MENU

Історичні паралелі або Що спільного між політикою Путіна та Саддама Хусейна

3101 2

На ці граблі друзі Росії вже наступали рівно 25 років тому.

В серпні 1990 Ірак окупував Кувейт, звинувативши сусіда в крадіжці нафти і прозахідній антиіракській політиці тощо.

Це ж зовсім не нагадує нікому звинувачення України в крадіжці газу і європейській інтеграції, правда ж.

Рада Безпеки ООН тоді прийняла резолюцію 660, в якій засудила вторгнення і зажадала від Іраку негайно вивести свої війська з Кувейту.

Рада Безпеки ООН просить вивести військову техніку і армійські підрозділи РФ з України.

Іракське керівництво проігнорувало цю резолюцію. У Кувейті було встановлено "тимчасовий уряд", який звернувся до Іраку з проханням включити Кувейт у свій склад. Частина території була приєднана до іракської провінції Басра, а територія, що залишилася, проголошена 19-ою провінцією Іраку.

Російське керівництво ігнорує прохання, резолюції і вимоги. В Луганській і Донецькій областях проголошені народні республіки, а Крим став територією Російської Федерації.

Станом на початок іракської кризи, у США не було чіткої позиції щодо того, яким чином і наскільки рішуче треба відповідати на агресію Іраку. Саддам, попередньо прозондувавши дипломатичні канали, отримав натяк, що США займуть порівняно нейтральну позицію у суперечці з Кувейтом. Але протягом осені лобістські групи у Вашингтоні схилили рішення уряду до початку військовї компанії.

Станом на початок української кризи, у ЄС і США не було чіткої позиції, яким чином відповідати на агресію Росії. Путін від Меркель отримав натяк, що США займуть порівняно нейтральну позицію у конфлікті РФ і України. Але після низки економічних санкцій, Конгрес прийняв рішення надати Україні летальну зброю останнього покоління

Певною мірою Саддам покладався на те, що традиційне протистояння двох наддержав не дасть повною мірою мобілізувати антиіракські сили. Але СРСР станом на 1991 рік перебував в стадії напіврозпаду, відчував величезні внутрішні проблеми, і відтак не міг сформулювати достойної відповіді на кризу, окрім формального засудження агресії в ООН. Фактично СРСР зайняв позицію пасивного спостереження, а його колишні сателіти по Варшавському договору навіть приєдналися до антиіракськоі коаліції, надіславши свої військові контингенти.

Певною мірою Путін покладається на те, що світова економічна криза і внутрішні протиріччя у Атлантичному альянсі не дадуть світові мобілізувати антиросійські сили. Але ФРН і Франція, не зважаючи на фантастичну пропозицію Путіна створити нову геополітичну вісь Берлін-Москва-Пекін, все ж таки залишаться партнерами США і Великобританії. В той же час колишні прибалтійські республіки висловили готовність підтримати Україну військово.

12 січня 1991 Конгрес США ухвалив рішення про застосування збройних сил для звільнення Кувейту від окупації. Операція "Буря в пустелі" пройшла блискуче. Півмільйона американських військових забезпечили успіх військової операції. Кувейт повернув свою суверенність і довоєнні кордони.

Одного дня Конгрес США ухвалить рішення про застосування збройних сил для звільнення Украіни від окупації. Україна поверне свої кордони. А Путін піде слідом за Саддамом.

Та як же смертельно боляче, Господи, очікувати на цю допомогу!

Євген РИБЧИНСЬКИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини