали бы на конкурсе)). Это такой пустячок, который показывает две вещи: либо производится действие ради действия, так как таким образом невозможно добиться осмысленной политической цели; либо таким образом выстраивается параллельная правовая реальность, ввиду невозможности достижения законных результатов в существующей. Первый вариант просто раскачивает лодку, второй - ведет к ее демонтажу.


Ага, как я и думал и как говорил мне один мой преподаватель - украинские политики отличаются крайней недоговороспособностью.


Надежда одна на то, что в этот раз дядя Сэм воспользуется бардаком, а не дядя Вова. Потому что, как свидетельствует история, с дядей Вовой наши "элиты" быстро находят возможность договориться, чего никогда не делают ради Украины.


P.S. Самопомич все, я так считаю. Миритесь со "Свободой", бо на одному смітнику політичних пройдисвітів буде важкувато сваритися.

 

Громадський рух "Чесно"зафіксував кнопкодавство від "Опозиційного блоку":

 

Депутати "Економічного розвитку" Євгеній Гєллєр та Олександр Біловол кнопкодавлять під час голосування за згоду на призначення Шокіна на посаду генерального прокурора України. Символічний початок для кар'єри генпрокурора.

 

 

Ігор Луценко, народний депутат, фракція "Батьківщина"

 

Кнокодавство при голосуванні за Шокіна! Ось відео сьогоднішнього голосування за кандидатуру Шокіна на посаду Генпрокурора.


Видно, як Євген Геллєр проголосував за свого колегу Олександра Пресмана. Екс-регіонали.


Будемо вимагати переголосування, відповідно до регламенту ВР.


Це дуже погано, коли Генпрокурор призначається у такий скандально протизаконний спосіб. 
UPD Виявляється ще там де Біловол голосував за Шибка.
ДЯКУЮ за надане відео руху Чесно Громадський рух "Чесно" Civic movement "Chesno"

 

Олександр Онищенко, фотограф 

У Шокіна є єдина можливість зупинити поток несприйняття його, як генпрокурора - це реально і швидко продемонструвати свою ефективність на цій посаді.

Шокін! Здивуй нас в хорошому сенсі!

Музичне доповнення "Шокін Ю" від гурту Shocking Blue:

ДЕКЛАРАЦІЯ ШОКІНА 

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини